Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
1ÜSD165Gastronomi ve Mutfak Sanatları2+0+000

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Üniversite Seçmeli Dersler Havuzu
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı

Dersin Amacı:

Bu derste öğrencilere Mutfak Yönetimi, Restoran Yönetimi, Kafe-Bar Yönetimi, Yiyecek-İçecek Yönetimi konularında eğitim vermektir.
Dersin İçeriği Mutfak uygulamaları, araç-gereçlerin kullanımı, Türk Mutfak Kültürü ve Uluslararası Mutfak Kültürü göstergelerini kapsamaktadır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi Özlem ÖZER ALTUNDAĞ
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi Özlem ÖZER ALTUNDAĞ
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Akar Şahingöz, S. Süren, T. (2020). Mutfak Uygulamaları, İstanbul: Detay Yayıncılık
Sarıışık, M. Özbay, G. (2019). Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı, İstanbul: Detay Yayıncılık

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 1 14
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 2 44

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Mutfak ve araç-gereç yönetimini öğrenir.
2 Türk Mutfak Kültürünü bilir.
3 Uluslararası Mutfak Kültürlerini araştırır ve bilgi sahibi olur.
4 Mutfak uygulamalarını ve personel idaresini öğrenir


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Yiyecek-İçecek Sektöründeki Kariyer Olanakları ve Eğilimler
2 Mutfakta Kullanılacak Araç ve Gereçler
3 Temel Pişirme Teknikleri
4 Menü Hazırlama Teknikleri
5 Standart Yemek Tarifi Hazırlama Teknikleri
6 Baharatlar ve Çeşniler ve soslar
7 Et ve Et Ürünleri
8 Pastacılık
9 Meyve ve Sebzeler
10 Kahvaltı Hazırlama
11 Gıdaların Sunumu ve Süsleme Teknikleri
12 Yeni Yöntemler ve Uygulamalar
13 Yeni Yöntemler ve Uygulamalar (devamı)
14 Genel Tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
Ö1
Ö2
Ö3
Ö4

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=688777&curProgID=999&lang=tr