Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
1ÜSD162Toplum Sağlığı ve Beslenme2+0+000

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Üniversite Seçmeli Dersler Havuzu
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu derste halk sağlığı ve toplum sağlığının önemi, beslenmenin sağlık üzerine etkisi, toplumda beslenme sorunları ve kronik hastalıklar, aile planlaması, anne çocuk sağlığı, adölasan sağlığı, yaşlı sağlığı, ağız ve diş sağlığı, çevre sağlığı, olağan dışı durumlarda beslenme ve bağışıklanma konuları işlenmektedir.
Dersin İçeriği Halk Sağlığına Giriş Halk Sağlığı Kavramı, Hastalık ve Sağlık Sağlık Düzeyini Belirleyen Ölçütler Epidemiyolojik Araştırma Yöntemleri Demografi-Nüfus yapısı Ana-çocuk Sağlığı Aile Planlaması Sağlık Eğitimi Bağışıklama Çevre Sağlığı İş Sağlığı Beslenme ve antropometrik göstergeleri kapsamaktadır
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi Özlem Özer Altundağ ozlemozeraltundag@karabuk.edu.tr
Dr.Öğr.Üyesi Mukaddes Kılıç Bayraktar mukaddesbayraktar@karabuk.edu.tr
Öğr.Gör. Zuhal Kırmacı zuhalkirmaci@karabuk.edu.tr
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Güler, Ç. Akın, L. (2006). Halk Sağlığı Temel Bilgiler, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları. Baysal, A. (2017). Beslenme, Ankara: Hatipoğlu Yayınevi
Ders Notları

Ders Yapısı
Fen Bilimleri %20
Sağlık Bilimleri %80

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 15 2 30
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28
Ara Sınavlar 1 4 4
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 3 68

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Sağlık ve hastalık kavramlarını öğrenir.
2 Sağlığın korunma ilkeleri ve sağlığı korumada yapılan hizmetleri öğrenir.Besin ve personel hijyenini bilir.
3 Toplumda sağlığı ilgilendiren olayları tanıyabilme bu konunun boyutunu araştırır.
4 Hastalıklara yönelik müdahale yöntemi geliştirme ve etkinliğini ölçmeyi öğrenir
5 Toplum sağlığında beslenmenin önemini kavrar.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Halk Sağlığına Giriş
2 Hastalık ve Sağlık
3 Toplumda Beslenme I
4 Toplumda Beslenme II
5 Toplumda Beslenme III
6 Sağlık Düzeyini Belirleyen Ölçütler
7 Bağışıklama
8 Gebe ve Emzikli Sağılığı ve Beslenmesi
9 Bebek ve Çocuk Sağlığı, Ölçütleri ve Beslenmesi
10 Bebek ve Çocuk Sağlığı, Ölçütleri ve Beslenmesi (devam)
11 İş Sağlığı ve İşçi Beslenmesi
12 İş Sağlığı ve İşçi Beslenmesi (devamı)
13 Yaşlı Sağlığı ve Beslenmesi
14 Yaşlı Sağlığı ve Beslenmesi (devamı)
15 Genel Tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
Ö1
Ö2
Ö3
Ö4
Ö5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=688759&curProgID=999&lang=tr