Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
1ÜSD161Besin Güvenliği ve Hijyen2+0+000

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Üniversite Seçmeli Dersler Havuzu
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı, gıdalarda hijyen ve sanitasyon konularında öğrencileri bilgilendirmek ve bilinçlendirmektir.
Dersin İçeriği Hijyen, besin hijyeni, besinlerin bozulma nedenleri, HACCP, ambalaj, gıda katkı maddeleri, sanitasyon ve gıda güvenliği, personel hijyeni, iş yeri hijyeni ve gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair yönetmelikler
Dersin Yöntem ve Teknikleri anlatım soru caevap
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi Özlem Özer Altundağ ozlemozeraltundag@karabuk.edu.tr
Öğr.Gör. Zuhal Kırmacı zuhalkirmaci@karabuk.edu.tr
Dr.Öğr.Üyesi Mukaddes Kılıç Bayraktar mukaddesbayraktar@karabuk.edu.tr
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Bulduk, S., (2003). Gıda ve Personel Hijyeni, Ankara: Detay Yayıncılık Bilici, S., Uyar, M.F., Beyhan, Y., Sağlam, F. (2008). Besin Güvenliği, Beslenme Bilgi Serisi (sayfa371-380). Türkiye. T.Sağlık Bakanlığı Yayın no:732.
Öğretim elamanın Ders Notları
Topal, Ş (2001). Gıda Endüstrisinde Risk Yönetimi Sistemi : HACCP, Taç Ofset, İstanbul
Staj Yok

Ders Yapısı
Mühendislik Bilimleri %50
Sağlık Bilimleri %50

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Veri yok

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 15 2 30
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 1 14
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 2 46

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Gıdaların saklama koşullarını bilir.
2 Gıdaların bozulma sebeplerini bilir. Çalışma şartlarını özel risk gruplarına göre düzenleyebilir.
3 Besin ve personel hijyenini bilir.
4 HACCP'in önemini bilir.
5 Hijyen ve sanitasyon konularında bilinçlidir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Gıda Güvenliği Kavramı ve Önemi
2 Gıda Güvenliği Kavramı ve Önemi (Devamı)
3 Gıda Güvenliğini Bozan Tehlikeler
4 Gıda Güvenliği - Mikroorganizmalar
5 Mikroorganizmalar ve özellikleri
6 Gıda Zehirlenmeleri ve Nedenleri
7 Gıda Zehirlenmeleri ve Korunma Yöntemleri
8 Kimyasal Riskler I
9 Kimyasal Riskler II
10 Gıda Üretiminde Hijyen
11 Gıda Üretim Basamaklarındaki Hijyen Uygulamaları I
12 Gıda Üretim Basamaklarındaki Hijyen Uygulamaları II
13 Türkiye’de ve Dünya’da Gıda Güvenliği
14 HACCP’in tanımı, önemi ve ilkeleri
15 Genel Tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
Ö1
Ö2
Ö3
Ö4
Ö5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=688756&curProgID=999&lang=tr