Sosyal Hizmet - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 70
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Sosyal hizmet bölümünün temel misyonu, sosyal refaha ulaşmak ve toplumsal eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için sosyal adaleti geliştirmeye çalışan, farklılıklara saygılı ve insan haklarına duyarlı, toplum içinde fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik ihtiyaçlarını karşılama noktasında, toplumsal işlevselliklerini yerine getiremeyen bireylere, profesyonel sosyal hizmet desteği ve yardımı sağlayan, eleştirel ve analitik düşünebilen bireyler yetiştirmektir. Bu bağlamda, bölümümüzdeki öğrencilere, sosyal hizmet kuram, uygulama ve yaklaşımları, sosyal hizmet araştırması, sosyal adaletin temelleri, mesleki etik ve değerler, insan hakları, iletişim ve karşılıklı ilişkiler, davranış bilimleri ve psikodinamik yaklaşımlar, sosyal reform ve sosyal refah model ve kuramları gibi hem sosyal hizmete ilişkin hem de sosyal hizmetin sosyal bilim yönüne atıfta bulunan akademik dersler sunulmaktadır. Programın hedefleri şunlardır: (1) Genelci sosyal hizmet bakış açısını kazanmış bireyler yetiştirmek; (2) Sosyal hizmetin bilgi, beceri ve değer temelini kullanarak müracaatçı sisteminin çeşitliliği ve farklılıkları konusunda belli bir farkındalığa ulaşmış bireyler yetiştirmek; (3) Sosyal sorunların araştırılması, buna yönelik sosyal refah modellerinin geliştirilmesi, sosyal politika, plan ve programların üretilmesi ve uygulanması konusunda sosyal sorumluluğu teşvik etmek, sosyal araştırma yapabilen bireyler yetiştirmek; (4) İnsan haklarını, demokrasiyi, adil eşitliği, farklılıklara duyarlılığı, hoşgörüyü, uzlaşmayı, inanç, ifade ve düşünce özgürlüğünü savunan, insana, bilgiye ve bilime değer veren, insanları ötekileştirmeyen bireyler yetiştirmek. Sosyal hizmet bölümünün temel vizyonu ise sosyal hizmet eğitiminin evrensel ölçüt veya standartlara ulaşması konusunda evrensel, etik, analitik ve eleştirel düşünebilen bireyleri topluma kazandırmak ve böyle yaparak diğer tüm sosyal hizmet bölüm ve programlarına örnek/model olmaktır.


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. Emel BEDİR
Tarihçe
Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü, 2 Şubat 2011 tarihinde kurulmuş olup 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılı içerisinde öğrenci kabulüne başlayarak lisans düzeyinde sosyal hizmet eğitimi sunmayı amaçlamaktadır. Şu an 400'e yakın öğrenciye eğitim-öğretim hizmeti sunan sosyal hizmet programı iki profesör, üç doçent, bir doktor öğretim üyesi ve üç araştırma görevlisinden oluşan akademik kadrosu ile eğitim sunmaktadır. Lisans eğitimine ek olarak bölümde, yüksek lisans ve doktora düzeyinde lisansüstü eğitim olanağı da bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp program yeterlilikleri sağlandığında Sosyal Hizmet alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Sosyal hizmet lisans programı için öğrenci kabulü, Türkiye Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılmış düzenlemelere göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) adlı ulusal sınav ile gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler, sosyal hizmet lisans programına (4 yıllık) kabul alabilmek için, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan üniversiteye giriş sınavlarına girmekle yükümlüdür. YKS, tüm adayların girmekle yükümlü olduğu Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) ve tercihen seçilebilecek Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve/veya Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumdan oluşmaktadır. Lisans düzeyinde eğitim almak isteyen öğrencilerin ilk olarak TYT, daha sonra AYT'ye ve/veya YDT'ye girmesi beklenmektedir. YKS'nin bir oturumu olan AYT'de, sayısal, sözel ve eşit ağırlık olmak üzere 3 farklı alanda; diğer bir oturum olan YDT'de ise Almanca, Arapça, İngilizce, Fransızca ve Rusça olmak üzere 5 farklı alanda sınav yapılmaktadır. Bu durumda öğrenciler sayısal bilimler, sosyal bilimler veya dil bilimi gibi alanlarda isteklerine ve ilgi alanlarına göre sınava girebilmektedir. YKS'de puanı hesaplanan tüm adaylar sınav sonuçlarına göre, önlisans veya lisans programlarına ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden program ve üniversite tercihlerini yaparak yerleşebilmektedir. Adayların yerleştirme puanı, YKS puanının ve ortaöğretim (Türk Eğitim Sisteminde lise) genel not ortalamasının (GNO) berlirli oranlarda hesaplanmasıyla elde edilmektedir.

Sosyal hizmet programı aynı zamanda lisans düzeyinde yabancı uyruklu öğrenci kabulünde de bulunmaktadır. Bu noktada üniversiteye ve programa kabul kriterleri Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanması gerekmektedir. Karabük Üniversitesi her yıl Uluslararası Öğrenci Seçme Sınavı (ULOS) düzenlemektedir. ULOS yalnızca lisans (ilk kademe) programlarına başvuruda geçerlilik göstermektedir. ULOS'a yabancı uyruklu olan adayların, doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığından Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyen adayların, yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile Türk vatandaşlığına geçen adayların ve bu durumdaki çift uyruklu adayların, Türk uyruklu olup ortaöğretiminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayan adayların, KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacak adayların başvurusu kabul edilmektedir.

Ek olarak değişim öğrencisi olarak Karabük Üniversitesi'nde eğitim almak için başvuran öğrencilerin başvuruları da, üniversiteler arası anlaşmalar kapsamında Karabük Üniversitesi'ne kabul edilmektedir. Değişim öğrencileri, eğitim programındaki sunulan dersleri almaları koşuluyla bir veya iki dönem Karabük Üniversitesi'nde öğrenim görebilirler. Değişim öğrencileri için başvuru prosedürü Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü aracılığıyla yönetilmektedir. Güncel haberleri ve diğer bilgileri içeren Koordinatörlük sayfasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://uluslararasi.karabuk.edu.tr/index.aspx
Üst Kademeye Geçiş
Sosyal hizmet lisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, alanlarında veya ilgili alanlarda Yüksek Lisans (ikinci çevrim) ve bazı durumlarda Doktora (üçüncü çevrim) Programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin lisans derecesini alarak mezun olabilmeleri için aşağıdaki şartları sağlamaları gerekmektedir:

• Bütün kredili derslerden en az DC (Koşullu Başarılı) harf notu ve bütün kredisiz derslerden en az G harf notu ile geçmek.

• En az 240 AKTS alarak program müfredatında yer alan derslerden başarılı olmak.

• 4.00 üzerinden 2.00 Genel Ağırlıklı Not Ortalamasına (GANO) sahip olmak.

Detaylı bilgi için Karabük Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesi'ne lütfen bakınız:

https://oidb.karabuk.edu.tr/icerikGoster.aspx?K=S&id=13&BA=index.aspx
Mezun İstihdam Olanakları
İstihdam avantajı yüksek olan sosyal hizmet bölümünden bugüne kadar mezun olanların sayısı 4000 civarındadır. Mezunlar başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere Bakanlıkların çeşitli birimlerinde, belediyelerde, sivil toplum örgütlerinde ve eğitim-öğretim kurumlarında çalışmakta ve sağlık, özel eğitim, sosyal güvenlik, sosyal yardım vb. alanlarda psiko sosyal destek ve hizmet sunmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Karabük Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesi'ne uygun olarak yürütülür.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=596