Doktora- Arkeoloji - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 8
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'ne bağlı Arkeoloji Anabilim dalı 4 yıllık doktora eğitimi vermektedir. Arkeoloji Anabilim Dalının verdiği dersler ve genel kültür derslerinin eğitim dili Türkçedir. Doktora programının toplam AKTS kredisi 240'tır. Arkeoloji Anabilim Dalının temel hedefi evrensel değerler ışığında, ülkemizin ihtiyaç duyduğu donanımlı, çağdaş teknolojileri mesleğinde kullanma becerisine sahip ve araştırma, öğretim ve hizmet alanlarındaki üretimini toplum yararına sunmayı görev edinmiş bireyler yetiştirmektir. Ülkemizin sahip olduğu eşsiz kültür varlıklarını bilimsel metotlarla gün ışığına çıkartabilecek yetkin arkeologlar eğiterek bu eserleri müzelerimizde çağdaş yöntemlerle koruma ve sergilemeyi bilen elemanlar yetiştirmek önemli görevlerimiz arasında yer almaktadır.


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. ABDULLAH TAHİR ÖZDEMİR
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. PAKİZE KÜSMEZ DUMANER
Tarihçe
Arkeoloji Bölümü 2007 yılında kurulmuştur. Enstitü bünyesinde 2019 yılında Yüksek Lisans eğitimine, 2022 yılında Doktora eğitimine başlamıştır. Anabilim Dalı bünyesinde Tarih Öncesi Arkeolojisi, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi ve Klasik Arkeoloji gibi, arkeolojinin tüm anabilim dallarını kapsayan tek bir müfredat altında dersler yürütülmektedir. Anabilim Dalı akademik kadromuz, yukarıda sözü edilen tüm anabilim dallarında uzmanlık yetkisine sahip öğretim üyelerinden oluşmaktadır. 2023 yılı itibariyle Anabilim Dalı akademik kadrosu, 1 Profesör, 3 Doçent, 1 Dr. Öğr. Üyesi'nden oluşmaktadır. Lisansüstü programımızda yer alan ders içerikleri, tarihsel sınırlılıkları Prehistorik dönemlerden başlayarak Orta Çağ’a kadar uzanan bir zaman dilimi içinde, öncelikle Anadolu Arkeolojisi üzerinde yoğunlaşmakta olup, bunun yanında Anadolu’nun çevre bölge ve kültürlerle olan ilişkisi ve etkileşimi geniş bir çerçevede ele alınarak, arkeoloji programından genel arkeoloji formasyonu alarak mezun olan öğrencilerin bilim dalında uzmanlaşmaları hedeflenmektedir. Anabilim Dalı öğretim üyeleri, Bölümün kurulduğu yıllardan bu yana; eğitim öğretim faaliyetlerinin yanı sıra, akademik faaliyetler ve ülkemizin çeşitli yerlerinde kazı ve yüzey araştırması yürütücülüğü yapmakta, müze kurtarma kazılarında bilimsel danışman olarak yer almaktadırlar.

Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Doktora Derecesi kazanırlar.
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir. Arkeoloji, Klasik Arkeoloji, Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi, Prehistorya (Tarih Öncesi Arkeolojisi), Su Altı Arkeolojisi, Yerleşim Arkeolojisi Bölümlerinden yüksek lisans mezunu olmak. Diğer koşullar “Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği” kapsamında belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar, aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yükseköğretim kurumlarına akademik bir pozisyon veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler. Doktor unvanına sahip olanlar hem kendi alanlarında hem de çok disiplinli alanlarda post-doktora programlarına başvurabilirler.

Mezuniyet Koşulları
Program toplam 24 yerel krediden az olmamak koşuluyla en az sekiz adet ders ve tez çalışmasından oluşur. Doktora öğrenim programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Ara sınav ve final sınavlarının yanı sıra derslerde raporlar, ödevler, quizler, seminer sunumları ve proje çalışmaları gibi öğrenme aktiviteleri öğrencinin yarıyıl içindeki performans değerlendirmesinde kullanılabilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 100 üzerinden 70 olması gerekir. Doktora programındaki bir öğrenci tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, ilgili enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.
Mezun İstihdam Olanakları
Doktora programından mezun olanlar üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademisyen, Kültür Bakanlığına bağlı olarak Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Birimleri, İl Kültür Müdürlükleri, kültürel mirasın korunması çerçevesinde Belediyeler, BOTAŞ, DSİ, TCKY, DDY, TPAO gibi kurumların bağlı olduğu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığında istihdam alanı bulabileceklerdir.
Ölçme ve Değerlendirme
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için en az 7 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 21 kredi ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 42 kredi ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.
Öğrenci bir yarıyılda uzmanlık alanı ve seminer dışında en çok 40 AKTS’ye kadar kredi alabilir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5927