Sanatta Yeterlilik - Resim - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 8
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES SÖZ
Program İçeriği

Resim Ana Sanat Dalı Sanatta Yeterlik Programı, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı’nda Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde kurulmuştur. Sanatta yeterlilik programı, Güzel Sanatlar alanında akademik bilgi ve deneyime sahip yaratıcı, yenilikçi ve uzman sanatçılar yetiştirmeyi amaçlayan doktora eşdeğeri bir yükseköğretim programıdır. Sanatta Yeterlik eğitim ve öğretiminin süresi, ilgili lisansüstü eğitim ve öğretim yönetmeliğine göre ders ve tez hazırlama evreleri ile birlikte sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıldır. Bölümde 1 Profesör, 3 Doçent, 3 Dr. Öğr.Üyesi bulunmaktadır.


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. Eda ÖZ ÇELİKBAŞ
Anabilim Dalı Başkanı
Doç.Dr. Meral BATUR
Tarihçe
Resim Ana Sanat Dalı Sanatta Yeterlik Programı, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı’nda Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde kurulmuştur. Sanatta yeterlilik programı, Güzel Sanatlar alanında akademik bilgi ve deneyime sahip yaratıcı, yenilikçi ve uzman sanatçılar yetiştirmeyi amaçlayan doktora eşdeğeri bir yükseköğretim programıdır. Sanatta Yeterlik eğitim ve öğretiminin süresi, ilgili lisansüstü eğitim ve öğretim yönetmeliğine göre ders ve tez hazırlama evreleri ile birlikte sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıldır.
Kazanılan Derece
Doktora
Kabul Koşulları
Adayların Sanatta Yeterlik programına kabul edilebilmesi için; 1-Resim Anasanat Dalı’nda (en az 75 başarı notuyla mezun olduğu) yüksek lisans diplomasına, 2-Yeterli düzeyde yabancı dil becerisine (UÜDS, KPDS, ÜDS için en az 55, TOEFL IBT için en az 55, TOEFL CBT için en az 134, TOEFL PBT için en az 453 ve eşdeğer puana) sahip olması gerekir. Yabancı uyruklu öğrencilerden (Türkiye’de eğitim görenler hariç) Türkçe bildiklerine dair TÖMER belgesi istenir. Türkçe bildiğini belgelemeyen adaylar, sanatta yeterlik programına kabul edilmeleri durumunda ULUTÖMER’de bir yıl Türkçe Hazırlık eğitimi alırlar. 3- Giriş sınavı sanatsal performansının -en az 75/100 puan olmak koşulu ile- %25’i, mülakat ve portfolyo değerlendirmesinin %25’i, yüksek lisans başarı notunun %25’i ve yabancı dil puanının %25’i alınarak oluşan ağırlıklı ortalamanın en az 70/100 puan olması gerekir. Yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarına başvuracak adayların, YÖK tarafından belirlenen Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Başvuru Koşulları ve Yurtdışından Öğrenci KabulündeKarabük Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edilen sınav tür ve puanlarına sahip olmalarının yanı sıra Sanat Bilim Sınavı ve de Sözlü Mülakattan (75/100 puan alarak) başarılı olmaları gerekmektedir. 4-ALES şartı bulunmamaktadır. Gerekli gördüğü takdirde bölüm Anasanat dalı bilimsel hazırlık programı okutabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, uzmanlık alanlarına bağlı olarak doktora sonrası programlara başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Resim Anasanat Dalı Sanatta Yeterlik Programından mezun olabilmek için programda mevcut olan derslerin tümünden geçerek toplam 240 AKTS almak; ve kişisel sergi ve eser metni / tez çalışmasını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Sanatta Yeterlik Programını başarıyla tamamlayan mezunlar resim alanında sahip oldukları birikimi paylaşabilir, aktarabilir, diğer disiplinlerle ilişki kurabilir ve bunu kendi üretimlerine yansıtabilirler. Bağımsız sanatçı olarak ya da galerilerle çalışabilirler. Sanat kurumlarında, sivil inisiyatiflerde danışmanlık, koordinatörlük veya yöneticilik yapabilirler. Bu alanlara yönelik yayın kuruluşlarda editörlük, yazarlık yapabilirler. Üniversite kadrolarında akademisyen-sanatçı olarak kariyerlerine devam edebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğretim Üyelerinin belirledikleri sınav ölçme değerlendirme yöntemlerine ek olarak enstitünün belirlediği sınav yönetmeliğine uygun ölçme değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için ise teorik derslerin en az %70`ine, uygulamalı derslerin en az %80`ine, devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Yarıyıl sonu sınavı yazılı sınav, rapor sunumu, sanat ve/ veya tasarım eseri ve/ veya projesi ile performans çalışmaları gibi değerlendirme yöntemleri kullanılarak yapılabilmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten başarılı sayılabilmek için en az 75 puan alma zorunluluğu vardır ve AA, BA, BB ve CB harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Öğrenci başarısız olduğu zorunlu dersleri tekrar almak zorundadır. Seçmeli derslerde başarısız olursa danışmanının onayıyla o dersin yerine başka seçmeli ders alabilir. Seminer dersi, uzmanlık alanı ve tez çalışmasının yerel kredi sistemine göre kredisi olmayıp başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Sanatta yeterlik programı, bir eğitim öğretim yılı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az sekiz ders, seminer, yeterlik sınavı, uzmanlık alan dersi, tez çalışması olmak üzere toplam 240 AKTS kredisinden oluşur. Kredilerini tamamlayan, derslerini başarıyla veren ve Enstitü Yönetim Kurulunun belirleyeceği koşulları yerine getiren öğrenciler en geç dördüncü yarıyılın sonuna kadar yeterlilik sınavına girmek zorundadır. Mezuniyet aşamasında eser metni / tez çalışmasını Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından kabul edilen yazım kurallarına uygun bir şekilde tamamlamak; danışmanının belirlediği sayı ve nitelikte / özgünlükte sanat çalışmasını jüriye sunmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5926