Yazılım Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 40
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Yazılım Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

KBÜ Yazılım Mühendisliği Programının amaç ve hedefleri Türkiye'yi her ortamda başarıyla temsil etme yeteneğine sahip ve aşağıda sıralan yeteneklerle donatılmış:




  1. Yazılım mühendisliği eğitiminden edindikleri kazanımları kullanarak bölge, Ülke ve uluslararası sanayiye, devlet kurumları ve özel sektöre hizmet verebilecek,

  2. Yazılım tasarımı, yazılım sınama ve güvenilirliği, yazılım yönetimi ve geliştirmesi, yazılım mimarisi ve çözümlemesi, bilgisayar ağı yazılımı, yazılım destek mühendisliği konularında olmak üzere bilgisayar, enformatik ve iletişim sektörünün işletilmesine yönelik hemen her işlevde öncelikle istihdam edilecek,  

  3. Birey ve takım olarak etik ve sosyal sorumluluk konularında farkındalık ve özveri göstererek üstün başarı elde edebilecek,

  4. Teknik yeteneklerini korumak ve geliştirmek için hayat boyu öğrenimin önem ve gerekliliğini kavramış ve gerektiğinde/istendiğinde daha ileri düzeyde eğitim veren mühendislik, temel bilimler, enformasyon sistemleri ve işletme gibi programları başarı ile tamamlamaya yeterli alt yapıyı elde etmiş bilgisayar mühendisleri yetiştirmektir.


Tarihçe
Zonguldak Karaelmas Üniversitesine bağlı olarak 2005/9744 karar sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 18.12.2005 tarihinde kurulan Karabük Mühendislik Fakültesi, 29 Mayıs 2007 tarihli 5662 sayılı yasa ile kurulan Karabük Üniversitesine bağlanmış ve Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi adını almıştır. Fakülte bünyesinde, 19.07.2007 tarihinde Makina Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği bölümleri açılmıştır.
Yazılım Mühendisliği Programı 2022-2023 eğitim-öğretim yılında lisans eğitimine başlamıştır.
Kazanılan Derece
Yazılım Mühendisliği Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Lise ve dengi okul diplomasına sahip olmak ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) ilgili alanından yeterli puan almak.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, ilgili yüksek lisans veya lisans sonrası doktora programlarına başvurabilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.50 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C/S notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’dır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Yazılım mühendisliği mezunları başta yazılım tasarımı, yazılım sınama ve güvenilirliği, yazılım yönetimi ve geliştirmesi, yazılım mimarisi ve çözümlemesi, bilgisayar ağı yazılımı, yazılım destek mühendisliği konularında olmak üzere bilgisayar, enformatik ve iletişim sektörünün işletilmesine yönelik hemen her işlevde öncelikle istihdam edilecek mühendislerdir. Günümüzde giderek artan bir oranda talep edilen yazılım mühendislerini bilgisayar programcısı, teknikeri ve analistinden ayıran en önemli üstünlükleri mühendislik eğitiminin kazandırdığı sistem yaklaşımı ve analitik kalıcı çözüm geliştirme yetenekleridir.
Ölçme ve Değerlendirme
Bir dersteki başarı notu, öğrencinin yıl içerisindeki faaliyetlerinin ve/veya sınavlarının birlikte değerlendirilmesi sonucunda oluşur. Ölçme ve değerlendirme, öncelikle Bağıl Değerlendirme Sistemine (BDS) göre yapılır. Bağıl Değerlendirme Sistemi (BDS) koşullarının sağlanmadığı durumlarda Mutlak Değerlendirme Sistemine (MDS) göre değerlendirme yapılır.
Bağıl veya Mutlak Değerlendirme Sistemi ile derslerdeki başarı durumlarının ölçülmesi, değerlendirilmesi ve bu değerlendirme sonucunda oluşan ders başarı notları ve derecelerine ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.
Her ders için en az bir ara sınav yapılmaktadır. Öğrencilerin aldıkları derslerden başarılı olup olmadıkları bir ara sınav, bir dönem sonu sınavı olmak üzere iki aşamada değerlendirmeye tâbi tutulmaktadır. Ara sınavlar dışında kısa sınavlar, projeler ve öğretim elemanının uygun gördüğü diğer faaliyetler yapılabilir. Bu faaliyetlerin sayısı ve başarı notuna katkısı öğretim elemanı tarafından ders planında belirtilir. Geçme notu tespit edilirken, ara sınav % 40, dönem sonu sınavı da % 60 oranında etkili olmaktadır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Öğrencinin başarı notu hesaplanırken aldığı not bağıl sistemde harf notuna dönüştürülmektedir.
Öğrencinin, bir kurstan başarılı sayılabilmesi için en az harf notu olarak CC alması gerekir. GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler (DC) ve (DD) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Başarısız dersi olmayan, fakat GANO’su 2.00’ın altında olan öğrenciler, mezun olabilmek için öncelikle (DC) ve (DD) olan derslerini yeniden alarak GANO’larını 2.00’ın üzerine çıkarmak zorundadır.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5921