Doktora - Turizm İşletmeciliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Bu programın amacı küresel turizm pazarında turizm disiplinin daha iyi bir şekilde anlaşılmasına katkı sağlayabilecek, farklı öngörüler geliştirebilecek, turizm işletmelerinin taleplerine karşılık verebilecek ve turizm pazarında takım çalışması, rekabet,  liderlik,  ve yenilik yönetimi alanlarında pazara destek sağlayabilecek yetkin araştırmacı ve akademisyenler yetiştirmektir. 


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. Burak PINAROĞLU
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Nurettin AYAZ
Tarihçe
Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi bünyesinde Turizm İşletmeciliği bölümü 2011 yılında lisans, 2013 yılında yüksek lisans eğitimine başlamıştır. 2021 yılında doktora eğitimi vermeye hak kazanmıştır. Turizm işletmeciliği bölümünün lisans programında 358, yüksek lisans programında 58 öğrencisi bulunmaktadır. Turizm İşletmeciliği bölümü 1 Profesör, 5 Doçent, 4 Dr. Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisinden oluşan bir kadrosu ile hâlihazırda eğitim faaliyetlerine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Bu programdan mezun olanlar "Doktor" unvanını alır.
Kabul Koşulları
a) Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmak (Hazırlık sınıfları hariç, on yarıyıl süreli lisans eğitimi alanlar, yüksek lisans derecesine sahip sayılır) ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 puan almış olmak
b) Yabancı uyruklu öğrencilerde ALES şartı aranmaz.
c) Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4.00 üzerinden en az 3.00 veya muadili bir puan olması ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 80 puan almış olmak.
d) Doktora programına öğrenci kabulünde anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puana sahip olmak.
e) Tezli yüksek lisans veya lisans derecesi ile doktora programına başvuracak olan adayların programa kabulünde başarı notu; ALES puanının %50’si, yüksek lisans ya da lisans not ortalamasının %10’u, yazılı sınav puanının %30’u ve mülakat sınav puanının %10’u alınarak hesaplanır.
f) ) Yazılı sınav, 100 tam not üzerinden değerlendirilerek belirlenir. Yazılı sınava girmeyen veya yazılı sınav notu 75’in altında olan adaylar başarısız kabul edilir.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora üstü programına ait Doçentlik kriterleri YÖK/ÜAK tarafından belirlenmektedir.
Mezuniyet Koşulları
a) Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi 12 yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için 10 yarıyıl olup azami tamamlama süresi 14 yarıyıldır.
b) Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan veya 4.00 tam puan üzerinden en az 3.00 genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
c) (Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını birinci fıkraya göre on iki veya on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
d) Lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş öğrencilerden, kredili derslerini ve/veya azami süresi içinde tez çalışmasını tamamlayamayanlara, doktora tezinde başarılı olamayanlara tezsiz yüksek lisans için gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla talepleri halinde tezsiz yüksek lisans diploması verilir. Öğrenciye gerekleri yerine getirmesi için azami süresi dâhilinde bir yarıyıl ek süre verilir. Bu süre sonunda başarısız olan öğrencinin ise Enstitü ile ilişiği kesilir.
e) Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenciler en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Öğrencinin doktora yeterlik sınavında başarılı sayılabilmesi için yazılı ve sözlü sınavların her birinden 100 tam not üzerinden en az 75 puan alması gerekir. Bu sınavlardan herhangi birinde başarısız olan öğrenci, yeterlik sınavından başarısız sayılır.
f) Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci en geç altı ay içinde, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur.
g) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer defa olmak üzere yılda en az iki kez toplanır. İki toplantı arasında en az 5 ay süre olması gerekir. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar.
h) Doktora programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları Enstitünün yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur. Tez savunma sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tezi kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı doktora programından mezun olan öğrenciler;
-Ulusal ve uluslararası üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışabilir.
-Konaklama işletmelerinin ön büro, kat hizmetleri, yiyecek-içecek, satın alma, pazarlama-satış ve insan kaynakları departmanlarında, seyahat acentalarının rezervasyon, operasyon, biletleme ve muhasebe departmanlarında, havayolu şirketlerinin yer hizmetlerinde, yiyecek içecek işletmelerinde ve rekreasyon işletmelerinde yönetici olarak istihdam imkanını bulabilir.
-Kamu sektöründe kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışma olanaklarına ulaşabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
1) Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi 12 yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için 10 yarıyıl olup azami tamamlama süresi 14 yarıyıldır.
(2) Doktora programı için gerekli kredili dersler başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan veya 4.00 tam puan üzerinden en az 3.00 genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
(3) Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlilik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını birinci fıkraya göre on iki veya on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
(4) Lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş öğrencilerden, kredili derslerin ve/veya azam süresi içinde tez çalışmasını tamamlayamayanlara, doktora tezinde başarılı olamayanlara tezsiz yüksek lisans için gerekli kredi yükü, proje ve benzer diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla talepler halinde tezsiz yüksek lisans diploması verilir. Öğrenciye gerekleri yerine getirmesi için azami süresi dahilinde bir yarıyıl ek süre verilir. Bu süre sonunda başarısız olan öğrencinin ise enstitü ile ilişiği kesilir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5914