Yüksek Lisans - Felsefe ve Din Bilimleri - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Anabilim Dalı Başkanı
Doç.Dr. Zeynep Özcan
Tarihçe
Felsefe ve Din Bilimleri ilk defa 2020 yılında öğrenci almaya başlayan bir programdır. 1 Doçent ve 6 Dr. Öğretim Üyesi ile yürütülen program, günden güne genişleyen bir öğretim kadrosuna sahiptir. Bu programda yaklaşık olarak 25 öğrenci kayıtlıdır.
Kazanılan Derece
Müfredattaki tüm gerekli dersleri başarıyla tamamlayan öğrencilere Felsefe ve Din Bilimleri ilgili alanında Yüksek Lisans derecesi verilir.
Kabul Koşulları
a) Tezli yüksek lisans programlarına, ALES puanının %50’si ile adayların başvurdukları bilim alanında yapılacak yazılı sınavın %30’u, mülakat sonucunun %10’u ve lisans not ortalamasının %10’u değerlendirilerek öğrenci alınır. Değerlendirmede, 100 tam puan üzerinden en az 60 puan alanlar, başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dâhilinde yüksek lisans programlarına kabul edilirler.
b) Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen sınavlardan muafiyet hakkı kazanamamışlarsa Yüksek Lisans programına başvuran adaylar değerlendirme öncesinde yabancı dil sınavına alınırlar. Yabancı dil sınavında başarı notu tam notun %50’sidir.
d) Yazılı sınav, 100 tam not üzerinden değerlendirilerek belirlenir. Yazılı sınava girmeyen veya yazılı sınav notu 65’in altında olan adaylar başarısız kabul edilir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, ilgili alanlarda doktora (üçüncü aşama) derece programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Tezli Yüksek Lisans Derecesi almaya hak kazanmak için, öğrencinin şu şartları tamamlamış olması gerekir:
- Toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet dersi geçmek,
- Bir seminer dersi almak ve sınavını geçmek,
- Bir tez çalışması yapmak ve onu başarılı bir şekilde savunmak,
- Minimum not ortalamasını (2.50 / 4.00 (70/100)) sağlamak.
Mezun İstihdam Olanakları
Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans programını bitirenler, eğitim ve din hizmetleri alanında görevlerini daha donanımlı bir şekilde yerine getirebilirler.Lisans istihdam olanaklarına ilaveten Fen-Edebiyat, Eğitim, Sosyal ve Beşerî Bilimler gibi diğer fakültelerde de Araştırma Görevlisi ve Öğretim Görevlisi olarak çalışma imkanına sahiptirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler kayıt yaptırdıkları kredili derslerden her yarıyıl içinde en az bir defa ara sınava ve bir yarıyılda aldığı ve devam şartını sağladığı bütün derslerin genel sınavına girer. Sınava girmeyen öğrenciye F2 notu verilir. Sınav tarihleri en az iki hafta önce anabilim dalı başkanlığınca ilan edilir. Başarı notu, ara sınav notunun %40’ı ve genel sınav notunun %60’ı alınarak hesaplanır. Bir dersin başarılı sayılabilmesi için hem genel sınav notunun hem de başarı notunun 100 tam not üzerinden en az 65 olması gerekir. Seminer dersi, uzmanlık alanı, yeterlilik dersi, tez çalışması ve bitirme projesi geçer (G) veya kalır (K) olarak değerlendirilir. Öğrenci başarısız olduğu bir dersin yerine başka bir ders alabilir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5865