Doktora - Orman Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES SAY
Program İçeriği

Alanında uzman 12 adet öğretim üyesi ile faaliyet gösteren Orman Mühendisliği Bölümü Havza Yönetimi, Orman Amenajmanı, Orman Botaniği, Orman Hasılatı ve Biyometri, Ormancılık Politikası ve Yönetimi, Orman Entomolojisi ve Koruma, Orman İnşaatı ve Kadastro, Ormancılık Ekonomisi, Silvikültür, Toprak İlmi ve Ekoloji, Çevre ve Orman Hukuku ve Orman Yolları ve Transportu alanlarında eğitim vermektedir.  Doktora programının amacı, öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır. Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin; a) Bilime yenilik getirme, b) Yeni bir bilimsel yöntem geliştirme, c) Bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden birini yerine getirmesi gerekir. İlgili çalışmadan elde edilen tekrarlanabilir özgün bulguları eğer mümkünse ulusal ve/veya uluslararası dergilerde yayımlanmasını ve ilgili alandaki konferans ve sempozyumlarda bildiri olarak sunulmasını sağlamaktır.


Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Cumhur GÜNGÖROĞLU
Tarihçe
Doktora programımız 2020-2021 eğitim öğretim yılında başlamıştır.
Kazanılan Derece
Orman Mühendisliği Doktora programını başarı ile tamamlayan öğrenciler Orman Mühendisliği Doktora diploması almaya hak kazanır.
Kabul Koşulları
Adaylar ilan edilen başvuru süresi içinde, istenilen belgelerle Enstitüye başvurur. Adayın başvurduğu doktora programının türüne göre aşağıdaki koşulları taşıması gerekir,

1) Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmak.
2) ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES sınavında başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmak.
3)Yabancı uyruklu öğrencilerde ALES şartı aranmaz.
4) Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4.00 üzerinden en az 3.00 veya muadili bir puan olması ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 80 puan almış olmak.
5) Doktora programına öğrenci kabulünde anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puana sahip olmak
Doktoraya başvuranlar arasından programa kabul koşulları aşağıda belirtilmiştir:

1)Tezli yüksek lisans veya lisans derecesi ile doktora programına başvuracak olan adayların programa kabulünde başarı notu; ALES puanının %50’si, yüksek lisans ya da lisans not ortalamasının %10’u, yazılı sınav puanının %30’u ve mülakat sınav puanının %10’u alınarak hesaplanır.
2)Değerlendirmede, 100 tam puan üzerinden en az 60 puan alanlar, başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dâhilinde yüksek lisans programlarına kabul edilirler.
3)Adayların yazılı-mülakat sınavları ve başarı puanlarının değerlendirilmesi, anabilim/ anasanat dalı kurulunun önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenen en az üç, en çok yedi üyeden oluşan jürilerce yapılır.
4) Yazılı sınav, 100 tam not üzerinden değerlendirilerek belirlenir. Yazılı sınava girmeyen veya yazılı sınav notu 75’in altında olan adaylar başarısız kabul edilir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, uzmanlık alanlarına bağlı olarak doktora sonrası programlara başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda öğrenim gören öğrencilerin doktora (PhD) derecesi alabilmeleri için aşağıdaki mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir:
Öğrenciler, kredili olan derslerin tümünden en az BB notu, kredisiz derslerden ise en az G harfi notu alarak başarılı olmak zorundadır.
- Toplam 240 AKTS Kredisi almaları gerekmektedir.
- 100 üzerinden en az 75 veya 4.00 üzerinden en az 3.00 Genel Not Ortalaması (CGPA) elde etmelidirler.
- Seminer derslerinde başarılı olmaları gerekmektedir.
- Doktora tezini hazırlamalı ve başarılı bir şekilde savunmalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Öncelikle Türkiye'deki tüm orman fakültelerinde akademisyen, tüm ormancılık araştırma ensitülerinde araştırıcı, ormancılık meslek yüksek okullarında öğretim görevlisi, fen fakültelerinin biyoloji bölümlerinde de zaman zaman öğretim elemanı olarak istihdam olanağı bulunmaktadır. Ayrıca, Serbest Ormancılık ve Ormancılık Bürolarında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesindeki kuruluşlarda, TSE'de, Araştırma Enstitülerinde, Çeşitli Bakanlık ve kamu kurumları bünyesindeki kuruluşlarda, İl, ilçe belediyelerinde, Devlet Planlama Teşkilatı bünyesinde, TÜBİTAK'da çalışma olanağı vardır.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Başarı notu, ara sınav notunun %40’ı ve genel sınav notunun %60’ı alınarak hesaplanır.
(2) Bir dersin başarılı sayılabilmesi için hem genel sınav notunun hem de başarı notunun 100 tam not üzerinden, doktora düzeyinde en az 70 olması gerekir.
(3) Seminer dersi, uzmanlık alanı, yeterlik dersi, tez çalışması geçer (G) veya kalır (K) olarak değerlendirilir.
(4) Öğrenci başarısız olduğu bir dersin yerine başka bir ders alabilir.

Başarı notu değerlendirme sonucuna göre öğrenciye aşağıdaki harf notlarından birisi verilir:
DEĞERLENDİRME DOKTORA
Puan Harf notu Katsayı
90-100 AA 4.00
80-89 BA 3.50
70-79 BB 3.00
65-69 CB -2.50
Ayrıca, çizelgedeki harf notlarının dışında kalan değerlendirmeler için aşağıdaki harfler kullanılır:
G: (Geçer) Kredisiz bir derste, dersin gereklerini yerine getirerek başarılı olan öğrenciye verilir.
K: (Kalır) Kredisiz bir derste, dersin gereklerini yerine getirmeyerek başarısız olan öğrenciye verilir.
F1: Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenciye verilir, öğrencinin sınava/sınavlara girme hakkı yoktur.
F2: Sınava girmeyen öğrenciye verilir.
F3: Sınava giren ancak başarısız olan öğrenciye verilir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5853