Yüksek Lisans - Orman Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES SAY
Program İçeriği

Alanında uzman 12 adet öğretim üyesi ile faaliyet gösteren Orman Mühendisliği Bölümü Havza Yönetimi, Orman Amenajmanı, Orman Botaniği, Orman Hasılatı ve Biyometri, Ormancılık Politikası ve Yönetimi, Orman Entomolojisi ve Koruma, Orman İnşaatı ve Kadastro, Ormancılık Ekonomisi, Silvikültür, Toprak İlmi ve Ekoloji, Çevre ve Orman Hukuku ve Orman Yolları ve Transportu alanlarında eğitim vermektedir. 


Anabilim Dalı Başkanı
Doç.Dr. Cumhur GÜNGÖROĞLU
Tarihçe
Yüksek lisans programımız 2020-2021 eğitim öğretim yılında öğrenci kabulüne başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler Orman Yüksek Mühendisi Diploması almaya hak kazanır
Kabul Koşulları
Adaylar ilan edilen başvuru süresi içinde, istenilen belgelerle Enstitüye başvurur. Adayın başvurduğu yüksek lisans programının türüne göre aşağıdaki koşulları taşıması gerekir,

1) Lisans diplomasına sahip olmak.
2) ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES sınavında başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmak.
3)Yabancı uyruklu öğrencilerde ALES şartı aranmaz.

Yüksek Lisansa başvuranlar arasından programa kabul koşulları aşağıda belirtilmiştir:

1) Tezli yüksek lisans programlarına, ALES puanının %50’si ile adayların başvurdukları bilim alanında yapılacak yazılı sınavın %30’u, mülakat sonucunun %10’u ve lisans not ortalamasının %10’u değerlendirilerek öğrenci alınır.
2)Değerlendirmede, 100 tam puan üzerinden en az 60 puan alanlar, başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dâhilinde yüksek lisans programlarına kabul edilirler.
3)Adayların yazılı-mülakat sınavları ve başarı puanlarının değerlendirilmesi, anabilim/ anasanat dalı kurulunun önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenen en az üç, en çok yedi üyeden oluşan jürilerce yapılır.
4) Yüksek lisans öğrenci kabulünde adaylara, yazılı olarak yapılacak bilim sınavı öncesinde anabilim/anasanat dalı kurul kararı ile yabancı dil sınavı yapılabilir. Bu sınav, anabilim/anasanat dalı veya Üniversite tarafından ortak olarak da yapılabilir. Yabancı dil sınavı yapılırsa adayın 100 tam puan üzerinden en az 50 almış olması gerekir. Yabancı dil sınavı yapıldığı durumlarda yabancı dil sınavından muaf olmadığı halde sınava girmeyen veya sınava girerek başarısız bulunanlar yazılı sınav ve mülakata alınmaz. Adayların anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 50 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puana sahip olmalıdır.
5) Yazılı sınav, 100 tam not üzerinden değerlendirilerek belirlenir. Yazılı sınava girmeyen veya yazılı sınav notu 65’in altında olan adaylar başarısız kabul edilir.
Üst Kademeye Geçiş
Programdan mezun olan öğrenci isteği dahilinde ilgili alanlardaki doktora programında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilir.
Mezuniyet Koşulları
1) 3 kredilik en az 7 dersi (toplam 21 kredilik) başarı ile vermiş olmak.
2) Yüksek lisans seminer çalışmasını başarı ile vermek.
3) Yüksek lisans tez çalışmasını başarı ile tamamlamış olmak.
4) Tez ve seminer çalışması dahil toplamda 120 kredilik çalışmayı başarılı bir şekilde tamamlamış olmak.
Mezun İstihdam Olanakları
Orman mühendislerinin yoğun olarak görev aldıkları alan kamu sektörü olup, çoğunlukla Orman Bakanlığı'nın, Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü'nün merkez ve taşra birimlerinde çalışırlar. Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü, Çevre Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde çevre düzenleme, baraj havzalarının düzenlenmesi işlerinde ve belediyelerde park ve bahçeler müdürlüğünde görev alabilirler. ayrıca Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Orman Mühendisleri Odasına (TMMOB OMO ) başvuruda bulunarak ilgili staj, sınav ve öğrenimlerini tamamladıklarında SMM belgesi alabilirler, kendi bürolarını açarak kamu ve özel ihalelere katılabilirler ve kendi namlarına iş alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Başarı notu, ara sınav notunun %40’ı ve genel sınav notunun %60’ı alınarak hesaplanır.
(2) Bir dersin başarılı sayılabilmesi için hem genel sınav notunun hem de başarı notunun 100 tam not üzerinden, yüksek lisans düzeyinde en az 65 olması gerekir.
(3) Seminer dersi, uzmanlık alanı, tez çalışması geçer (G) veya kalır (K) olarak değerlendirilir.
(4) Başarı notu değerlendirme sonucuna göre öğrenciye aşağıdaki harf notlarından birisi verilir,
Puan Harf notu Katsayı
90-100 AA 4.00
80-89 BA 3.50
70-79 BB 3.00
65-69 CB 2.50

Ayrıca, çizelgedeki harf notlarının dışında kalan değerlendirmeler için aşağıdaki harfler kullanılır:

G: (Geçer) Kredisiz bir derste, dersin gereklerini yerine getirerek başarılı olan öğrenciye verilir.
K: (Kalır) Kredisiz bir derste, dersin gereklerini yerine getirmeyerek başarısız olan öğrenciye verilir.
F1: Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenciye verilir, öğrencinin sınava/sınavlara girme hakkı yoktur.
F2: Sınava girmeyen öğrenciye verilir.
F3: Sınava giren ancak başarısız olan öğrenciye verilir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5852