Yüksek Lisans - Biyoinformatik (Disiplinlerarası) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Biyoinformatik en genel manada biyo kelimesi ile canlılık, info ile bilgi ve matik ile ototmatikleşmeyi kapsayasal türemiş bir kelime kavramıdır. Bu kavramlar hep birlikte ele alındığında canlılığın her seviyesinden gelen verinin bilgi haline dönüştürülmesi ve bu dönüşümün matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilim disiplinleri marifeti ile yapılması durumu karşımıza çıkar; bu nedenle oldukça geniş çalışma alanına sahiptir. Özel olarak bakıldığında, Biyoinformatik, biyolojinin çeşitli dalları, ancak özellikle moleküler biyoloji ile bilgisayar teknolojisini ve bununla ilişkili veri işleme aygıtlarını bünyesinde barındıran bilimsel disiplin. Bilim dalı olarak özellikle bilgisayar bilimleri, matematik, biyoloji, fizik ve kimya ile biyoistatistik bilgisine ihtiyaç duyan multidisipliner bir dal olarak kaşımıza çıkar


Anabilim Dalı Başkanı
Doç.Dr. Muhammed Kamil Turan
Tarihçe
Biyoinformatiğin başlangıcının kesin olarak belirlemek güçtür lakin 1951 yılında Pauling ve Corey’in proteinlerin sekonder yapılarını doğru tahmini için geliştirdikleri yaklaşım biyoinformatik için başlangıç kabul edilebilir. Bunun yanında biyoinfıormatiğin tarihinde, ilk defa dizisi yadınlatılmış 65 protein için bir atlas çıkartaran Amerika'lı biyolog, kimyager ve fizikçi olan Margaret Dayhoff'da önemli bir isim olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle modern manada, Dayhoff, biyoinformatiğin kurucusu olarak bilinir. Bunu, proteinlerin ve nükleik asitlerin dizilenmesine matematik ve hesaplama tekniklerinin uygulanmasına öncülük ederek ve bu alandaki araştırmalar için halka açık ilk veri tabanını kurarak yapmıştır. Biyoinformatiğin tarihsel doğumu ilk etapta çok yankı uyandırmamış olsa da günümüzde neredeyse her alanda ihtiyaç duyulan bir bilim dalı olarak kabul görmüştür.
Kazanılan Derece
Bu programı başarı ile tamamlayan adaylar, tezli yüksek lisans programını tamamlamış sayılır ve yüksek lisans mezunu adını alır.
Kabul Koşulları
Biyoinformatik ana bilim dalımızda yüksek lisans eğitimi almak isteyen adayların en az lisans mezunu olmaları gerekmektedir. Biyoinformatik Ana Bilim Dalının kendine kaynak olarak kabul ettiği lisans dalları sırası ile Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Genetik Mühendisliği ve BiyoMühendislik bölümleri, Tıp Mühendisliği şeklindedir. Ayrıca adayların ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES sınavında başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olması, Yurt dışından alınmış lisans diplomalarının denklikleri, Yükseköğretim Kurulunca onaylanmış olması gerekmektedir. ALES sonucu yerine bu sınava eşdeğerliği kabul edilen uluslararası düzeyde benzeri sınavlardan Yükseköğretim Kurulunca ilan edilen eşdeğer puanlar düzeyinde sağlanan puanlar Enstitü Yönetim Kurulunca uhdesindedir. Adaylar daha detaylı bilgiye https://lisansustu.karabuk.edu.tr/ adresinden ulaşabilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu programdan mezun olabilmek için her dönemde 30 AKTS toplamış olmak, azami eğitim öğretim süresinde en az 120 AKTS ve 1 Seminer vermek ve tez çalışmasından başarılı olmak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar özellikle biyoloji ve genetik alanında hizmet veren yüksek teknoloji şirketlerinde biyolojik veri analizi konusunda hizmet verebilirler. Biyoinformatik alanında hizmet gösteren firmalarda yazılımcı statüsünde çalışabilirler. Gelişmekte olan bir bilim dalı olması nedeni ile ülkemizde akademik personel olarak iş bulabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler kayıt yaptırdıkları kredili derslerden her yarıyıl içinde en az bir defa ara sınavına girer. Ara sınav Enstitünün tez yazım kılavuzuna uygun olarak hazırlanmış ödev/ödevlerin, proje ve kısa sınavların değerlendirmesi biçiminde de olabilir. Birden fazla ara sınav yapılması halinde, bunların aritmetik ortalaması ara sınav notuna esas alınır. Öğrenci bir yarıyılda aldığı ve devam şartını sağladığı bütün derslerin genel sınavına, Enstitü tarafından belirlenen ve ilan edilen gün ve saatte girmek zorundadır. Sınava girmeyen öğrenciye F2 notu verilir. Yarıyıl sonu sınavı Enstitünün tez yazım kılavuzuna uygun olarak hazırlanmış dönem ödevinin değerlendirilmesi biçiminde de olabilir. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. Başarı notu, sadece genel sınav değerlendirmesine göre değil, öğrencinin yarıyıl içi çalışmaları ile ara sınavların birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir. Yarıyıl çalışmaları ile ara sınav sonuçlarının başarı notuna katkı oranı %40 ile %60 arasında olmak üzere ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından kararlaştırılır. Değerlendirme ve not sistemiyle ilgili yönetmelik http://oidb.karabuk.edu.tr/yonetmenlik/lisansustusinav.pdf adresinde bulunabilir. Bir dersin başarılı sayılabilmesi için, hem genel sınav notunun, hem de başarı notunun 100 tam not üzerinden yüksek lisans düzeyinde en az 65 olması beklenir. Seminer dersi, tez çalışması ve bitirme projesi başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Takdir olunan genel sınav notları akademik takvimde belirtilen süre içinde öğrenci bilgi sistemine girilir ve sonuçlar genel sınavların bitiminden itibaren en geç on beş gün içinde Enstitüye teslim edilir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5846