Yüksek Lisans - Uluslararası İlişkiler - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Amaçlar: Uluslararası İlişkiler Bölümü Yüksek Lisans Programının amacı, öğrencilere hem akademik hem de profesyonel yaşamlarında yardımcı olması için diğer sosyal bilimler ve dil becerisi ile desteklenen, teorik ve tarihi Uluslararası İlişkiler bilgisi sunmaktır. Hedefler: Programın hedefi, öğrencilerin uluslararası ilişkilere dair bilgisini teori ve tarih öğreniminin yanında güncel, eleştirel ve interdisipliner yaklaşımlar yoluyla zenginleştirmektir. Aynı zamanda, alanına ilişkin Türkçe ve İngilizce okuma, yazma ve eleştirel düşünme becerilerinin gelişmesine katkıda bulunmaktır.


Tarihçe
Halen yürütülen yüksek lisans programı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı

Yüksek lisans programının açılış tarihi
Programın açılma tarihi : 2019
Kazanılan Derece
Yüksek Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
İktisadi ve İdari Bilimler, ve Siyasal Bilgiler lisans mezunları ile Fen Edebiyat ve Mühendislik Fakültelerinin birinden lisans diplomasına sahip olmak.

b) ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde (eşit ağırlık) en az 55 standart puan almış olmak. ALES sonucu yerine bu sınava eşdeğerliği kabul edilen uluslararası düzeyde benzeri sınavlardan sağlanan puanlar Enstitü Yönetim Kurulu’nca kabul edilebilir. Yurt dışından alınmış lisans diplomalarının denklikleri, Yükseköğretim Kurulunca onaylanmış olmak.

c) Yüksek Lisans programına başvuran adaylar değerlendirme öncesinde yabancı dil sınavına alınırlar. YDS veya YÖKDİL’den en az elli beş (55) puan ve Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen benzer sınavların birisinden bu puana eşdeğer bir puan almış olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans diploması ile doktora programına başvuru yapılabilir.
Mezuniyet Koşulları
a) Yüksek Lisans programı en az 7 ders, seminer, uzmanlık alanı ve tez çalışması olmak üzere toplam 21 kredi ve bir eğitim-öğretim dönemi 30 AKTS olmak koşuluyla en az toplam 120 AKTS kredisinden oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren, her yarıyıl tez çalışmasına ve tez danışmanınca ilgili Anabilim/Ana Sanat Dalı Başkanlığına her bir öğrenci için açılması önerilen ve Enstitü Kurulu kararı ile açılan “Uzmanlık Alanı” adlı derse kayıt yaptırmak zorundadır. Bu derslere ilişkin ilkeler Enstitü Kurulu’nca kararlaştırılır ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından uygulanır.
Mezun İstihdam Olanakları
İki yıllık yüksek lisans düzeyinde eğitimini tamamlayan Uluslararası İlişkiler anabilim dalı mezunları yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerin Uluslararası İlişkiler Bölümleri, çeşitli araştırma merkezleri, ve Dışişleri Bakanlığı çalışma imkanı bulabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Derslerde geçme notu 60'dır. Yazılı sınav, sunum veya ödev şeklinde gerçekleşebilir. Tezli yüksek lisans programında, enstitü anabilim/anasanat dalı kurulu her öğrenci için kendi üniversitesinin kadrosunda bulunan bir tez danışmanını en geç birinci yarıyılın sonuna kadar, öğrencinin danışmanıyla beraber belirlediği tez konusunu da en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar enstitüye önerir. Tez danışmanı ve tez konusu enstitü yönetim kurulu onayı ile kesinleşir.
Tez danışmanı, Senatonun belirleyeceği niteliklere sahip öğretim üyeleri arasından seçilir. Üniversitece belirlenen niteliklere sahip öğretim üyesi bulunmaması halinde, Senatonun belirlediği ilkeler çerçevesinde enstitü yönetim kurulu tarafından başka bir yükseköğretim kurumundan da öğretim üyesi danışman olarak seçilebilir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5845