Gazetecilik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 40
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Mustafa İNCE
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Sema NOYAN
Tarihçe
Karabük Üniversitesi İletişim Fakültesi 26.09.2016 tarihli ve 2016/9270 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01.11.2016 tarihinde 29875 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanması ile kurulmuştur.
2020-2021 akademik yılında Gazetecilik bölümüne öğrenci alımına başlanması planlanmaktadır.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp program yeterlilikleri sağlandığında Gazetecilik alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Gazetecilik lisans programı için öğrenci kabulü, Türkiye Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılmış düzenlemelere göre ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yapılan merkezi sınava göre gerçekleştirilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla yüksek lisans ve doktoraya başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin gazetecilik lisans mezunu olabilmesi için asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,40 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Gazetecilik programından mezun olan öğrenciler başta gazeteler, haber (TV) kanalları, ve haber ajansları olmak üzere görsel, işitsel ve görsel-işitsel medya araçlarının ilgili birimlerinde çalışma imkânı bulabilmektedirler. İnternet haber sitelerinde muhabir, editör vb. görev ve pozisyonlarda çalışabilirler. Özel ve kamu kurum ve kuruluşlarının medyayla ilişkilerini sağlamak amacıyla oluşturdukları basın merkezleri, basın büroları, halkla ilişkiler gibi birimlerinde görev yapabilmektedirler. Yine gazetecilik programından mezun olan öğrenciler kurum ve kuruluşların sosyal medya hesaplarını yönetebilir, üst düzey yöneticilere basın danışmanlığı yapabilirler. Genel medyanın özelde gazeteciliğin dijital ortama taşınmış olması bu yeni alanda da (bilgi-teknik) donanımlı personel ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Gazetecilik programından mezun olan öğrencilerin bu ihtiyacı karşılaması öngörülmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınav, ölçme ve değerlendirmeler; Üniversite Senatosu tarafından belirlenen yönetmeliklere göre yapılır.
Sınavlar yazılı, sözlü, hem yazılı hem sözlü, ödev veya uygulamalı olmak üzere yüz yüze veya çevrimiçi olarak yapılabilir. Yarıyıl içi çalışmalarının sınav ve yarıyıl sonu sınavının başarı tespitindeki ağırlıkları, dersi veren öğretim elemanı tarafından belirlenebilir.
Her bir ders için, bir ara sınav ve bir final sınavı vardır. Ders ve her türlü uygulamanın öğretim bakımından değerlendirilmesi, kredi üzerinden yapılır. Öğrencinin bir dersteki başarı notu, bağıl değerlendirme sistemi ile belirlenir. Bağıl Değerlendirme Sistemi (BDS) koşullarının sağlanmadığı durumlarda Mutlak Değerlendirme Sistemine (MDS) göre değerlendirme yapılır. Bağıl değerlendirme sisteminin nasıl yapılacağı Senato tarafından tespit edilir. Sınavlar 100 (yüz) tam puan üzerinden değerlendirilir.
https://oidb.karabuk.edu.tr/yuklenen/dosyalar/12697202141444.pdf



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5840