Ağız ve Diş Sağlığı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 65
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Programın amacı; dişhekimi muayenehanelerinde, kamu veya özel kişilere ait   diş polikliniklerinde dişhekiminin tüm klinik çalışmaları için gerekli ortamı hazırlayacak, hasta tedavisi sırasında yardımcı olacak, bunun yanı sıra hasta kabulün de sorumluluk alacak ''Dişhekimliği Klinik Yardımcı’’ elemanların yetiştirilmesidir.
Tarihçe
Ağız ve Diş Sağlığı Programı 2013-2014 eğitim öğretim döneminde açılmıştır. Halen I. öğretim 220 ve II. öğretim 170 olmak üzere toplam 390 öğrenci ile faaliyetlerine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler Ağız ve Diş Sağlığı Programı önlisans diploması almaya hak kazanırlar.
Kabul Koşulları
Yüksek Öğretim Kurulu Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda TYT puan türünde yeterli puanı almış (ve varsa ÖSYM Yerleştirme Kılavuzunda yer alan programın gerektirdiği özel şartları taşıyan) öğrenciler programa kayıt yaptırabilirler. Programlara ayrıca yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki farklı diploma programları arasında önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Ağız ve Diş Sağlığı Programı’nı bitiren öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde
-Acil Yardım ve Afet Yönetimi
-Hemşirelik
-Sağlık Yönetimi
-Sosyal Hizmet lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için öğretim programında belirtilen dersleri ve kredi saatlerini (minimum 100 ders saati veya 120 AKTS) başarıyla tamamlamış ve ağırlıklı genel not ortalamalarını en az 2.00 düzeyine çıkarmış olmaları gerekmektedir.
Programda 20 iş günü staj çalışmasını başarılı tamamlamış olmaları da zoruludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Program mezunları sağlık sektöründe diş kliniklerinde, hastanelerin diş sağlığı ile ilgili birimlerinde veya kamu kuruluşlarında ve Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri olarak çalışabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması dönem sonu sınavına girebilmesi için o dönemki teorik derslerin en az %70’ine ve uygulamalı derslerin en az %80’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notunda ara sınav %40 ve final sınavı %60 etkilidir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan almak zorunludur. Öğrencinin bir programdan mezun olabilmesi için alması gereken tüm dersleri başarmış ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Ortalaması 2.00’ın altında kalan öğrencilerin ortalamalarını 2.00’ya yükseltebilmek için notu CD ve altı olan derslerden tekrar ders almaları gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi Karabük Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sitesinden (https://oidb.karabuk.edu.tr) alınabilir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=532