Felsefe - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 30
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği
Felsefe Bölümünde verilecek olan program, öğrencilerin gündelik yaşamda düşünme ve hareket etme yollarını analiz etme yeteneklerinin geliştirilmesini amaçlar. Ayrıca insanoğlunun kendisine ve başkasına karşı olan sorumluluklarının yanı sıra doğadaki ve tarihteki yerini sorgulamasına ve araştırmasına yönelik bir imkan sunar. Felsefi düşünen bir zihni farklı kılan onun tutarlılığı, tamamsızlığı ve çeşitli inançlarla, tartışmalarla ve teorilerle ilgili bitmeyecek bir düşünme faaliyetine sahip olmasıdır. Böyle bir zihin sadece kendi yaşam kaygısı ve zorluklarıyla baş edebilme gücü yanında sanattan, bilimden başlayarak siyasi, toplumsal ve hatta küresel ilişkilere kadar kurum ve kuruluşların ilerlemesine katkıda bulunmak için onlara becerilerini geliştirme imkanı yaratır. Tüm bu sebeplerle felsefe bölümünün esas amacı öğrencilere bu felsefi alışkanlıkları kazanmalarına yardımcı olmaktır.
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. Edibe Feyza GÜNEY
Tarihçe
Bölümümüz 2011 yılında kurulmuştur. Bölüm öğrenci alımına 2013-2014 yılında başlamış olup şu an yaklaşık 670 öğrencisi bulunmaktadır. Felsefe Bölümü 1 Doçent, 2 Yardımcı Doçent ve 2 Araştırma Görevlisinden oluşan bir kadroya sahiptir. Sadece I. öğretim olmak üzere her yıl yaklaşık toplam 72 lisans öğrencisi kabul edilir. Lisans öğrencilerine Felsefe Tarihi, Sistematik Felsefe ve Mantık, Türk İslam Düşüncesi Tarihi ve Bilim Tarihi anabilim dallarına yönelik dersler verilmektedir.
Kazanılan Derece
Felsefe Bölümünden mezun olacak olan öğrencilerimiz "Felsefeci" unvanını alarak lisans derecesine sahip olmuş olacaklardır.
Kabul Koşulları
Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan düzenlemelere göre, bu lisans programına öğrenci kabulü, Ülke çapında düzenlenen Üniversite Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖSYM) ile gerçekleştirilmektedir. Bu lisans programına (4 yıllık, birinci dönem) girebilmek için öğrencilerin Değerlendirme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen üniversiteye giriş sınavına girmesi gerekmektedir. Sınav iki aşamadan oluşur. İlk aşama Yükseköğretime Giriş Sınavı (TYT) 'dir. Öğrencilerin Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) adı verilen ikinci sınava girebilmek için 500 üzerinden 180 puan alması gerekmektedir. İkinci aşama sınavı LGS, 5 ayrı oturum olarak uygulanır. Öğrenciler sosyal bilimler, dil gibi çalışma alanlarının tercihine göre ilgili oturuma katılırlar. 500 üzerinden 180 puan alan öğrenciler Lisans programı ve kurum tercihlerini yapabilirler. Bu derece programına yerleştirme, ösym tarafından sınavdan elde edilen puanlar ve ortaöğretim (Türk Eğitim Sistemi lise) taban taban tabana göre yapılır. Öğrencilerin akademik program tercihlerinin sunulmasının ardından Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), öğrencileri YGS'den alınan puanlara göre bu programa yerleştiren öğrencilerden biri.

Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Felsefe Bölümü öğrencileri için tamamlamaları gereken 152 kredilik ders yükümlülüğünü tamamlamak ve en az 2.00 genel not ortalamasını sağlamak durumundadırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölümden “Felsefeci” unvanı alan mezunlar, akademik kariyer yapmanın yanı sıra, formasyon almak şartı ile özel ve MEB’e bağlı okullarda, analitik düşünme beceri ve özelliklerine sahip personel olarak felsefe bölümünden alım yapan MİT’de, reklam ajanslarında, çeşitli kamu ve özel kuruluşların insan kaynakları bölümlerinde çalışma olanağına sahiptirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Bölümümüzde yürütülen vize ve final sınavları kısmen test tekniği ile kısmen de klasik teknikle gerçekleştirilmektedir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=522