Tıp Mühendisliği (%30 İng.) - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce (%30)
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 15
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Tıp Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Tıp mühendisliği; sağlık sektöründe kullanılan malzeme, alet, cihaz, yapay organ, sistem ve teknolojilerin araştırılması ve geliştirilmesi, tasarımı, üretimi ve işletilmesi ile ilgilenmektedir. Ülkemizde yeni bir program olmasına rağmen tıp mühendisleri uzun yıllardır hastalıkların teşhis ve tedavisinde yeni teknik ve cihazların geliştirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Teorik ve uygulamalı mühendislik bilimleri ile sağlık ve yaşam arasında bir köprü oluşturan Tıp Mühendisliği, tıp, malzeme mühendisliği, makine mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, fizik, kimya vb. disiplinler arası çalışmaları içerir.


Bölüm Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Eftâl ŞEHİRLİ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Hakan YILMAZ
Tarihçe
Türkiye'nin ilk Tıp Mühendisliği bölümü Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde 2013 yılında kurulmuştur. 2013-2014 akademik yılında eğitime öğretime başlamış ve bugüne kadar %30 İngilizce eğitim diliyle 1. ve 2. öğretim programlarına, %100 İngilizce 1. öğretim programlarına öğrenci kabul etmiştir. Yurt dışında örnekleri bulunan Tıp Mühendisliği Bölümü Türkiye'de bu alanda kurulan ilk bölümdür. Bölüm 7 adet öğretim üyesine sahiptir.
Kazanılan Derece
İngilizce Hazırlık eğitimi ve sonrasında 4 yıllık eğitimi başarıyla tamamlayanlar, Tıp Mühendisliği Lisans Derecesi alarak Tıp Mühendisi unvanı almaya hak kazanırlar.
Kabul Koşulları
Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmeliğe göre, bu lisans programına öğrenci kabulü, YÖK tarafından düzenlenen Ulusal Üniversite Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖSS) ile gerçekleştirilmektedir. Bu lisans programına giriş yapabilmek için öğrencilerin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen bir üniversiteye giriş sınavına girmeleri gerekmektedir. Bu lisans programına yerleştirme, öğrencilerin sınavdan aldıkları puanlar ve ortaöğretim (Türk Eğitim Sisteminde lise) genel not ortalamalarına (GNO) göre ÖSYM tarafından yapılır. Öğrencilerin akademik program tercihlerini bildirdikten sonra, ÖSYM, öğrencileri sınav puanlarına göre bu programa yerleştirir.Ayrıca programa diğer bölümlerden de çift anadal veya yandal programları ile öğrenci alınmaktadır. Ayrıntılı bilgi için üniversitedeki çift anadal ve yandal programları ile ilgili yönetmeliğe bakınız. Programa lisans eğitimi için yabancı uyruklu öğrenciler de alınmaktadır. Son zamanlarda üniversitelere akademik programlarına yabancı öğrenci seçme hakkı verilmiştir. Ayrıntılı bilgi için lütfen ilgili yabancı uyruklu öğrenci kabul ve kayıt yönetmeliğine bakınız: http://oidb.karabuk.edu.tr/en/yoner/ybu_yonerge.pdf
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin, Tıp Mühendisliği programından başarıyla mezun olmaları ve lisans diploması alabilmeleri için, 4 yıllık lisans eğitimleri sonunda en az 240 ECTS almaları gerekir. Detaylı bilgiler Karabük Üniversitesi Lisans Eğitimi Yönetmeliği başlığı altında aşağıdaki linkten sağlanabilir: https://oidb.karabuk.edu.tr/icerikGoster.aspx?K=S&id=13&BA=index.aspx
Mezun İstihdam Olanakları
Tıp Mühendisliği Bölümü 2017 yılında Türkiye'nin ilk Tıp Mühendisliği Bölümü mezunlarını vermiş bulunmaktadır. Mezunlar istihdam için de staj yaptıkları tıbbi cihaz/malzeme üretim/tasarım şirketlerine ve sağlık kuruluşlarına (Aysam, SBÜ METÜM, 4C Medikal, Hipokrat Medikal, OSTİM, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Hastanelerin Biyomedikal/Teknik Servis/Tıbbi Cihaz Birimleri vb.) başvuru yapmaktadır. Resmi Gazetede 5 Haziran 2015 tarihinde yayınlanan “TIBBİ CİHAZLARIN TEST, KONTROL VE KALİBRASYONU HAKKINDA YÖNETMELİK” ve Ek-2'de belirtildiği üzere Bölümümüz mezunlarına açık bir şekilde çalışma yetkisi verilmiş durumundadır: “Uzman için ek-2'de yer alan yetki grupları için belirlenmiş bölümlerden mezun olma şartı aranır.” ibaresinde kastedilen bölümlerden biri ‘Tıp Mühendisliği'dir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her yarıyılda bir arasınav ve bir genel sınav yapılmaktadır. Ölçme ve değerlendirmede kullanılabilecek diğer parametreler her dersin bilgi paketinde yer almaktadır.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=517