Endüstriyel Tasarım Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 25
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Endüstriyel Tasarım Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği
Programın amacı, mezunlarına, endüstriyel tasarım teknolojilerinde teorik altyapı oluşturacak temel bilimsel prensipleri ve bu prensipleri pratik uygulamaya dönüştürebilecek mühendislik becerilerini kazandırmaktır. Mezuniyet sonrasında, öğrenciler, tasarım alanlarında kariyerlerini sürdürebilir veya isterlerse daha üst düzeyde akademik çalışma yapabilirler. Mezunlar, esnek bir şekilde ve kısa zamanda endüstrinin farklı sektörlerinde geniş alanlara katılabilecek profesyoneller olacaktır.
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Musa YILDIRIM
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Murat AYDIN
Sekreter
Memur Habibe ACAR
Anabilim Dalı Başkanı
Doç.Dr. Suat ALTUN
Tarihçe
Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Lisans programına 2012-2103 Öğretim Yılında öğrenci alamaya başlamıştır. Ülke sanayisinin kaliteli ve güncel tasarım/uygulama teknolojisini takip eden yaratıcı, yenilikçi Endüstriyel Tasarım Mühendisi ihtiyacını karşılamada büyük bir boşluğu doldurmaktadır. Dalında uzman, ilgili alan bilgisine sahip 7 adet öğretim üyesi ve 2 adet öğretim elemanı ile eğitim öğretim faaliyetlerini yürüten Endüstriyel Tasarım Mühendisliği, tasarım, üretim, malzeme bilimi, mühendislik malzemeleri, endüstriyel otomasyon, endüstriyel kalıpçılık, hızlı şekillendirme uygulamaları, endüstriyel CNC uygulamaları, şekillendirme teknolojileri, alanında ciddi bilgi birikimine sahip bir bölümdür.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği alanında Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadır.
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü YKS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemleri ile yapılmaktadır. YKS sınavı ile iki grup öğrenci almaktadır. Birinci grup normal lise mezunları, diğer grup ise mesleki teknik okul mezunları. Birinci grup öğrenciler doğrudan lisans birinci sınıfta başlamakta veya isteğe bağlı bir yıl yabancı dil (İngilizce) hazırlık sınıflarına devam etmektedir. Mesleki teknik okul mezunları temel fen bilimlerinden (fizik, matematik, kimya) bir yıl bilimsel hazırlık eğitimine (http://oidb.karabuk.edu.tr/yonerge/bilimsel%20intibak%20yönergesi1.pdf) devam etmektedir. Bilimsel hazırlık sınıfını geçenler lisans birinci sınıftan eğitimine devam edebilirler veya isteğe bağlı bir yıl yabancı dil (İngilizce) hazırlık (http://oidb.karabuk.edu.tr/yonerge/yabancı%20dil%20haz[1].%20yön.pdf) sınıfına devam edebilir Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına gore kabul edilmektedir. Değişim öğrencilerinin kabulü, KBÜ ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. Misafir öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıtlanabilirler. Üniversitemizde erasmusdan gelen öğrenciler için eğitim dilinin tüm programlarda İngilizce olması nedeniyle, öğrencilerin bu derslere kayıtlanabilmesi için aynı zamanda İngilizce Dil Yeterliliklerini belgelemeleri gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.

Detaylı bilgi için:
http://lisansustu.karabuk.edu.tr/yuklenen/dosyalar/Y%C3%B6netmelik/Y%C3%B6netmelik%20%2825.11.2019%29.pdf
Mezuniyet Koşulları
Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin aşağıdaki şartları yerine getirmeleri gerekmektedir;

• Öğrenciler bütün kredilenmiş dersleri CC harf notuyla ve kredisi olmayan dersleri G harf notuyla geçmelidir.
• Öğrenciler 4 sene sonunda toplam 240 AKTS ders yükünü başarmalıdır.
• Öğrencilerin Genel Not Ortalaması, 4.00 üzerinden en az 2.50 (100 üzerinden en az 60) olmalıdır.
• Öğrenciler mezuniyet tezi hazırlamalı, sunmalı ve başarılı şekilde savunmalıdır.

Detaylı bilgi için:
http://oidb.karabuk.edu.tr/yonetmenlik/egitim_ogretim_sinav.pdf
Mezun İstihdam Olanakları
Programı başarı ile tamamlayıp lisans derecesine sahip olan öğrenciler, otomotiv endüstrisi, imalat endüstrisi, biyomedikal endüstrisi, inşaat sektörü, mobilya endüstrisi, endüstriyel ürün tasarımı, sac metal şekillendirme ve uygulamaları, plastik kalıp tasarımı ve uygulamaları, hızlı prototipleme ve 3B yazıcılar, polimer kompozitler, mobilya tasarımı, CAD/CAM/CAE uygulamaları, CNC sistem tasarımı alanlarında istihdam olanakları bulmaktadır.

Ayrıca kamu kurumları ve özel sektörde bulunan imalat ve Ar-Ge faaliyeti yürüten işletmelerde mühendis ve yönetici olarak görev alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Anabilim Dalı'nda bulunan kredilenmiş dersler için sınavlar Vize, Final ve Bütünleme sınavları olarak yapılır. Geçme notunun belirlenmesinde Vize sınavının %40'ı, Final notunun %60'ı alınarak hesaplanır. Sınavların yanında, ders öğretim elemanlarının kararına göre ödev, proje, uygulama gibi etkinliklerde başarı notunun belirlenmesinde kullanılabilir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=423