Çevre Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Çevre Mühendisi
ÖSYM Tipi MF4
Program İçeriği

Çevre Mühendisliği Bölümü olarak amacımız, çevresel problemlerin çözümünde fikir üretebilen; kalite sistemlerini bilen ve uygulayabilen; çevresel problemlerin çözümünde danışmanlık yapabilecek; “Çevre Etki Değerlendirme Raporu” hazırlayabilen; çevre kirlenmesinin önlenmesinde projeler üretebilecek veya mevcut projelerde görev alabilecek; atık bertaraf tesislerinde görev alabilecek; kava kalitesi kontrolü konusunda çalışmaları yönetebilen; çevre koruma ile ilgili hukuksal alt yapıyı bilen ve uygulayan; akademisyen olarak hizmet verebilecek; ve diğer disiplinlerle işbirliği yaparak gerektiğinde ortak çalışmalarda koordinasyonu sağlayabilecek çevre mühendisleri yetiştirmektir.



Sayılan bu amaçları gerçekleştirmek için Çevre Mühendisliği Lisans Programının hedefi, Çevre Mühendisliği alanında temel ve güncel bilgileri aktaran kapsamlı ve fonksiyonel bir lisans eğitim-öğretim programı sağlayarak aşağıda sıralanan özelliklere sahip lisans mezunları yetiştirmektir:




  1. Çevre Mühendisliği mesleki kariyeri için gerekli temel matematik, fen, doğal bilimler, ekoloji, temel mühendislik, uygulamalı mühendislik, bilgisayar, yabancı dil, ekonomi, çevre hukuku, sürdürülebilir kalkınma, tasarım ve projelendirme genel ve özel bilgilere sahip olmak.

  2. Çevre Mühendisliği ile ilgili mesleki alanda uygulama ve araştırma için gereken bilimsel temel bilgileri kazanmak; ders çalışma, deney yapma ve uygulama bilgi ve becerisine sahip olmak; analiz, sentez ve tasarım yapabilmek.

  3. Mevcut teknolojileri kullanabilmek ve yeni teknolojiler üretebilmek.

  4. Çevre Mühendisliği temel konularında tasarım, geliştirme ve yenilik deneyimine sahip olmak;

  5. Çağdaş bilgilerle donanımlı olarak ulusal ve uluslararası alanda rekabetçi olmak ve bu sebeple kendi iş alanlarında tercih edilmek.

  6. Sürdürülebilir kalkınma ve temiz üretim koşullarını sağlanmak için çalışabilmek.

  7. Mesleki alanlarda yaşam boyu öğrenmeyi ve gelişmeyi benimsemiş olmak.

  8. Çevre Mühendisliği alanında mesleki gelişmeleri takip edebilecek şekilde faaliyet gösteren yerel, ulusal ve uluslararası organizasyonlara aktif katılımı sağlayabilmek, görev alabilmek, girişimci ruha sahip olmak.

  9. Çevre Mühendisliği konularında tasarım deneyimine ve problem çözme becerisine sahip olmak, çözüme yönelik alternatif sistemler geliştirebilmek, bunların arasında uygulanabilirlikte en güvenli, en etkili, en çevre dostu, en estetik ve en ekonomiğini seçebilmek ve uygulayabilmek.

  10. Yazılı ve sözlü iletişimde başarılı, kendini en iyi şekilde ifade edebilen, kendi iş alanlarında daha ön plana çıkan, ikna yeteneği ve özgüveni yüksek olan bir birey olmak.

  11. Disiplinler arası çalışma ortamlarına uyum sağlayabilmek; mesleki çözümlerde paydaşlarıyla, kamu ve sanayi ile iş birliği yaparak çözüm üretebilmek.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Hamiyet ŞAHİN KOL
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. Songül KASKUN
Tarihçe
Bölümümüzde derslik olarak kullanılan yaklaşık olarak 80 kişi kapasiteli 1 amfi, 50 adet bilgisayar bulunan 1 adet Bilgisayar Laboratuvarı bulunmaktadır. Bununla beraber Çevre Mühendisliği disiplini için son derece önemli olan ileri düzey modern analiz cihazları ile donatılmış Enerji ve Çevre Laboratuvarında öğrenciler ve araştırmacılar pratik yapabilmektedir. Ayrıca derslikler ve sosyal tesisler dahil olmak üzere kampüs içinde kablosuz internet erişimi bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Çevre Mühendisliği alanında Lisans derecesi (Bachelor of Science) almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu`nda mevcuttur.
Üst Kademeye Geçiş
Bu program mezunları aynı alandaki yüksek lisans/ doktora veya bu program mezunlarını kabul eden diğer alanlardaki yüksek lisans programlarına giriş koşullarını sağladıkları takdirde devam edebilir
Mezuniyet Koşulları
Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için akademik yıl sonunda yapılması gereken veya programın tamamlanmasını müteakip özel bir dönem sonu sınavı veya final sınav dönemi yoktur. Bununla birlikte, her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini müteakip iki hafta süreli dönem sonu sınavları vardır. Ayrıca, mezuniyet için öğrencinin endüstride başarılı bir staj yapmış olması gerekmektedir. Staj mezuniyet ön şartı olmakla birlikte programda ayrıca kredilendirilmemiştir. Staj ile elde edilecek deneyim ve gerekli iş yükü program içerisinde ilgili derslerin içerik, uygulama ve çalışma iş yükleri içerisinde dikkate alınmıştır. Buna ek olarak, öğrencinin bir proje çalışması sonunda hazırlayacağı Bitirme Çalışması ve bu çalışmasına yönelik sözlü tez sunumu yapması da istenmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar; özel sektörde, kamu kurumlarında, belediyelerde, bütün sanayi kuruluşlarında, çevre ile ilgili sivil toplum kuruluşlarında, çevre il müdürlüklerinde, İller Bankası ve Devlet Su İşlerinde İş bulma imkanına sahiptir.

Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Çevre Mühendisliği bilim alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir.


Karabük Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ara sınav, proje, ödevlerin etki oranı %40, finalin etki oranı %60’tır. Vize notu kaç olursa olsun öğrencinin geçmek için finalde 100 üzerinden 50 alması gerekir. Değerlendirme ve not sistemiyle ilgili yönetmelik http://oidb.karabuk.edu.tr/yonetmenlik/2012eos.htm adresinde bulunabilir.

Dönem sonu notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem notları öğrenci işleri tarafından açıklandığında nihai halini alır.

Notlar

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir. Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.

NOT Dönem Notu Katsayı

90 -100 A1 4.00

80 – 89 A2 3.50

70 – 79 B1 3.00

65 – 69 B2 2.75

60 – 64 C 2.50

G Yerel kredisi olmayan dersleri için geçme notu.

Başarılı Notlar

Lisans derecesinde kredili bir dersin en düşük başarı notu C’dir.

Başarısız Notlar

1. F1 Notu: Bu not yönetmelikte belirtilen devamsızlık sınırını aşan öğrencilere verilir ve dolayısıyla bu öğrenciler final ve telafi sınavlarına katılamazlar. Bu notun katsayı karşılığı 0’dır.

2. F2 Notu: Bu not derse devam eden fakat final veya bütünleme sınavlarına katılmayan öğrencilere verilir. Bu notun katsayı karşılığı 0’dır.

3. F3 Notu: Bu not dersi takip eden, final ve bütünleme sınavlarına katılan fakat bu sınavlardaki notları 50 ve altında olan ya da sınavlarının ortalaması 100 üzerinden 60’ın altında olan öğrencilere verilir. Bu notun katsayı karşılığı 0’dır.

4. K Notu: Bu not yerel kredisi olmayan derslerden başarısız olan öğrencilere verilir.

Ders Tekrarı

Bir dersten F1, F2, F3 ya da K notu alan öğrenciler dersi tekrar açıldığı ilk sömestrde almak zorundadır.

Dönem Tekrarı

Eğer bir öğrenci, ilk iki dönemde, tüm üniversitede verilen ortak dersler hariç 3 ya da daha fazla dersten başarısız olursa beşinci dönem derslerini alamaz. Bu öğrenci ilk iki dönemde başarısız olduğu dersleri almak tekrar almak zorundadır. Bu derslerden başarılı olduğu takdirde ya da ilk iki dönemde başarısız olduğu ders sayısı 3’ün altına düştüğünde beşinci dönem derslerinden seçim yapabilir.

Başarılı Öğrenciler

Herhangi bir dönemde genel not ortalaması 4.00 üzerinden 2.5 ya da üzeri olan öğrenciler başarılı sayılır.

Bir akademik yılın sonunda, iki dönem normal dönemlik ders yükü olan ve genel not ortalaması 3.00-3.49 arasında olan öğrenciler Onur Öğrencisi; genel not ortalaması ise 3.50-4.00 arasında olan öğrenciler ise Yüksek Onur Öğrencisi olarak kabul edilir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=411