Enerji Sistemleri Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 30
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Enerji Sistemleri Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünün amacı; öğrencileri, kamu sektöründe ve endüstride alanlarında mesleki yeterliliklerle donatmaktır,

Bu amaçla:

1.Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Enerji Sistemleri mühendisliği problemlerine uygulama becerisi kazandırmak.

2.Bir sistemi, ürün bileşenini ve prosesi ilgili standartlar ve sınırlamalara uygun olarak ve ayrıca ekonomiklik, verimlilik, çevre ve sosyal etkileri dikkate alarak tasarlamak için gerekli teorik ve pratik bilgileri edindirmek.

3. Enerji Sistemleri mühendisliği problemlerini belirleme, formüle etme, modelleme, analiz etme ve çözme becerisi ile gerektiğinde deney tasarlayıp yürütebilme ve sonuçlarını analiz edip yorumlama becerisini kazandırmak.

4. Gerekli modern mühendislik, hesaplama ve sunum donanımlarını kullanabilmelerini sağlamak.

5.Son sınıf öğrencilerini ilgi duydukları ve kendi seçtikleri bir enerji mühendisliği uygulama alanında kısmen uzmanlaştırarak mesleğe başlangıç için hazırlamak.

Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Ahmet CANAN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Şafak ATAŞ
Anabilim Dalı Başkanı
Doç.Dr. Bahadır ACAR
Tarihçe
Lisans programı, 1998 yılında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi programı olarak eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. 2007 yılında Karabük Üniversitesi kurularak, Makine Eğitimi bölümü Karabük üniversitesinde devam etmiştir. 2009 yılından itibaren Karabük Üniversitesi bünyesinde Enerji Sistemleri Mühendisliği olarak lisans programı eğitim-öğretime devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Mühendislik eğitimi verilmekte olup. Mezunlara Enerji Sistemleri Mühendisi ünvanı ve diploması verilir.
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü AYT-YTY olarak adlandırılan merkezi sınav sistemleri ile yapılmaktadır. Bu sınavı ile iki grup öğrenci almaktadır. Birinci grup normal lise mezunları, diğer grup ise mesleki teknik okul mezunları. Birinci grup öğrenciler doğrudan lisans birinci sınıfta başlamakta veya isteğe bağlı bir yıl yabancı dil (İngilizce) hazırlık sınıflarına devam etmektedir. Mesleki teknik okul mezunları temel fen bilimlerinden (fizik, matematik, kimya) bir yıl bilimsel hazırlık eğitimine devam etmektedir. Bilimsel hazırlık sınıfını geçenler lisans birinci sınıftan eğitimine devam edebilirler veya isteğe bağlı bir yıl yabancı dil (İngilizce) hazırlık sınıfına devam edebilir. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına gore kabul edilmektedir. Değişim öğrencilerinin kabulü, KBÜ ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. Misafir öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıtlanabilirler. Üniversitemizde eğitim dilinin tüm programlarda İngilizce olması nedeniyle, öğrencilerin bu derslere kayıtlanabilmesi için aynı zamanda İngilizce Dil Yeterliliklerini belgelemeleri gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla Yüksek Lisans ve Doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin; Öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden en az 50/100 notu alarak minimum 240 AKTS kredisinden başarılı olmalıdır. 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmalıdır. Zorunlu 40 günlük zorunlu stajlarını ve son sınıfta herhangi bir dönem 15 haftalık İş Yeri Eğitimi uygulamasını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız;
termik, hidrolik, nükleer, güneş, rüzgar, hidrojen enerjilerinin ve sistemlerinin üretimi, kullanımı, planlaması, HVAC sistemlerinin tasarımı planlanması, teknoloji geliştirme, tasarım, servis hizmetleri, sanayi ve araştırma kurumlarında projelendirme, yapım, işletme ve bakım çalışmalarında kontrol sektörlerindeki kurum, kuruluş ve şirketlerde; araştırma kuruluşları ve üniversitelerde başarı ile görev alabileceklerdir.
Bu kurum ve kuruluşlardan bazıları aşağıda verilmiştir;Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM), Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA), Bor Enstitüsü, Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE), Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Türkiye Elektrik İletim A.Ş.(TEİAŞ), Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ),DSİ, TKİ, TPAO, BOTAŞ, TÜPRAŞ, TAEK, TEMSAN, BM Hidrojen Enstitüsü, Taş Kömürü İşletmeleri, TCDD
Ölçme ve Değerlendirme
Vize, final ve bütünlenme sınavları olmak üzere 3 adet sınav çeşidi bulunmaktadır.
Vize sınavının %40'ı ve Final sınavının %60'ı olarak bir puanlama sistemi vardır. Eğer bu ortalama 50 notunun altında kalırsa, final sınavı yerine geçen Bütünleme sınavı yapılmaktadır.




https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=343