Coğrafya - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 70
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

      Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde Coğrafya bölümünün kuruluşu 2009 yılına dayanmaktadır. Bölüm öğrenci alımına 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında başlamış olup, 700'e yakın öğrencisi bulunmaktadır. Bölümümüzde birinci öğretimin dışında ikinci öğretim lisans programı ile Coğrafya Ana Bilim Dalı kapsamında Yüksek Lisans ve Doktora programları yürütülmektedir. 

      Bölümümüz 7 Profesör Dr. , 5 Doçent Dr. , 2  Dr. Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisinden oluşan geniş bir kadroya sahiptir. 

     Karabük Üniversitesi Coğrafya Bölümü içerisinde Fiziki Coğrafya, Beşeri ve Ekonomik Coğrafya, Türkiye Coğrafyası, Bölgesel Coğrafya ve Coğrafi Bilgi Sistemleri adıyla 5 ana bilim dalı bulunmaktadır. Bölümümüzde CBS ve Uzaktan Algılama derslerine yönelik açılmış olan 60 kişilik bir bilgisayar laboratuarı mevcuttur. 2022 yılı itibariyle bölümümüz bünyesinde dendrokronoloji laboratuarı kurulmuştur.

      Coğrafya Bölümü öğrencileri Dünya'nın ve Türkiye'nin doğal, kültürel, politik ve sosyo-ekonomik özelliklerinin bilincinde olan ve bu konularda Coğrafi Bilgi Sistemleri-Uzaktan Algılama, Modelleme ve Veri Analizi gibi ileri düzey yöntemleri kullanarak araştırmalar yapan, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden, sorunlara çözüm üreten ve bu vesileyle ülkesine katkı sağlayan bireyler olarak yetiştirilmektedir.

      Bölümümüzde toplumun ihtiyaçları ve coğrafya bilimindeki en son gelişmeleri dikkate alan bir öğretim programı oluşturulmuştur. Geniş laboratuar imkânları ve farklı disiplinlerden dersler içeren öğretim programı ile; istatistiksel analizler, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama başta olmak üzere öğrencilerimizin birçok beceriyi kazanmaları ve çağdaş yöntemlerle günümüz sorunlarına çözümler üretebilecek seviyede eğitim almaları amaçlanmaktadır. Uluslararası standartlarda ve yüksek kalitede bir coğrafya öğretimi sunmak amacında olan bölümümüzde uluslararası literatür takip edilerek ülke sorunlarına coğrafi bir bakış açısıyla gerçekçi çözümler üretilmesi sağlanmaktadır. 

     Bölümümüz öğretim programı ile ilk yıl coğrafyaya genel bir bakış açısı kazandırılırken, ikinci yıldan itibaren teorik derslerin uygulamalarına önem verilecek ve Türkiye’de yaygınlaşmakta olan Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile Uzaktan Algılamaya yönelik dersler de yer alacaktır. Bu sayede öğrencilerin sorunlara daha doğru yaklaşmaları ve daha sağlıklı sonuçlar elde etmeleri hedeflenmektedir. Öğrencilerin öğrendiklerini uygulaması ve coğrafi bilgilerini arttırması amacıyla, bölümümüz öğretim elemanları öncülüğünde öğrenciler ile birlikte yurtiçi arazi çalışmaları düzenlenmektedir.
   
       Bölümümüzden mezun olan öğrencilere Coğrafyacı unvanı verilir. Mezunlarımız; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu,  yerel yönetimler gibi resmi kurumların yanı sıra yarı resmi ve özel kuruluşlarda da görev yapabilmektedir. Ayrıca pedagojik formasyon eğitimi alan öğrencilerimiz resmi veya özel okullarda Coğrafya Öğretmeni olarak görev yapma hakkına da sahiptir.

Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. AYÇA YILMAZ
Tarihçe
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde Coğrafya bölümünün kuruluşu 2009 yılına dayanmaktadır. Bölüm öğrenci alımına 2010-2011 akademik yılında başlamış olup şuan 650'ye yakın öğrencisi bulunmaktadır. Coğrafya Bölümü 7 Profesör, 5 Doçent, 2 Dr. Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisinden oluşan bir kadroya sahiptir. I. ve II. öğretim olmak üzere programa toplamda her yıl yaklaşık 110 lisans öğrencisi kabul edilir. Lisans öğrencilerine Fiziki Coğrafya, Beşeri ve Ekonomik Coğrafya, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Türkiye Coğrafyası ve Bölgesel Coğrafya Anabilim dallarına yönelik dersler verilmektedir. Bölümümüz CBS derslerine yönelik açılmış olan 60 kişilik bir bilgisayar laboratuarına sahiptir.
Kazanılan Derece
Bölümümüzden mezun olan öğrencilere "Coğrafyacı" unvanı verilir. Başarıyla Lisans derecesini tamamlayan öğrenciler aynı ve ilgili disiplinlerde hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yüksek lisans programlarına başvurabilirler.
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt olmak isteyen öğrenciler, Karabük üniversitesinin akademik ve yasal mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak (ilgili sınavlarda başarılı olmak) zorundadır. Türk öğrenciler, Coğrafya bölümüne Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonucuna göre kabul edilirler. Daha fazla bilgi için https://www.osym.gov.tr/ adresinden yararlanabilirsiniz.

Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış öğrenciler yatay geçiş için başvuru yapma hakkına sahiptirler. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak değerlendirilir. Öğrenciler akademik program tercihlerini yaptıktan sonra, YKS puanlarına göre bu programlara yerleştirilir.

Karabük Üniversitesi her yıl Yabancı Uluslararası Öğrenci Sınavı (KBU-ULOS) düzenler. T.C. veya KKTC vatandaşı olmayanlar ile çifte vatandaşlık hakkı olanlardan uyruklarının herhangi birisi T.C. veya KKTC olmayanlar Uluslararası Öğrenci statüsünde değerlendirilir ve başvuru için ilk şarttır. Diğer başvuru koşulları ise aşağıda belirtildiği gibidir:

1) Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;
a) Yabancı uyruklu olanların,
b) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenlerin, (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.)
c) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenlerin/bu durumdaki çift uyruklularını
d) T.C. uyruklu olup ortaöğretiminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki Türk okullarında tamamlayanlar dahil)
e) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini tamamlayan GCE, AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların, başvuruları kabul edilir.

Detaylı bilgiye ilgili linkten ulaşabilirsiniz: https://iso.karabuk.edu.tr/index.aspx

Değişim öğrencileri Karabük Üniversitesi değişim öğrencisi olarak Karabük Üniversitesi'nde eğitim almak için başvuran öğrencilerin üniversite arasındaki mevcut anlaşmalar çerçevesinde Karabük Üniversitesi ne kabul edilir. Değişim öğrencileri, eğitim programındaki sunulan adresleri almaları ve bir veya iki dönem öğrenim görebilirler. Değişim öğrencileri için başvuru prosedürü Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü aracılığıyla yönetilir.

Yılın güncel haberleri, iletişim ve detaylı bilgiyi https://uluslararasi.karabuk.edu.tr/index.aspx adresinden bulabilirsiniz.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmaları, yapılacak olan yazılı ve sözlü bilim sınavlarından başarılı olmaları koşuluyla lisansüstü (Yüksek lisans ve Doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu lisans programından mezun olabilmek için öğrencilerin;

• Minimum 240 ACTS alarak programın müfredatında belirtilen derslerin tümünü başarılı olması,

• 4.00 üzerinden en az 2.0 Genel Not Ortalamasına (GNO) sahip olması,

• Bir bitirme projesi hazırlaması ve başarılı bir şekilde savunması

gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölümümüzden mezun olan öğrencilere Coğrafyacı unvanı verilir. Mezunlarımız; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu, yerel yönetimler gibi resmi kurumların yanı sıra yarı resmi ve özel kuruluşlarda da görev yapabilmektedir. Ayrıca pedagojik formasyon eğitimi alan öğrencilerimiz resmi veya özel okullarda Coğrafya Öğretmeni olarak görev yapma hakkına da sahiptir.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar

MADDE 23 – (1) Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, mazeret sınavı, tek ders sınavı, muafiyet sınavı ve ek ders sınavı olarak gruplandırılır. Sınavlar yazılı, sözlü, hem yazılı hem sözlü, ödev veya uygulamalı olmak üzere yüz yüze veya çevrimiçi olarak yapılabilir. Bölüm Başkanlıklarının önerisi üzerine Dekanlık/Müdürlükler tarafından belirlenen sınav programları, sınavlardan en az iki hafta önce ilgili birim web sayfalarında ve/veya öğrenci otomasyon sisteminde ilan edilir. Bütünleme sınav programlarında bu süre bir hafta olarak uygulanabilir.

(2) Yarıyıl içi çalışmalarının sınav ve yarıyıl sonu sınavının başarı tespitindeki ağırlıkları, dersi veren öğretim elemanı tarafından ilgili yarıyılın ilk iki haftası içerisinde öğrencilere duyurulur.

(3) İlgili eğitim öğretim yılında bütünleme sınavı yapılmasına ve/veya yaz okulu açılmasına Senato tarafından karar verilir. Bütünleme sınavı yapılmaması durumunda ilgili yönetim kurulu kararı ile kabul edilen mazereti nedeniyle yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrenciler için Dekanlık/Müdürlükler tarafından belirlenen ve ilan edilen tarihlerde mazeret sınavı yapılır. Bütünleme sınavı yapılması durumunda yarıyıl sonu sınavı ve bütünleme sınavları için mazeret sınavı açılmaz.

(4) Zorunlu hallerde sınavlar, ilgili yönetim kurulu kararı ile cumartesi ve/veya pazar günleri de yapılabilir.

(5) Öğrenciler sınava ilan edilen gün, saat ve yerde girmek ve öğrenci kimlik kartını veya kimliği teşhise yarayacak kimlik belgelerini yanlarında bulundurmak zorundadır.

(6) Her ders için en az bir ara sınav yapılır. 27 nci maddeye göre ilgili yönetim kurulu kararı ile kabul edilen mazereti nedeniyle ara sınava giremeyen öğrenciler için Dekanlık/Müdürlük tarafından belirlenen ve ilan edilen tarihlerde mazeret sınavı yapılır. Bunların dışında çift anadal ve yan dal yapan öğrenciler ile Üniversitede aynı anda ön lisans-lisans okuyan öğrencilerin ara sınav tarihlerinin çakışması durumunda da mazeret sınavı yapılır. Bu durumda olan öğrencilerin mazereti dolayısıyla giremediği sınav tarihinden itibaren en geç üç iş günü içerisinde ilgili Bölüm Başkanlığına başvuru yapması gerekir.

(7) Bir dersin yarıyıl sonu sınavı, o dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda yapılır. Devam koşulunu yerine getiren öğrenciler yarıyıl sonu sınavına girebilir. Bir dersten yarıyıl sonu sınavına girme hakkı olduğu halde girmeyen veya girip başarılı olamayan öğrenciler bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınavından alınan not yarıyıl sınav notu yerine geçer.

(8) Tek ders sınavıyla ilgili olarak aşağıdaki hükümler uygulanır:

a) Eğitim-öğretim programındaki tüm dersleri alıp devam koşulunu sağlayan, ancak mezuniyeti için başarısız tek dersi kalan öğrenciler, ilgili yarıyılda dersin açılıp açılmadığına bakılmaksızın akademik takvimde belirtilen sürelerde ilgili bölüm başkanlığına başvurularını yaparak akademik takvimde belirtilen tarihte tek ders sınavına girebilirler. Tek ders sınavından başarılı olamaması halinde, öğrenci katkı payı/öğrenim ücretini yatırmak koşulu ile yeniden tek ders sınavına girebilir. “Öğrenci katkı payı/öğrenim ücretini” yatırdığı halde müracaatta bulunmayan öğrenci tek ders sınavına giremez. Tek ders sınavında başarılı olabilmek için 100 tam not üzerinden en az 50 alınması zorunludur. Ancak 2,00 GANO’sunu sağlayamayan öğrenciler mezuniyet hakkı elde edemezler.

b) Mezuniyetleri için tüm derslerden devam şartını yerine getirerek geçer not aldığı halde mezun olmak için gereken 2,00 GANO’sunu sağlayamayan öğrencilere, seçecekleri koşullu başarılı olunan bir dersten akademik takvimde belirlenen tarihlerde tek ders sınav hakkı verilir. Ortalama yükseltmek amacıyla girilen tek ders sınavında son alınan not geçerlidir.

c) Tek ders sınav sonucunda en yüksek notu (AA) alması halinde dahi genel not ortalamasını 2,00’ye yükseltemeyecek öğrenciye tek ders sınav hakkı tanınmaz.

(9) Sınavların düzeni, ilgili Dekanlık/Müdürlükler tarafından sağlanır.

(10) Sınavlarda kopya çekme girişiminde bulunan, kopya çeken, kopya çekenlere yardım eden, kendi yerine başkasını sınava sokan, başkasının yerine sınava giren veya sınav sırasında genel düzeni bozan, sınav salonunda iletişim araçları bulunduran öğrenciler hakkında tutanak tutulur ve bu öğrencilere o sınavdan 0 (sıfır) notu verilir. Ayrıca bu durumdaki öğrenciler hakkında, 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Başarı notları ve dereceleri

MADDE 24 – (1) Bir dersteki başarı notu, öğrencinin yıl içerisindeki faaliyetlerinin ve/veya sınavlarının birlikte değerlendirilmesi sonucunda oluşur. Ölçme ve değerlendirme, öncelikle Bağıl Değerlendirme Sistemine (BDS) göre yapılır. Bağıl Değerlendirme Sistemi (BDS) koşullarının sağlanmadığı durumlarda Mutlak Değerlendirme Sistemine (MDS) göre değerlendirme yapılır.

(2) Bağıl veya Mutlak Değerlendirme Sistemi ile derslerdeki başarı durumlarının ölçülmesi, değerlendirilmesi ve bu değerlendirme sonucunda oluşan ders başarı notları ve derecelerine ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/09/20210906-3.htm

https://karabuk.edu.tr/belgeler/yonergeler/olcmesecme.pdf



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=336