Mekatronik Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 60
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Mekatronik Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Türkiye yi her ortamda başarıyla temsil etme yeteneğine sahip, en son teknolojik bilgilerle donanmış, nitelikli mekatronik mühendisleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
1.Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini mekatronik mühendisliği problemlerine uygulama becerisi kazandırarak, öğrencileri başarılı bir mühendislik kariyerine hazırlamak.
2.Bir sistemi, ürün bileşenini ve prosesi ilgili standartlar ve sınırlamalara uygun olarak ve ayrıca ekonomiklik, verimlilik, çevre ve sosyal etkileri dikkate alarak tasarlamak için gerekli teorik ve pratik bilgileri edindirmek.

3.Mekatronik mühendisliği problemlerini belirleme, formüle etme, modelleme, analiz etme ve çözme becerisi ile gerektiğinde deney tasarlayıp yürütebilme ve sonuçlarını analiz edip yorumlama becerisini kazandırmak.

4.Bu amaçla gerekli modern mühendislik, hesaplama ve sunum donanımlarını kullanabilmelerini sağlamak.

5.Mekatronik mühendisliği bölümünü dünya standartlarında, Müdek yeterliliğini almış bir bölüm haline gelmesi.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Ahmet DEMİR
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. Ali KAFALI
Tarihçe
Programın yürütülebilmesi için programa 3 adet sınıf ve 1 adet de amfi ayrılmıştır. Gerek sınıf gerekse amfi, projeksiyon ve diğer teknolojik cihazlarla donatılmıştır. Bölümün halihazırda kendisine ait 1 laboratuvarı bulunmaktadır. Bununla beraber, Bilgisayar ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerine ait laboratuvarları (Bilgisayar Laboratuvarları, Elektronik ve Mantık Devreleri Laboratuvarı, Mikroişlemciler ve Mikrodenetleyiciler Laboratuvarı) kullanmaktadır. Bölüme ait laboratuvarların kurulumu devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Mekatronik Mühendisliği alanında Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Yüksek Öğretim Kurumunun yönetmeliği uyarınca, lisans programımıza kayıt ülke çapında gerçekleştirilen üniversite giriş sınavı (ÖSYS) ile gerçekleştirilir. Öğrenci tercihlerinin ardından, Öğrenci Ölçme, Seçme ve Yerleştirme; Merkezi (ÖSYM) ÖSYS sınavından aldıkları puana göre öğrencileri programlara yerleştirir. Programımız lisans eğitimi için yabancı öğrencileri de kabul etmektedir. Yabancı öğrenciler SAT I ve ACT gibi uluslararası geçerliliği olan sınavlardan aldıkları puana ya da lise diploma puanlarına göre kabul edilirler. Ayrıca öğrencilerin Karabük Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen sınava da katılmaları gerekmektedir. Erasmus Değişimi için öğrenci kabulü Karabük Üniversitesi ile ortaklığı olan üniversiteler arasında yapılan ikili anlaşmalar doğrultusunda yapılır
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bölümümüz öğretim planında belirtilmiş derslerden başarılı olmak. Fakülte staj uygulama yönergesi uyarınca 2., 4. ve 6. yarıyıllarda belirtilen staj derslerini başarıyla tamamlamak. Programda zorunlu hazırlık sınıfı uygulaması ile öğrenciler bir yıl İngilizce dil programına katıldıktan sonra Mekatronik Mühendisliği Lisans programı eğitimlerine başlayacaklardır. İngilizce bilgileri yeterli olan öğrenciler (Üniversitenin yaptığı sınav veya Üniversite tarafından belirlenecek sınavlardan başarılı olanlar) zorunlu hazırlık sınıfına katılmaksızın eğitimlerine başlayabileceklerdir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mekatronik Mühendisliği Programından mezun olanlar, Mekatronik mühendisliği sahasında, hem yerel ve hem de küresel düzeyde değere sahip bilim ve teknolojileri üretme yetisine de sahip olacaklardır. Mekatronik Mühendisleri, makine, elektronik ve bilgisayarın birlikte kullanıldığı işletmelerde, fabrikalarda ve devlet sektöründe mühendis olarak çalışabilirler. Bu mühendisler, çeşitli fabrikalarda ve endüstriyel işletmelerde bakım, onarım işlerinde ya da hizmet sektörünün otomasyon işlerinde de çalışabilirler. Bu programı bitiren öğrenciler küçük bir sermaye ile otomasyon ve bilişim sektörüne ilişkin kendi işlerini kurma olanağını da elde ederler.
Ölçme ve Değerlendirme



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=305