Sosyoloji (II) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 30
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde Sosyoloji Bölümünün kuruluşu 2009 yılına dayanmaktadır. Bölüm öğrenci alımına 2010-2011 akademik yılında başlamış olup şuan yaklaşık 300 öğrencisi bulunmaktadır. Sosyoloji Bölümü 2 Profesör, 5 Dr. Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisinden oluşan bir kadroya sahiptir. I. ve II. öğretim olmak üzere programa her yıl yaklaşık 80 lisans öğrencisi kabul edilir. Lisans öğrencilerine Genel Sosyoloji ve Metodoloji, Uygulamalı Sosyolojisi ve Kurumlar Sosyolojisi Anabilim dallarına yönelik dersler verilmektedir.


Tarihçe
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde Sosyoloji Bölümünün kuruluşu 2009 yılına dayanmaktadır. Bölüm öğrenci alımına 2010-2011 akademik yılında başlamış olup şuan yaklaşık 300 öğrencisi bulunmaktadır. Sosyoloji Bölümü 2 Profesör, 5 Dr. Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisinden oluşan bir kadroya sahiptir. I. öğretim olmak üzere programa her yıl yaklaşık 80 lisans öğrencisi kabul edilmektedir. Lisans öğrencilerine Genel Sosyoloji ve Metodoloji, Uygulamalı Sosyolojisi ve Kurumlar Sosyolojisi Anabilim dallarına yönelik dersler verilmektedir.
Kazanılan Derece
Bu bölüm, yüksek öğretimde Sosyoloji Bilimi alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Sosyoloji Bilimi alanında Lisans derecesine sahip olunur. Bölümümüzden mezun olan öğrencilere "Sosyolog" unvanı verilir. Başarıyla Lisans derecesini tamamlayan öğrenciler aynı ve ilgili disiplinlerde hem ulusal hem de uluslararası düzeyde lisansüstü programlarına başvurabilir.
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt olmak isteyen öğrenciler, Karabük üniversitesinin akademik ve yasal mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak (ilgili sınavlarda başarılı olmak) zorundadır. Türk öğrenciler, Sosyoloji Bölümüne Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonucuna göre kabul edilirler. Daha fazla bilgi için https://www.osym.gov.tr/ adresinden yararlanabilirsiniz.

Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış öğrenciler yatay geçiş için başvuru yapma hakkına sahiptirler. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak değerlendirilir. Öğrenciler akademik program tercihlerini yaptıktan sonra, YKS puanlarına göre bu programlara yerleştirilir.

Karabük Üniversitesi her yıl Yabancı Uluslararası Öğrenci Sınavı (KBU-ULOS) düzenler. T.C. veya KKTC vatandaşı olmayanlar ile çifte vatandaşlık hakkı olanlardan uyruklarının herhangi birisi T.C. veya KKTC olmayanlar Uluslararası Öğrenci statüsünde değerlendirilir ve başvuru için ilk şarttır. Diğer başvuru koşulları ise aşağıda belirtildiği gibidir:

1) Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;
a) Yabancı uyruklu olanların,
b) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenlerin, (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.)
c) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenlerin/bu durumdaki çift uyruklularını
d) T.C. uyruklu olup ortaöğretiminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki Türk okullarında tamamlayanlar dahil)
e) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini tamamlayan GCE, AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların, başvuruları kabul edilir.

Detaylı bilgiye ilgili linkten ulaşabilirsiniz: https://iso.karabuk.edu.tr/index.aspx

Değişim öğrencileri Karabük Üniversitesi değişim öğrencisi olarak Karabük Üniversitesi'nde eğitim almak için başvuran öğrencilerin üniversite arasındaki mevcut anlaşmalar çerçevesinde Karabük Üniversitesi ne kabul edilir. Değişim öğrencileri, eğitim programındaki sunulan adresleri almaları ve bir veya iki dönem öğrenim görebilirler. Değişim öğrencileri için başvuru prosedürü Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü aracılığıyla yönetilir.

Yılın güncel haberleri, iletişim ve detaylı bilgiyi https://uluslararasi.karabuk.edu.tr/index.aspx adresinden bulabilirsiniz.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmaları, yapılacak olan yazılı ve sözlü bilim sınavlarından başarılı olmaları koşuluyla lisansüstü (Yüksek lisans ve Doktora) programlarda öğrenim görebilir.
Mezuniyet Koşulları
Bu lisans programından mezun olabilmek için öğrencilerin:
• Minimum 240 ECTS alarak programın müfredatında belirtilen derslerin tümünden başarılı olması.
• 4.00 üzerinden 2.00 Genel Not Ortalamasına (GNO) sahip olması
gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Sosyoloji Bölümünden mezun olan öğrenciler, kamu ve özel sektörde çalışma imkanı bulabilmektedir. Bölüm mezunları, tezsiz yüksek lisans eğitiminin ardından okullarda “felsefe grubu öğretmeni” unvanı ile görev almakta ve Sosyoloji, Mantık ve Psikoloji dersleri verebilmektedir. Çeşitli bakanlıklar ve diğer kurumlar bünyesinde “sosyolog” unvanı ile çalışabilmektedir. Ayrıca mezunlarımız araştırma şirketleri bünyesinde, insan kaynaklarında, reklam ve iletişim şirketlerinde, halkla ilişkiler hizmetlerinde çalışabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her yarı yılda her ders için bir ara sınav yapılır. Ara sınava ilaveten her dersten bir final sınavı yapılır. Final sınavlarının tarihi ve yeri fakülte ve bölüm web sayfasında ve Öğrenci Bilgi Sisteminde (OBS) ilan edilir. Mazereti nedeniyle sınava giremeyen öğrencilere geçerli bir mazereti olması halinde fakülte yönetim kurulu kararıyla mazeret sınav hakkı verilebilir. Ara sınav ve final sınavının yapıldığı derslerde başarı notu ara sınav notunun %40’ı ile final sınavının %60’ı alınarak hesaplanır. Derse ve uygulamalara devam zorunludur. Teorik derslerin %30’undan, uygulamalı derslerin %20’sinden fazlasına katılmayan öğrenci o dersin sınavlarına giremez.

Sınavlar:
MADDE 24 – (1) Sınavlar; ara sınav, genel sınav, mazeret sınavı, tek ders sınavı, seviye tespit sınavı ve muafiyet sınavı olmak üzere altı çeşittir. Sınavlar yazılı, sözlü, hem yazılı hem sözlü, ödev veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sınav programı bölümlerin önerisi üzerine dekanlık veya yüksekokul/meslek yüksekokulu müdürlüklerince uygun görülen tarihlerde ve sınavlardan en az iki hafta önce ilgili birim web sayfalarında ve panolarında ilan edilmek suretiyle uygulanır.
(2) Bütünleme sınavı yapılmasına, yaz okulu açılmasına Senato tarafından karar verilir. Senato tarafından bütünleme sınavı yapılmasına ilişkin karar alınmadığı takdirde ilgili yönetim kurulu kararı ile kabul edilen mazereti nedeniyle genel sınava giremeyen öğrenciler için, dekanlık/müdürlükçe belirlenen ve ilan edilen günde mazeret sınavı yapılır. Bütünleme sınavı yapılmasına karar verildiği takdirde genel sınav ve bütünleme sınavları için mazeret sınavı açılmaz.
(3) Zorunlu hallerde cumartesi ve pazar günleri de sınav yapılabilir.
(4) Öğrenciler sınava, ilan edilen gün, saat ve yerde girmek ve öğrenci kimlik kartı veya kimliği teşhise yarayacak kimlik belgelerini yanlarında bulundurmak zorundadırlar.
(5) Her ders için en az bir ara sınav yapılır. 29 uncu maddeye göre ilgili yönetim kurulu kararı ile kabul edilen mazereti nedeniyle ara sınava giremeyen öğrenciler için, dekanlık/müdürlükçe belirlenen ve ilan edilen günde mazeret sınavı yapılır.
(6) Bir dersin genel sınavı o dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda yapılır. Devam koşulunu yerine getiren öğrenciler genel sınava girebilir. Bir dersten genel sınava girme hakkı olduğu halde girmeyen veya girip de başarılı olamayan öğrenciler yapılmasına karar verilmesi durumunda bütünleme sınavına girebilir.
(7) Tek ders sınavıyla ilgili olarak aşağıdaki hükümler uygulanır:
a) Eğitim-öğretim programındaki tüm dersleri alıp da devam koşulunu sağlayan, ancak mezuniyetleri için başarısız tek dersi kalan öğrenciler ilgili yarıyılda dersin açılıp açılmadığına bakılmaksızın akademik takvimde belirtilen sürelerde ilgili bölüm başkanlığına başvurularını yaparak, akademik takvimde belirtilen tarihte tek ders sınavına girebilirler.
b) Mezuniyetleri için tüm derslerden devam şartını yerine getirerek geçer not aldığı halde mezun olmak için gereken 2,00 GANO’sunu sağlayamayan öğrencilere seçecekleri bir dersten, öğrenimi süresince bir kez olmak üzere akademik takvimde belirlenen tarihlerde tek ders sınav hakkı verilir.
c) Tek ders sınav sonucunda en yüksek notu (AA) alması halinde dahi genel not ortalamasını 2,00’ye yükseltemeyecek öğrenciye tek ders sınav hakkı tanınmaz.
(8) Sınavların düzeni, ilgili fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu yönetimince sağlanır.
(9) Sınavlarda, kopya çekme girişiminde bulunan, kopya çeken, kopya çekenlere yardım eden, kendi yerine başkasını sınava sokan, başkasının yerine sınava giren veya sınav sırasında genel düzeni bozan, sınav salonunda iletişim araçları bulunduran öğrenciler hakkında tutanak tutulur ve bu öğrencilere, o sınavdan 0 (sıfır) notu verilir. Ayrıca, bu durumdaki öğrenciler hakkında, 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Başarı notu:
MADDE 25 – (1) Bir dersteki başarı notu, öğrencinin yıl içerisindeki aktivitelerinin ve sınavlarının birlikte değerlendirilmesiyle belirlenir. Yıl içindeki çalışmalarından ara sınav dışında kalan ödev, proje gibi tüm aktiviteler Diğerleri olarak adlandırılır ve değerlendirme sonucu otomasyon sisteminde ayrı bir not olarak girilir. Bu aktivitelerin başarı notuna katkı oranı ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenir. Eğer bir derste herhangi bir aktivite yapılmamışsa bu durumda ara sınav notunun başarı notuna katkı oranı % 40 olarak hesaplanır. Genel sınav ve yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavı notunun katkı oranı % 60 olarak hesaplanır.
(2) Bir dersin başarılmış sayılabilmesi için, genel sınav veya yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavı notunun, tam notun % 50’sinden, ders başarı notunun da tam notun % 50’sinden az olmaması gerekir.

NOT ARALIĞI HARF NOTU KATSAYI DERECELER:
90-100 AA 4,00 GEÇER
86-89 AB 3,75 GEÇER
81-85 BA 3,33 GEÇER
76-80 BB 3,00 GEÇER
70-75 BC 2,75 GEÇER
65-69 CB 2,33 GEÇER
60-64 CC 2,00 GEÇER
57-59 CD 1,75 GEÇER
54-56 DC 1,33 GEÇER
50-53 DD 1,00 GEÇER
0-49 FF 0,00 GEÇMEZ
F1 GEÇMEZ, DEVAMSIZ
F2 GEÇMEZ, SINAVA GİRMEDİ
G
K
GEÇER (Kredisiz Dersler)
GEÇMEZ (Kredisiz Dersler)
a) F1 notu: Devamsız, genel ve yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavlarına girme hakkı olmayan öğrencilere verilir. Tek başına başarı notu olmamasına rağmen devamsız olan öğrencilere de ara sınav notu olarak F1 notu verilir.
b) F2 notu: Devam eden, ancak genel veya yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavına girmeyen öğrencilere verilir. Tek başına başarı notu olmamasına rağmen ara sınava girmeyen öğrencilere de ara sınav notu olarak F2 notu verilir.
c) G notu: Kredisiz derslerden başarılı olan öğrenciler için verilir.
ç) K notu: Kredisiz derslerden başarısız olan öğrenciler için verilir.
(2) Öğrencinin bir programdan mezun olabilmesi için alması gereken tüm dersleri başarmış ve genel not ortalamasının en az
2,00 olması gerekir. Ortalaması 2,00’nin altında kalan öğrencilerin ortalamalarını 2,00’ye yükseltebilmek için notu CD ve altı olan derslerden tekrar ders almaları gerekmektedir.

http://oidb.karabuk.edu.tr/yonetmenlik/egitim_ogretim_sinav.pdf



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=238