Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 60
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Siyaset bilimi ve Kamu yönetimi bölümü; gerekli teorik bilgilere ve bunları uygulamaya dönük kullanma yeteneğine sahip, hukuksal, siyasal, ekonomik, toplumsal ve örgütsel açılardan toplumu, siyasal kurumları ve devlet birimlerini ele alabilen, sorunların farkında ve çözüm üretme kapasitesi bulunan bireyler yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Ayrıca bölümümüz aşağıdaki hedeflere ulaşmayı amaçlamaktadır:



•Sosyal bilimlerin kamu yönetimi disiplini ile ilgili konuları hakkında temel bilgilere sahip bireyler yetiştirmek



•Öğrencilere toplumsal sorunlara sosyal bilimler açısından yaklaşabilecek formasyonu kazandırmak



•İlgili alanlarda mesleki yeterliliğe sahip uzman kişiler yetiştirmek


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. Gökhan Aşkar
Tarihçe
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde eğitim-öğretim faaliyetleri 135 kişilik dersliklerde ve anfilerde yapılmaktadır. Kampüsümüzde kantin, konferans salonu, spor salonu, yemekhane gibi sosyal yaşam alanları mevcuttur. Öğrencilerin barınma ihtiyaçları YUTRT KUR tarafından 220 kız ve 220 erkek kapasiteli yatakhane ile TOKİ nin 1054 erkek ve 374 bayan öğrenci kapasiteli yurdu ile giderilmektedir.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Bu lisans programı için öğrenci kabulü Türkiye Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılmış düzenlemelere göre ÖSYS adlı ulusal Üniversite Öğrenci Yerleştirme Sınavı ile gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler bu lisans programına (4 yıllık, birinci öğretim) kabul alabilmek için, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan üniversiteye giriş sınavına girmek zorundadırlar. Sınav iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama Yüksek Öğretim Giriş Sınavı (YGS) dir. Öğrenciler Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olarak adlandırılan ikinci sınava girmek için 500 üzerinden en az 180 puan almaları gerekmektedir. İkinci aşama sınavı olan LYS, 5 ayrı seans olarak uygulanır. Öğrenciler, sosyal bilimler, dil gibi kendi çalışma alanına göre ilgili sınava katılırlar. 500 üzerinden en az 180 puan alan öğrenciler istediği üniversite ve lisans programını seçebilir. Bu derece programına yerleştirme sınav puanı ve ortaöğretim (Türk Eğitim Sisteminde lise) genel not ortalamasından (GNO) alınan puanlara göre ÖSYM tarafından yapılır. Öğrencilerin akademik program tercihlerini yaptıktan sonra, Öğrenci Değerlendirme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) öğrencilerin YGS puanlarına göre bu programlara öğrencileri yerleştirir.

Program aynı zamanda lisans için yabancı öğrenci de alır. Son zamanlarda, üniversitelere akademik programlarına yabancı öğrencilerin seçimi için hak verilmiştir, fakat kabul kriterlerinin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanması gerekmektedir. Karabük Üniversitesi her yıl Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YOGS) düzenler. Sınav sadece lisans (ilk kademe) programlarına başvuru içindir.Karabük Üniversitesi tarafından her yıl düzenlenen YOGS sınavında alacakları puana ek olarak, öğrenciler uluslararası alanda tanınan SAT1, ABITUR gibi sınavlardan birinde alacakları puanlara göre de bu lisans programına kabul edilebilirler.

Değişim öğrencileri Karabük Üniversitesi ile kendi üniversiteleri arasındaki değişim anlaşmaları çerçevesinde eğitim almak üzere Karabük Üniversitesi ne kabul edilirler. Değişim öğrencileri,Karabük Üniversitesi nde bir veya iki dönem öğrenim görebilirler.Değişim öğrencileri için başvuru prosedürü Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi aracılığıyla yönetilir. Yılın son güncelleme haberleri, iletişim ve detaylı bilgiyi

http://uluslararasi.karabuk.edu.tr/

linkinden bulabilirsiniz
Üst Kademeye Geçiş
Lisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, alanlarında veya ilgili alanlarda Yüksek Lisans (ikinci çevrim) ve bazı durumlarda, Doktora (üçüncü çevrim) Programlarına ibaşvurabilirler. Detaylı bilgi için Lütfen ilgili düzenlemelere bakınız: http://sbe.karabuk.edu.tr/
Mezuniyet Koşulları
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencilerinin lisans derecesini alabilmeleri için aşağıdaki mezuniyet şartlarını yerine getirmeleri gerekir:

• Öğrenciler bütün kredili derslerden en az C harf notu ve bütün kredisiz derslerden en az G harf notu ile geçmek zorundadırlar.

• En az 240 ECTS alarak programın müfredatında belirtilen derslerin tümünü başarılı olması.

• 4.00 üzerinden 2.5 (100 üzerinden 60)Genel Not Ortalamasına (GNO) sahip olması.


Detaylı bilgi için KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS, LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ ne lütfen bakınız:
http://oidb.karabuk.edu.tr/yonetmenlik/2012eos.htm
http://oidb.karabuk.edu.tr/yonetmenlik/2012eos.htm
Mezun İstihdam Olanakları
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Lisans Programını bitiren öğrenciler; devlet kurumlarında, özel sektör işletmelerinde, yerel yönetimlerde; yönetici, uzman, araştırıcı ve idari personel olarak çalışabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Bir dersteki başarı notu, öğrencinin yıl içerisindeki faaliyetlerinin ve/veya sınavlarının birlikte değerlendirilmesi sonucunda oluşur. Ölçme ve değerlendirme, öncelikle Bağıl Değerlendirme Sistemine (BDS) göre yapılır. Bağıl Değerlendirme Sistemi (BDS) koşullarının sağlanmadığı durumlarda Mutlak Değerlendirme Sistemine (MDS) göre değerlendirme yapılır.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=226