Yüksek Lisans - Tarih - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
1. Tarih uzmanlığının gerektirdiği bilgi, beceri, anlayış ve kavrayışa sahip olur. 2. Sosyal Bilimler alanında yeterli bilgiye sahip olup, bu bilgileri Tarih alanında kullanabilecek bir seviyeye ulaşmayı; 3. Arşiv, kütüphane, müze vb. alanlarda inceleme ve araştırma yapar, analiz ve sentez bilgisini geliştirmeyi; 4. Tarih disiplininin karşılaşabileceği sorunları algılama ve çözüm yolları üretme becerisi kazanmayı; 5. Tarih alanında karşılaşılan sorunların çözümünde disiplin içi ve disiplinler arası alanlarda bireysel veya grup çalışması yapabilme becerisine sahip olur, sorumluluk alır, özgüven sahibi olmayı; 6. Mesleki gelişime uygun teorik ve pratik uygulama yapar.
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. Nejla DOĞAN
Tarihçe
Tarih yüksek lisans programındaki dersler Fakültemizin öğretim üyesi odaları ve seminer salonlarında verilmektedir.
Kazanılan Derece
Tarih anabilim dalı mezunları Tarih yüksek lisans diploması alarak tarih uzmanı olurlar.
Kabul Koşulları
Adaylar ilan edilen başvuru süresi içinde istenilen belgelerle Enstitüye başvururlar. Adayın başvurduğu lisansüstü programın türüne göre aşağıdaki koşulları taşıması gerekir 1) Lisans diplomasına sahip olmak, 2) ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES sınavında başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmak. ALES sonucu yerine bu sınava eşdeğerliği kabul edilen uluslararası düzeyde benzeri sınavlardan Yükseköğretim Kurulunca ilan edilen eşdeğer puanlar düzeyinde sağlanan puanlar Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edilebilir. Yurt dışından alınmış lisans diplomalarının denklikleri, Yükseköğretim Kurulunca onaylanmış olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Yüksek Lisans programı toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren, her yarıyıl tez çalışmasına ve tez danışmanınca ilgili Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlığına her bir öğrenci için açılması önerilen ve Enstitü Kurulu kararı ile açılan “Uzmanlık Alanı” adlı derse kayıt yaptırmak zorundadır. Bu derslere ilişkin ilkeler Enstitü Kurulu’nca kararlaştırılır ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından uygulanır.
Mezun İstihdam Olanakları
iki yıllık yüksek lisans düzeyinde eğitimini tamamlayan Tarih anabilim dalı mezunları yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerin Türkoloji Bölümleri, Orta Asya ve Ortadoğu Araştırma Merkezleri ile Türkiye Araştırma Merkezleri’nde vb. çalışma imkanı bulabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=207