Matematik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 50
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Matematik Lisans programının başlıca amacı; Matematiğin temel alt alanları olan Cebir ve Sayılar Teorisi, Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi, Topoloji, Geometri, Uygulamalı Matematik ve Matematik Lojik anabilim dallarındaki Matematik kültürünün, bu programı tercih eden öğrencilerde en üst düzeyde oluşmasını sağlamak ve bu sayede matematik yapma kabiliyetlerinin gelişmesine katkıda bulunmaktır. Bu amaca uygun olarak belirlenmiş dersler, bu alanlardaki güncel bilgi ve deneyimlerle öğrencilere aktarılmaktadır. Gerçek dünyadaki problemleri analiz etmek, çözümlemek ve sonuçları yorumlamak için gerekli olan matematiksel kavram ve araçlar tanıtılır. Matematiğe ihtiyaç duyulan alanlarda gerçekleştirilecek projelerde, gerek uygulamalı gerekse teorik düzeydeki Matematik bilgilerini en iyi şekilde kullanabilen ve bu sayede Türkiye'nin gelişimine katkı sağlayan Matematikçiler yetiştirmek te bu lisans programının amaçları arasındadır.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Şerif AMİROV
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Çağlar Emre KARABABA
Tarihçe
Matematik bölümü Lisans programı, 2010-2011 öğretim yılından bu yana her yıl düzenli olarak öğrenci kabul etmiştir. 2010 yılında 5 öğretim üyesi ile faaliyete başlayan programda halihazırda 10 öğretim üyesi bulunmakta olup eğitim-öğretim süreci aksamadan devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Programın başarılı bir şekilde tamamlanması ve program yeterliliklerinin sağlanması durumunda, Matematik alanında Lisans derecesine hak kazanılır ve Matematikçi unvanı alınır.
Kabul Koşulları
Programa yerleşmek isteyen öğrenciler, ÖSYM(Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yapılan iki aşamalı sınavlar sonucunda belirlenir. TYT (Temel Yeterlilik Testi) öğrencilerin temel yeterliliklerini ölçen birinci oturum sınavıdır. AYT (Alan Yeterlilik Testi) ise öğrencilerin üniversitede seçmek istedikleri bölümlere göre ayrılan alanlarındaki başarısını ölçen ikinci oturum sınavıdır. TYT'den 150 baraj puanını geçen öğrenciler ikinci sınava girmeye hak kazanacaktır. AYT'de 180 baraj puanını geçen öğrenciler lisans programı tercih edilebilmektedirler. TYT puanının %40'ı AYT puanının ise %60'ı sınav puanına etki etmektedir.
Program aynı zamanda lisans için yabancı öğrenci de alır. Son zamanlarda, üniversitelere akademik programlarına yabancı öğrencilerin seçimi için hakkı verilmiştir, fakat kabul kriterleri Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanması gerekmektedir. Karabük Üniversitesi her yıl Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YOGS) düzenler. Sınav sadece lisans (ilk kademe) programlarına başvuru içindir. YOGS’ye girmek isteyen öğrenciler için ilk şart, Türkiye (Türk uyruklu sahip ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurt dışında ortaöğretimin son üç yılda katıldığı bu öğrencilerin de uygulayabilirsiniz) den başka bir milliyetten olmasıdır. İkinci olarak, orta öğretimin son bir yılı içinde olması veya orta öğrenimini başarıyla tamamlamış olması gerekmektedir. Karabük Üniversitesi tarafından her yıl düzenlenen YOGS puanına ek olarak, öğrencilerin uluslararası alanda tanınan SAT1, ABITUR gibi sınavları birinin puanlara göre bu lisans programına kabul edilir.
Değişim öğrencileri Karabük Üniversitesi değişim öğrencisi olarak Karabük Üniversitesi nde eğitim almak için başvuran öğrencilerin üniversite arasındaki mevcut anlaşmalar çerçevesinde Karabük Üniversitesi ne kabul edilir. Değişim öğrencileri, eğitim programındaki sunulan adresleri almaları ve bir veya iki dönem öğrenim görebilirler. Değişim öğrencileri için başvuru prosedürü Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi aracılığıyla yönetilir. Yılın son güncelleme haberleri, iletişim ve detaylı bilgiyi aşağıdaki link üzerinden bulabilirsiniz:
http://uluslararasi.karabuk.edu.tr/en/default.html
DİKKAT: 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırılacaktır. Adaylar, sınav puanlarına orta öğretim başarı puanları eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre bu lisans programına yerleşme imkanı elde edeceklerdir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, gerek Matematik ve gerekse Matematik ile ilişkili disiplinlerde, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yüksek lisans programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin mezuniyete hak kazanabilmesi için; kayıtlı olduğu diploma programının öngördüğü dersleri, uygulamaları, stajları ve benzeri çalışmaları Karabük Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre başarıyla tamamlaması, toplamda 240 AKTS'lik ders almış olması ve genel akademik not ortalamasının (GANO) 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
Yönetmelik linki: https://oidb.karabuk.edu.tr/yuklenen/dosyalar/12697202141444.pdf
Mezun İstihdam Olanakları
Matematik bölümünden mezun olan öğrenciler kamu kurum ve kuruluşlarında, ilgili oldukları program dallarında görev alabilirler. Program mezunları, pedagojik formasyon eğitimi aldıkları taktirde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel okullarda öğretmenlik yapabilmektedirler. Bunun yanında; üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademisyenlik, üniversite veya diğer kamu kurumlarına bağlı araştırma merkezlerinde araştırmacı, DPT (Devlet Planlama Teşkilatı), TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) vb. resmi kurum ve kuruluşlarda uzmanlık veya uzman yardımcılığı görevlerine talip olabilmektedirler. Bunların dışında bankacılık sektöründe ve çeşitli resmi veya özel kuruluşların bilgi işlem merkezlerinde de farklı görev tanımlarıyla iş imkanı bulabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Matematik programında verilen derslerin ölçülmesi genel olarak bir adet ara sınav ve bir adet te final sınavı şeklinde uygulanmaktadır. Ayrıca bunlara ilaveten çeşitli araştırma ödevleri, uygulamalar ve bunların sunumları da dersin ölçme yönteminin içine dahil edilebilmektedir. Final sınavından alınan nota %40 ila %60 arasında bir etki oranı yansıtılabilmektedir. Ara sınavın ve varsa ödev, proje vb uygulamaların etki oranları, Final sınavının etki oranı ile birlikte toplamda %100 olacak şekilde planlandıktan sonra bağıl değerlendirmeye tabi tutulan not en az 35'in altında kalmazsa, öğrenci verilen dersi geçmeye hak kazanır.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=186