Metalurji ve Malzeme Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Metalurji ve Malzeme Mühendisi
ÖSYM Tipi MF4
Program İçeriği

Metalurji Malzeme Mühendisliği Bölümünün amacı; öğrencileri, kamu sektöründe ve endüstride Demir Çelik ve diğer malzeme alanlarında mesleki yeterliliklerle uluslararası bakış açısı ile donatmaktır. Öğrencilere Demir Çelik, demir dışı, plastik, cam vb., üretimi hakkında hem teorik bilgi sağlamanın yanı sıra malzeme bilgisi ve üretim teknolojilerini tanıtmak, bunların çalışma prensipleri ile birlikte temel matematiksel analiz ve problem çözeme becerisi kazandırmaktır. Metalurji Malzeme Mühendisliği Bölümünün hedefi; Bilimsel ve etik yönü yüksek öğretim elamanları ile,  meslek etiği çerçevesi içerisinde, objektif, kaliteli, bilim ve teknoloji dünyasındaki değişme ve gelişmeleri takip eden bir eğitim vererek, mesleğinde kendini çok iyi yetiştirmiş, sorunlara pratik çözüm getirebilen Metalurji Malzeme Mühendisi yetiştirmektir.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Hayrettin AHLATÇI
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. Fatih HAYAT
Tarihçe
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, üniversitemizin kuruluşundan kısa bir süre sonra 19.07.2007 tarihinde açılmıştır. Bölümümüz 2008-2009 akademik yılında ingilizce hazırlık sınıfına alınan 40 öğrenci ile lisans seviyesinde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Bölümümüzde İngilizce hazırlık sınıfından sonra Türkçe eğitim verilmektedir. Öğrencilerimize dört yıllık mühendislik eğitimi sürecinde temel bilim, temel mühendislik dersleri, meslek dersleri ile sosyal ve beşeri bilim derslerinden oluşan zengin bir program sunulmaktadır.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Metalurji ve Malzeme Mühendisliği alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Lise diploması olan öğrencinin Yüksek Öğretim Kurumunun düzenlemiş olduğu sınavdan yeterli puanı alarak sıralamaya tabi tutulduktan sonra alınacak öğrenci kontenjan sayısı içerisinde yer bulması sonucu alınır.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Toplamda alması gereken kredi sayısı olan 240 AKTS krediyi başarı ile tamamlayan öğrenci mezun olmaya hak kazanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Dört yıllık lisans düzeyinde eğitimini tamamlayan Metalurji Malzeme Mühendisliği Bölümü mezunları, kamu sektöründe ve endüstride Demir Çelik ve cam, plastik vb., malzeme üretimi yapan alanlarda mühendis ve yönetici olabilmektedir. Ayrıca Özellikle metalurji ve malzeme ile ilgili problemlerinin yaygın olarak gözlendiği bir bölgede kurulmuş olması nedeniyle, Karabük Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, metalik ve metal dışı malzemelerin üretimi ve işletilmesi aşamalarında rol alabilecek ve bu alandaki problemlere çözüm üretebilecek uzman mühendisler yetiştirebilmek amacıyla bir müfredat yürütmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Dönem içerisinde bir ders, ara sınav ve genel sınav ile değerlendirilir. Sınavlar yazılı, hem yazılı hem sözlü, ödev veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sınav programı dekanlık tarafından uygun görülen tarihlerde ve sınavlardan en az iki hafta önce ilgili birim web sayfalarında ve panolarında ilan edilmek suretiyle uygulanır. Bütünleme sınavı yapılmasına, yaz okulu açılmasına Senato tarafından karar verilir. Senato tarafından bütünleme sınavı yapılmasına ilişkin karar alınmadığı takdirde ilgili yönetim kurulu kararı ile kabul edilen mazereti nedeniyle genel sınava giremeyen öğrenciler için, dekanlık/müdürlükçe belirlenen ve ilan edilen günde mazeret sınavı yapılır. Bütünleme sınavı yapılmasına karar verildiği takdirde genel sınav ve bütünleme sınavları için mazeret sınavı açılmaz.

Bir dersteki başarı notu, öğrencinin yıl içerisindeki aktivitelerinin ve sınavlarının birlikte değerlendirilmesiyle belirlenir. Yıl içindeki çalışmalarından ara sınav dışında kalan ödev, proje gibi tüm aktiviteler Diğerleri olarak adlandırılır ve değerlendirme sonucu otomasyon sisteminde ayrı bir not olarak girilir. Bu aktivitelerin başarı notuna katkı oranı ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenir. Eğer bir derste herhangi bir aktivite yapılmamışsa bu durumda ara sınav notunun başarı notuna katkı oranı % 40 olarak hesaplanır. Genel sınav ve yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavı notunun katkı oranı % 60 olarak hesaplanır.

Bir dersin başarılmış sayılabilmesi için, genel sınav veya yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavı notunun, tam notun % 50’sinden, ders başarı notunun da tam notun % 50’sinden az olmaması gerekir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=137