Türk Dili ve Edebiyatı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 70
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında 41 öğrenciyle eğitim hayatına başlamıştır. Bölümümüzde, 2020 - 2021 yılı itibariyle yaklaşık 700 öğrenci öğretim görmekte ayrıca bölümümüzde Tezli Yüksek Lisans Programı da yürütülmektedir. Bölümümüzde; Yeni Türk Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Dili, Eski Türk Dili, Halk Edebiyatı ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları olmak üzere altı anabilim dalı bulunmaktadır. Üç doçent, yedi Doktor Öğretim Üyesi ve iki Araştırma Görevlisi bölümümüzde görev yapmakta, akademik personel sayımız hızla artmaktadır. I. ve II. öğretim olmak üzere programa her yıl yaklaşık toplam 150 lisans öğrencisi kabul edilir

Bölümümüz, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinin genel misyonu yanında Karabük ve çevresinin dil, edebiyat ve folklor kaynakları hakkında araştırma yapabilecek nitelikte elemanlar yetiştirmeyi ve bölgenin kültürel mirasının tanıtımına katkıda bulunmayı da hedeflemektedir.

Bölümümüz yeterli sınıf sayısına sahiptir ve bu sınıflar gerekli yüksek teknolojik imkanlarla donatılmıştır. Öğrenciler 15 binden fazla kitap, makale ve kaynak kitaplarına ve JSTOR gibi elektronik veri kaynaklarına sahip olan üniversite kütüphanemizden yararlanabilir.

Türk Dili ve Edebiyatı programının hedef ve amaçları:

• Öğrencileri Türk Dili ve Edebiyatı alanında eğitmek

• Öğrencilerin Türk Edebiyatının geçmişten günümüze gelen çeşitliliğini takip edebilmelerini sağlamak

• Öğrencilerin edebi eserleri anlama konusunda eleştirel yeteneklerini geliştirmek

• Öğrencilerin herhangi bir edebi metni kişisel olarak eleştirebilmelerini sağlamak

• Öğrencilerin Türk Edebiyatı metinlerini başka metinlerle karşılaştırma ve kıyaslamalarını sağlamaktır.

Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Esra KILINÇ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. Fatih SAMRAY
Tarihçe
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında 41 öğrenciyle eğitim hayatına başlamıştır. Bölümümüzde, 2020 - 2021 yılı itibariyle yaklaşık 700 öğrenci öğretim görmekte ayrıca bölümümüzde Tezli Yüksek Lisans Programı da yürütülmektedir. Bölümümüzde; Yeni Türk Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Dili, Eski Türk Dili, Halk Edebiyatı ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları olmak üzere altı anabilim dalı bulunmaktadır. Üç doçent, yedi Doktor Öğretim Üyesi ve iki Araştırma Görevlisi bölümümüzde görev yapmakta, akademik personel sayımız hızla artmaktadır. I. ve II. öğretim olmak üzere programa her yıl yaklaşık toplam 150 lisans öğrencisi kabul edilir.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Türk Dili ve Edebiyatı alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Bu lisans programı için öğrenci kabulü Türkiye Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılmış düzenlemelere göre ÖSYS adlı ulusal Üniversite Öğrenci Yerleştirme Sınavı ile gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler bu lisans programına (4 yıllık, birinci öğretim) kabul alabilmek için, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan üniversiteye giriş sınavına girmek zorundadırlar. Sınav iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama Yüksek Öğretim Giriş Sınavı (YGS) dir. Öğrenciler Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olarak adlandırılan ikinci sınava girmek için 500 üzerinden en az 180 puan almaları gerekmektedir. İkinci aşama sınavı olan LYS, 5 ayrı seans olarak uygulanır. Öğrenciler, sosyal bilimler, dil gibi kendi çalışma alanına göre ilgili sınava katılırlar. 500 üzerinden en az 180 puan alan öğrenciler istediği üniversite ve lisans programını seçebilir. Bu derece programına yerleştirme sınav puanı ve ortaöğretim (Türk Eğitim Sisteminde lise) genel not ortalamasından (GNO) alınan puanlara göre ÖSYM tarafından yapılır. Öğrencilerin akademik program tercihlerini yaptıktan sonra, Öğrenci Değerlendirme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) öğrencilerin YGS puanlarına göre bu programlara öğrencileri yerleştirir.
Program aynı zamanda lisans için yabancı öğrenci de alır. Son zamanlarda, üniversitelere akademik programlarına yabancı öğrencilerin seçimi için hakkı verilmiştir, fakat kabul kriterleri Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanması gerekmektedir. Karabük Üniversitesi her yıl Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YOGS) düzenler. Sınav sadece lisans (ilk kademe) programlarına başvuru içindir. YOGS’ye girmek isteyen öğrenciler için ilk şart, Türkiye (Türk uyruklu sahip ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurt dışında ortaöğretimin son üç yılda katıldığı bu öğrencilerin de uygulayabilirsiniz) den başka bir milliyetten olmasıdır. İkinci olarak, orta öğretimin son bir yılı içinde olmanız veya başarılıyla orta öğrenimini tamamlamış olması gerekmektedir. Karabük Üniversitesi tarafından her yıl düzenlenen YOGS puanına ek olarak, öğrencilerin uluslararası alanda tanınan SAT1, ABITUR gibi sınavları birinin puanlara göre bu lisans programına kabul edilir.
Değişim öğrencileri Karabük Üniversitesi değişim öğrencisi olarak Karabük Üniversitesi nde eğitim almak için başvuran öğrencilerin üniversite arasındaki mevcut anlaşmalar çerçevesinde Karabük Üniversitesi ne kabul edilir. Değişim öğrencileri, eğitim programındaki sunulan adresleri almaları ve bir veya iki dönem öğrenim görebilirler. Değişim öğrencileri için başvuru prosedürü Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi aracılığıyla yönetilir. Yılın son güncelleme haberleri, iletişim ve detaylı bilgiyi http://uluslararasi.karabuk.edu.tr/en/default.html bulabilirsiniz
Üst Kademeye Geçiş
Başarıyla Lisans derecesini tamamlayan öğrenciler aynı ve ilgili disiplinlerde hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yüksek lisans programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu lisans programından mezun olabilmek için, öğrencilerin:
• Minimum 240 ECTS alarak programın müfredatında belirtilen derslerin tümünü başarılı olması.
• 4.00 üzerinden 2.0 bir Genel Not Ortalamasına (GNO) sahip olması.
Mezun İstihdam Olanakları
Türk Dili ve Edebiyatı alanından mezun olan öğrenciler şu alanlarda iş bulabilirler:
• Milli Eğitim Bakanlığı
• Arşivler
• Türk Dil Kurumu nda uzmanlık
• Üniversiteler
• Diğer kamu kurumları
• Özel sektör
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için bir vize bir final sınavı yapılmaktadır. Vize sınav notunun %40'ı, final sınav notunun %60'ı alınarak öğrencinin ders notu hesaplanır.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=136