Yüksek Lisans - Gıda Toksikolojisi (Disiplinlerarası) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Programın amacı; üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü GıdaToksikolojisi Tezli Yüksek Lisans Programı ile, öğrencilere toksik gıda bileşenleri ve toksisite üzerinde etkili faktörler; gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler, yöntemler ve testler; gıda allerjileri ve aşırı duyarlılık; doğal toksik bileşikler; pestisitler ve veteriner ilaçları; gıda kaynaklı mikrobiyal toksinler; gıda katkı maddeleri; gıda ambalaj materyalleri; ağır metaller ve diğer çevresel kontaminantlar; ışınlanması; işleme yöntemleri ve oluşan bileşikler; yeni gıdalar ve GDO’lar; ulusal ve uluslararası düzenlemeler; toksik etki mekanizmaları, ksenobiyotiklerin transformasyonu, ilaç etkisini değiştiren besinsel ögeler, kronik ilaç kullanımında gözlenebilen nutrisyonel eksiklikler ve sonuçları konularında spesifik bilgilere sahip olmaları veya bu bilgilere ulaşmalarının sağlanması, araştırma yapmaları ve bu araştırmalarını insan sağlığı yararına farklı alanlarda kullanmaları amaçlanmaktadır.


Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Müslüm KUZU
Tarihçe
Programa öğrenci kabulü 2019-2020 bahar yarıyılında başlamıştır.
Kazanılan Derece
Yüksek Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünün 27 Mart 2017 tarih ve 30020 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Karabük Üniversitesi Lisans Üstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 14. maddesi (yüksek lisans programına başvuru koşulları) ve 15. maddesi (Yüksek Lisans programında değerlendirme ve öğrenci kabulü) dikkate alınmak koşuluyla; Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Fen Fakültesi Biyoloji, Kimya, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik, Ebelik, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Beslenme ve Diyetetik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Mühendislik Fakültesi’nin Biyomühendislik, Biyomedikal, Tıp Mühendisliği lisans mezunu olan öğrenciler açılması önerilen programa başvuru yapabileceklerdir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi aşağıda sunulmuştur.
a) Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Fen Fakültesi Biyoloji, Kimya, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik, Ebelik, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Beslenme ve Diyetetik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Mühendislik Fakültesi’nin Biyomühendislik, Biyomedikal, Tıp Mühendisliği, Gıda Mühendisliği Lisans diplomasına sahip olmak,
b) ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 puan almış olmak.
c) Yurt dışından alınmış lisans diplomalarının denklikleri, Yükseköğretim Kurulunca onaylanmış olmak.
Üst Kademeye Geçiş
İlgili alanlarda doktora programlarına başvurabilirler.



Mezuniyet Koşulları
Yüksek Lisans programı toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans yapan öğrencinin; birinci ve ikinci yarıyıllarının her birinde kayıtlı olduğu Enstitü Ana Bilim / Ana Sanat Dallarında açılmış derslerden en az 6 kredilik ders alması zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar çalışma alanları ile ilgili olarak resmi ve özel işletmelerde istihdam edilebilmektedir.



Ölçme ve Değerlendirme
Ölçme değerlendirme Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine uygun olarak yapılmaktadır.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1322