Yüksek Lisans - Ebelik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Ebelik lisansüstü eğitimin amacı, mesleğin gerektirdiği her alanda hizmet verebilecek bilgi, beceri ve tutumla donatılmış, ebelik felsefesi ve etik değerleri özümsemiş, kadına ve sorunlarına duyarlı, yaşam boyu öğrenmenin öneminin farkında olan profesyonel uzman ebeler yetiştirmektir.



Programı tamamlayan öğrenciler;




  1. Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak anne çocuk sağlığı alanında uzmanlık düzeyinde güncel bilgiyi geliştirir ve uygular,

  2. Ebelik bakım uygulamalarına yönelik teori ve modelleri bilir ve açıklar.

  3. Eleştirel bakış açısı ile ebelik uygulamalarındaki sorunlara yönelik bütüncül yaklaşımla çözüm yöntemlerini geliştirir, sonuçları değerlendirir ve gerektiğinde uygular.

  4. Normal ve riskli gebeyi tanılar, girişimleri uygular, sonuçları değerlendirir ve gerekli yönlendirmeyi yapar.

  5. Üreme/cinsel sağlığın koruması ve geliştirilmesine yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetlerinde etkin rol alır.

  6. Farklı disiplinlerden elde ettiği bilgileri ebelik bakımı ile bütünleştirir ve uzmanlık düzeyinde; kuramsal ve uygulamada kullanır.


Anabilim Dalı Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Reyhan AYDIN DOĞAN
Tarihçe
Ebelik Yüksek Lisans Programı 2013-2014 Eğitim öğretim yılı güz yarıyılında öğrenci almaya başlamıştır.
Kazanılan Derece
Öğrenci mezun olduğunda“Ebelik Yüksek Lisans Diploması” alır. Bu programdan “Bilim uzmanı” (Master science in Midviwery) ünvanı ile mezun olunmaktadır.
Kabul Koşulları
Adaylar ilan edilen başvuru süresi içinde, istenilen belgelerle Ensttüye başvurur. Adayın başvurduğu yüksek lisans programının türüne göre aşağıdaki koşulları taşıması gerekir:
a) Lisans diplomasına sahip olmak.
b) ALES sınavından başvurduğu programın puan türünde en az 55 puan almış olmak.

Tezli yüksek lisans programlarına, ALES puanının %50’si ile adayların başvurdukları bilim alanında yapılacak yazılı sınavın %30’u, mülakat sonucunun %10’u ve lisans not ortalamasının %10’u değerlendirilerek öğrenci alınır. Değerlendirmede, 100 tam puan üzerinden en az 60 puan alanlar, başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dâhilinde yüksek lisans programlarına kabul edilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Karabük Üniversitesi Lisans Üstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre gerçekleştirilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Tezli yüksek lisans programı, 21 krediden az olmamak şartıyla en az 7 ders, bir seminer dersi, uzmanlık alanı dersi ve tez çalışmasından oluşur. Ders döneminde Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Etik dersini almak zorunludur. Tezli yüksek lisans programı her yarıyılda en az 30 AKTS kredisi almak koşuluyla mezuniyet için toplamda 120 AKTS kredisinden oluşur.
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan mezun olanlar kamuya veya özel sektöre ait sağlık kurumlarında uzman ebe unvanı ile yönetici, süpervizör, koordinatör, üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler kayıt yaptırdıkları kredili derslerden her yarıyıl içinde en az bir defa ara sınavına girer. Ara sınav Enstitünün tez yazım kılavuzuna uygun olarak hazırlanmış ödev/ödevlerin, proje ve kısa sınavların değerlendirmesi biçiminde de olabilir. Birden fazla ara sınav yapılması halinde, bunların aritmetik ortalaması ara sınav notuna esas alınır.
Öğrenci bir yarıyılda aldığı ve devam şartını sağladığı bütün derslerin genel sınavına, Enstitü tarafından belirlenen ve ilan edilen gün ve saatte girmek zorundadır. Sınava girmeyen öğrenciye F2 notu verilir. Yarıyıl sonu sınavı Enstitünün tez yazım kılavuzuna uygun olarak hazırlanmış dönem ödevinin değerlendirilmesi biçiminde de olabilir. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir.
Başarı notu, sadece genel sınav değerlendirmesine göre değil, öğrencinin yarıyıl içi çalışmaları ile ara sınavların birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir. Yarıyıl çalışmaları ile ara sınav sonuçlarının başarı notuna katkı oranı %40 ile %60 arasında olmak üzere ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından kararlaştırılır.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1319