Doktora - Tarih - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 8
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.



Doktora programlarında enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en fazla iki, lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler için en fazla dört ders seçilebilir. Lisans dersleri ders yüküne ve doktora kredisine sayılmaz.



Doktora Programına Başvurmak için adayların Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 60 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senato kararı ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.



Doktora programına öğrenci kabulünde anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puana sahip olmalıdırlar.



Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. ENES EKMEKCİ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. SERHAT SİPAHİ
Tarihçe
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde Tarih bölümünün kuruluşu 2009 yılına dayanmaktadır. Bölüm öğrenci alımına 2010-2011 akademik yılında başlamış olup şuan 50'yi aşkın öğrencisi bulunmaktadır. Tarih Bölümü 4 Profesör, 3 Doçent, 3 Dr. Öğretim Üyesi ve 6 Araştırma Görevlisinden oluşan bir kadroya sahiptir. Eskiçağ, Genel Türk Tarihi, Ortaçağ, Yeniçağ, Yakınçağ, Cumhuriyet Tarihi anabilim dallarına yönelik dersler verilmektedir.
Kazanılan Derece
Doktora ünvanı
Kabul Koşulları
Yüksek Lisans Diplomasına sahip olmak, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) en 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen benzer sınavlardan bu puana eşdeğer bir puan almış olmak.
ALES’den başvurduğu programın puan türünde en az 60 almış olmak. ALES sonucu yerine bu sınava eşdeğerliği kabul edilen uluslararası düzeyde benzeri sınavlardan Yükseköğretim Kurulunca ilan edilen eşdeğer puanlar düzeyinde sağlanan puanlar Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edilebilir.
İlanda yer alan mezuniyet şartlarını taşımak.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar akademik çalışmalarına devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Eğitim öğretim planında yer alan derslerden enstitü tarafından belirlenen toplam kredi kadar dersi tamamlayan öğrenci, tez hazırlama süreci sonrasında tez jürisi tarafından yapılan değerlendirmede başarılı bulunduğu takdirde, mezun olmaya hak kazanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Doktora eğitimini tamamlayan Tarih anabilim dalı mezunları yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerin Türkoloji Bölümleri, Orta Asya ve Ortadoğu Araştırma Merkezleri ile Türkiye Araştırma Merkezleri’nde vb. çalışma imkanı bulabilirler ve akademik camia, öğretmenlik, danışmanlık ile ilgilenebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile ilgili öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders ve bilgi paketinde yer alan 'ders öğretim planında' tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak lisansüstü eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1313