Yüksek Lisans - Gastronomi ve Mutfak Sanatları - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Anabilim Dalı Başkanı
Doç.Dr. Hüseyin Avni KIRMACI
Tarihçe
Gastronomi ve mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı, 2018-2019 eğitim öğretim yılında eğitime başlamıştır.
Kazanılan Derece
Müfredatta gerekli tüm dersleri başarıyla tamamlayan öğrencilere Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Derecesi verilir.
Kabul Koşulları
a) Lisans diplomasına sahip olmak, b) ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES sınavında başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmak. c) Yüksek Lisans programına başvuran adaylar değerlendirme öncesinde yabancı dil sınavına alınırlar. Adayların yabancı dil ve mülakatlarının değerlendirilmesi, Anabilim Dalı Kurulu’nun önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenen en az üç, beş ya da en çok yedi üyeden oluşan jürilerce yapılır. Yabancı dil sınavında başarı notu tam notun %60’tır. d) Yüksek lisans öğrenimine kabulde başarı notu; ALES standart puanının %70 i ve mülakat puanının %30 u alınarak hesaplanır. Mülakat, 100 tam not üzerinden değerlendirilerek adaya mülakat notu verilir. Mülakat notu, 60’ın altında olan adaylar başarısız kabul edilir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans mezunları doktora programlarına devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Yüksek Lisans programı toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren, her yarıyıl tez çalışmasına ve tez danışmanınca ilgili Anabilim/Ana Sanat Dalı Başkanlığına her bir öğrenci için açılması önerilen ve Enstitü Kurulu kararı ile açılan “Uzmanlık Alanı” adlı derse kayıt yaptırmak zorundadır. Bu derslere ilişkin ilkeler Enstitü Kurulu’nca kararlaştırılır ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından uygulanır. Öğrencinin alacağı derslerin en çok iki tanesi lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla, lisans derslerinden seçilebilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Yüksek lisans mezunları, yiyecek ve içecek işletmelerin çeşitli departmanlarında, çeşitli pozisyonlarda çalışabilir. Kamu sektöründe Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışma olanakları da vardır. Akademik kariyer yapmayı düşünen öğrencilerimiz ise yüksek lisans sonrası doktora programlarına devam edebilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Bu koşullar ders kataloğunda açıklanmıştır.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1306