Yüksek Lisans - Sosyal Hizmet - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES
Program İçeriği

Sosyal Hizmet Yüksek Lisans Programının temel amacı, sosyal hizmet alanında uzmanlaşmış insan gücü yetiştirmektir. Bu açıdan sosyal hizmete ilişkin ileri düzey kuramsal ve olgusal bilgi, metodoloji bilgisi ve uygulama bilgisi ile donatılmış olan müfredat aynı zamanda araştırma yürütme becerisi kazandırarak sosyal hizmetin belirli alanlarında uzmanlaşmayı sağlamaktadır. Sosyal Hizmet Yüksek lisans program içeriği, sosyal hizmet bilim insanı yetiştirmeye uygun olarak düzenlenir ve değişen koşullara göre güncellenir.


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. Emel Bedir
Tarihçe
Sosyal Hizmet Yüksek Lisans programı 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı içinde açılmış ve programa Güz Yarıyılından itibaren öğrenci alınmıştır. 15 öğrenciyle eğitim-öğretim hizmeti vermeye başlayan program başta sosyal hizmet lisans mezunu olmak üzere çeşitli sosyal bilim alanlarından her dönem 10 öğrenci almaktadır. Şu an Yüksek Lisans programına kayıtlı yaklaşık 50 öğrenci ve programda görev alan 7 öğretim elemanı vardır.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp program yeterlilikleri sağlandığında Sosyal Hizmet alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Sosyal Hizmet lisans mezunu olma şartı her alım döneminde istenilen temel koşuldur. Bunun yanı sıra Sosyoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Psikoloji, Çocuk Gelişimi vb. yakın alanlardan da öğrenci alımı yapılmaktadır. Başvuran bireyin ÖSYM tarafından gerçekleştirilen yabancı dil sınavından en az 50 puan alması veya Karabük Üniversitesi tarafından gerçekleştirilecek dil sınavından (Türkçe-İngilizce; İngilizce-Türkçe çeviri metni) en az 70 puan alması ve ALES sınavından en az 55 puan alması gerekir. Başvuruda bulunan bireyin sosyal hizmet bilim sınavından başarılı olması gerekir. Son olarak lisans not ortalamasıyla birlikte belirtilen puanlar ağırlıklarına göre hesaplanır, birleştirilir ve sıralandırılır, bu sıralandırmaya göre öğrenci alımı gerçekleştirilir. Daha fazla bilgi için lütfen aşağıda linki verilen Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'ni inceleyiniz:

https://lisansustu.karabuk.edu.tr/yuklenen/dosyalar/126102202094305.pdf
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayanlar; üniversitelerin, not ortalaması, Ales ve Dil Sınavı için belirlediği asgari koşulları sağlayarak doktora programlarına başvurabilir, yazılı bilim sınavını geçerek doktora öğrenimine başlayabilirler. Daha fazla bilgi için aşağıda linki verilen Yükseköğretim Kurulu'nun Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'ni inceleyebilirsiniz:

https://www.mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=21510&mevzuatTur=KurumVeKurulusYonetmeligi&mevzuatTertip=5
https://lisansustu.karabuk.edu.tr/yuklenen/dosyalar/126102202094305.pdf
Mezuniyet Koşulları
Tezli yüksek lisans programı, 21 krediden az olmamak şartıyla en az 7 ders, bir seminer dersi, uzmanlık alanı dersi ve tez çalışmasından oluşur. Tezli yüksek lisans programı her yarıyılda en az 30 AKTS kredisi almak koşuluyla mezuniyet için toplamda 120 AKTS kredisinden oluşur. Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Öğrencinin yüksek lisans diploması alabilmesi için; tez sınavında başarılı olması ve enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenen mezuniyet için gerekli diğer koşulları sağlaması gerekir. Tez sınavında başarılı bulunan öğrenci, sınav tarihinden itibaren bir ay içinde tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını enstitüye teslim eder ve tez enstitü tez yazım kuralları yönünden uygun bulunduğu takdirde tezli yüksek lisans diploması almaya hak kazanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere Bakanlıkların çeşitli birimlerinde, belediyelerde, sivil toplum örgütlerinde ve eğitim-öğretim kurumlarında (üniversitelerde öğretim elemanı olarak) çalışmakta ve sağlık, eğitim, sosyal güvenlik, sosyal yardım vb. alanlarda eğitsel ve psiko sosyal destek ve hizmet sunmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve bilgi paketinde yer alan Ders Öğretim Planında tanımlanmıştır.

Sınavlar, değerlendirme ve notlandırmalar Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'ne göre yapılır.

Güncel yönetmelik aşağıdaki bağlantıda bulunmaktadır.

https://lisansustu.karabuk.edu.tr/yuklenen/dosyalar/126102202094305.pdf



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1305