Yüksek Lisans - Sosyoloji - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Bölümümüzde akademik çalışmaların ve bilimsel projelerin gerçekleştirilebilmesi için yüksek lisans programının açılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Sosyoloji alanındaki hızlı gelişmelere bağlı olarak bu alanlarda yetişmiş uzman kişilere ihtiyaç vardır. Bu programın amacı; üniversitelerin Sosyoloji bölümlerinden ve diğer fakültelerin ilgili lisans bölümlerinden mezun öğrencilere yüksek lisans eğitimi vererek öğrencilere uzmanlık kazandırmaktır. Sosyoloji Yüksek Lisans Programının amacı, öğrencilere, Sosyoloji biliminde üst düzeyde bilgi ve deneyim aktararak yüksek kaliteli öğrenim olanağı sağlamak ve bu bağlamda öğrencileri, Sosyoloji alanında, iş hayatında ve akademik hayatta geleceğin liderleri olmaya hazırlamaktır. Sosyolojinin kapsadığı alanlarda yüksek kaliteli teorik ve uygulamalı araştırmalar gerçekleştirerek, Türkiye’nin endüstriyel ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunmak da temel amaçlar arasında yer almaktadır.
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör.Dr. Semra Uz
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Özkan Öztürk
Tarihçe
Bölüm öğrenci alımına 2016-2017 akademik yılında başlamış olup şuan yaklaşık 450 öğrencisi bulunmaktadır. Sosyoloji Bölümü 2 Doçent, 4 Dr. Öğr. Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisinden oluşan kadroya sahiptir. Bölümümüz güz ve bahar dönemlerinde öğrenci almaktadır.
Kazanılan Derece
Müfredattaki tüm gerekli dersleri başarıyla tamamlayan öğrencilere Sosyoloji alanında Yüksek Lisans derecesi verilir.
Kabul Koşulları
a) Lisans diplomasına sahip olmak,
b) ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES sınavında başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmak.
c) Yüksek Lisans programına başvuran adaylar değerlendirme öncesinde yabancı dil sınavına alınırlar.Adayların yabancı dil ve mülakatlarının değerlendirilmesi, Anabilim Dalı Kurulu’nun önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenen en az üç, beş ya da en çok yedi üyeden oluşan jürilerce yapılır. Yabancı dil sınavında başarı notu tam notun %60’tır.
d) Yüksek lisans öğrenimine kabulde başarı notu; ALES standart puanının %70 i ve mülakat puanının %30 u alınarak hesaplanır. Mülakat, 100 tam not üzerinden değerlendirilerek adaya mülakat notu verilir. Mülakat notu, 60’ın altında olan adaylar başarısız kabul edilir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans derecesi olanlar ilgili bölümlerin doktora programlarına gerekli koşulu sağlamak kaydıyla geçebilirler.
Mezuniyet Koşulları
a) Yüksek Lisans programı toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren, her yarıyıl tez çalışmasına ve tez danışmanınca ilgili Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlığı’na her bir öğrenci için açılması önerilen ve Enstitü Kurulu kararı ile açılan “Uzmanlık Alanı” adlı derse kayıt yaptırmak zorundadır.
b) Öğrencinin alacağı derslerin en çok iki tanesi lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla, lisans derslerinden seçilebilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Üniversite, orta öğretim, araştırma, medya, halkla ilişkiler şirketleri, ceza ve tutukevleri, hastane yönetimleri, DPT (Devlet Planlama Teşkilatı), Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), ticaret ve sanayi odaları, yerel yönetimler, Vakıf, STK ve gönüllülük esasıyla çalışan kuruluşlar sosyoloji yüksek lisans programı mezunlarının çalışabilecekleri kurumlardan bazılarıdır.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrenciler kayıt yaptırdıkları kredili derslerden her yarıyıl içinde en az bir defa ara sınava ve bir yarıyılda aldığı ve devam şartını sağladığı bütün derslerin genel sınavına girer. Sınava girmeyen öğrenciye F2 notu verilir. Sınav tarihleri en az iki hafta önce anabilim/anasanat dalı başkanlıklarınca ilan edilir. Takdir olunan sınav notları akademik takvimde belirtilen süre içinde vermekle görevli öğretim elemanı tarafından öğrenci bilgi sistemine girilir.
(2) Mazereti nedeniyle ara sınava giremeyen öğrenciye, mazereti Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edildiği takdirde, ara sınav yerine geçmek üzere bir mazeret sınavı hakkı tanınabilir. Mazeret sınavı öğretim elemanı tarafından akademik takvimde belirtilen süre içerisinde yapılarak, notu sisteme girilir.
(3) Sınavları, o dersi vermekle görevli öğretim elemanı düzenler ve yönetir. Sorumlu öğretim elemanının mazereti nedeniyle gerçekleştiremediği sınavı kimin yapacağı anabilim/ anasanat dalı başkanı tarafından belirlenir ve Enstitü Müdürlüğüne bildirilir.
(4) Yeterlik, seviye tespit veya ders başarılarını ölçen tüm sınavlar, kâğıt ortamında ve tüm adaylara eş zamanlı olarak yapılabileceği gibi alan ve zorluk düzeyine göre tasnif edilerek güvenli biçimde saklanan bir soru bankasından, her bir adaya farklı zamanlarda farklı soru sorulmasına izin verecek şekilde elektronik ortamda da yapılabilir.
(5) Notlarla ilgili herhangi bir maddi hata düzeltmesi, dersi veren öğretim elemanının başvurusu ile yarıyıl veya yaz okulu sonu notlarının son veriliş tarihinden itibaren beş iş günü içinde anabilim/anasanat dalının onayı ile yapılır. Maddi hata düzeltme işlemleri ile ilgili tarihler akademik takvimde belirtilir.
Başarı notunun hesaplanması
MADDE 52 – (1) Başarı notu, ara sınav notunun %40’ı ve genel sınav notunun %60’ı alınarak hesaplanır.
(2) Bir dersin başarılı sayılabilmesi için hem genel sınav notunun hem de başarı notunun 100 tam not üzerinden, yüksek lisans düzeyinde en az 65 ve doktora düzeyinde en az 70 olması gerekir.
(3) Seminer dersi, uzmanlık alanı, yeterlik dersi, tez çalışması ve bitirme projesi geçer (G) veya kalır (K) olarak değerlendirilir.
(4) Öğrenci başarısız olduğu bir dersin yerine başka bir ders alabilir.
Notlar
MADDE 53 – (1) Başarı notu değerlendirme sonucuna göre öğrenciye aşağıdaki harf notlarından birisi verilir:
DEĞERLENDİRME YÜKSEK LİSANS DOKTORA
Puan Harf notu Katsayı Katsayı
90-100 AA 4.00 4.00
80-89 BA 3.50 3.50
70-79 BB 3.00 3.00
65-69 CB 2.50 -
Ayrıca, çizelgedeki harf notlarının dışında kalan değerlendirmeler için aşağıdaki harfler kullanılır:
G: (Geçer) Kredisiz bir derste, dersin gereklerini yerine getirerek başarılı olan öğrenciye verilir.
K: (Kalır) Kredisiz bir derste, dersin gereklerini yerine getirmeyerek başarısız olan öğrenciye verilir.
F1: Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenciye verilir, öğrencinin sınava/sınavlara girme hakkı yoktur.
F2: Sınava girmeyen öğrenciye verilir.
F3: Sınava giren ancak başarısız olan öğrenciye verilir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1276