Mimarlık - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Mimar
ÖSYM Tipi MF4
Program İçeriği
Mimarlık Bölümü; geleceğin biçimlenişi ve yaşamsal çevrelerin organizasyonu için, yaşanılan döneme yabancılaşmadan kültürel sürekliliğin korunmasını, insanın temel gereksinimleri ile birlikte çevre değerlerinin gözetilmesini hedefleyen, yapım ve kullanım sürecini ekonomik kılacak şekilde güncel teknolojik olanaklardan yararlanabilen tasarımcılar yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Bölüm Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Merve TUNA KAYILI
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Merve TUNA KAYILI
Tarihçe
Mimarlık Bölümü nde; 6 adet derslik, 7 adet tasarım stüdyosu, 2 adet bilgisayar laboratuvarı, 1 adet fotoğraf laboratuvarı, 1 adet yapı-yapı malzemesi laboratuvarı bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Mimarlık Bölümü nden mezun olan öğrenciye, "Mimarlık Lisans Diploması" verilmektedir.
Kabul Koşulları
Mimarlık Bölümü ne öğrenci kabulü; Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılmış düzenlemelere göre, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) ile gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler, bu lisans programına (4 yıllık, birinci öğretim) kabul alabilmek için; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan üniversiteye giriş sınavına katılmak zorundadırlar. Sınav, iki aşamadan oluşmaktadır: Birinci aşama, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) dır. Öğrenciler, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) na girebilmek için, bu sınavdan 500 üzerinden en az 180 puan almalıdırlar. İkinci aşama, LYS dir ve 5 ayrı seans olarak uygulanır. Öğrenciler, bu sınavda; ilgili seanslara (matematik, fen bilimleri gibi) katılırlar. Program tercihlerini yaptıktan sonra, LYS puanı ile ortaöğretim (Türk Eğitim Sistemi nde lise) Genel Not Ortalaması ndan (GNO) alınan puana göre, ÖSYM tarafından Mimarlık Bölümü ne yerleştirilirler.
Mimarlık Programı, lisans için, aynı zamanda yabancı öğrenci de almaktadır (Son zamanlarda, üniversitelerin akademik programlarına yabancı öğrenci seçme hakkı verilmiştir; fakat öğrenci kabulünün YÖK tarafından onaylanması gerekmektedir.). Karabük Üniversitesi, her yıl Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖGS) düzenlemektedir. YÖGS’e girmek isteyen öğrenciler, yabancı uyruklu (uyruğu T.C. veya KKTC olmayanlar ile çifte vatandaşlık hakkı olanlardan uyruklarının herhangi birisi T.C. veya KKTC olmayanlar) olmalıdırlar. Ayrıca, lise veya dengi okulların son sınıflarında olmaları ya da mezun olmaları gerekmektedir. Değerlendirme; YÖGS puanı, ABITUR, ACT, SAT I gibi üniversite girişlerinde uygulanan uluslararası sınavlar ve puanları ve diploma not ortalamaları baz alınarak eş değerlik esasları çerçevesinde yapılır.
Ulusal ve uluslararası değişim öğrencileri ise, üniversiteler arasındaki anlaşmalara bağlı olarak Mimarlık Bölümü ne kabul edilirler. Bu öğrenciler, bir veya iki dönem öğrenim görebilirler. Başvuru prosedürü, Karabük Üniversitesi Farabi Değişim Programı ve Uluslararası İlişkiler Ofisi aracılığı ile yönetilir. Son güncelleme haberleri, iletişim ve detaylı bilgi;
• http://uluslararasi.karabuk.edu.tr/farabi/
• http://uluslararasi.karabuk.edu.tr/
adreslerinden elde edilebilir.
Üst Kademeye Geçiş
Mimarlık lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, aynı ve ilgili disiplinlerde hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yüksek lisans programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Mimarlık Bölümü nden mezun olabilmek için, öğrencilerin,
• eğitim-öğretim planında (müfredat) yer alan ortak zorunlu dersler dışında, en az 128 ulusal krediyi; her dönem için 30 AKTS kredisi olmak üzere minimum 240 AKTS kredisini tamamlamaları
• 4.00 üzerinden en az 2.50 bir genel not ortalamasına sahip olmaları
gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mimarlık Bölümü nden mezun olan öğrenciler; aldıkları eğitim ve kazandıkları donanım sayesinde kamu ve özel sektörün araştırma, değerlendirme, tasarım, uygulama, üretim ve denetleme süreçlerinin her düzeyinde görev alabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=127