Doktora - İşletme - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 8
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Programın amacı, alanında
lisans veya yüksek lisans eğitimini tamamlamış kişileri, işletme alanına
yönelik olarak geliştirilmek ve üniversitelere akademisyen yetiştirmek amacıyla
esnek bir düşünce yapısına sahip olarak giderek artan küresel rekabet koşullarına
uyum sağlayabilecek hale getirmektir.

Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Elif ÇEPNİ
Tarihçe
İşletme Doktora programı, Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü İşletme Anabilim Dalına bağlı olarak sunulmaktadır
Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "doktora" derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
a) Lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmak,
b) Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen benzer sınavlardan bu puana eşdeğer bir puan almış olmak.
c) ALES’den başvurduğu programın puan türünde en az 60, lisans diplomasıyla başvuranlardan başvurduğu programın gerektirdiği puan türünde en az 70 standart puana sahip olmak.
d) Doktora Programlarına, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan (ALES) standart puanı ve adayların başvurdukları bilim alanında yapılacak yazılı sınav sonucu değerlendirilerek öğrenci alınır.
e) Doktora öğrenimine kabulde başarı notu; ALES puanının %70 i ve yazılı puanının %30 u alınarak hesaplanır. Yazılı Sınavı, 100 tam not üzerinden değerlendirilerek belirlenir. Yazılı sınavına girmeyen veya yazılı sınav notu, 65’in altında olan adaylar başarısız kabul edilir. Yapılan değerlendirmede 100 puan üzerinden en az 70 puan, lisans ile kabullerde en az 75 puan alanlar, başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dahilinde doktora programlarına kabul edilir
Üst Kademeye Geçiş
Doktora programı en üst düzey derece programı olup programı başarı ile tamamlayan mezunlar, aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon, veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Doktora programı, yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 21 krediden az
olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 42 krediden az olmamak koşuluyla en az on dört adet ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur.
Mezuniyet için; yukarıdaki öğrenci kabul şekline bağlı olarak;
A) En az ders kredisini başaı ile tamamlamak,
B) 1 doktora seminerini başarıyla tamamlamak,
C) Doktora yeterlilik sınavından başarılı olmak,
D) Özgün değere sahip bir doktora tezi hazırlamak ve bu tezi Enstitünün belirlediği öğretim üyelerinden oluşan Jüri önünde tez savunmasını yaparak doktora tezi kabulü almak.
E) Tezinden en az bir tane bilimsel yayın yayınlamak.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon, veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler kayıt yaptırdıkları kredili derslerden her yarıyıl içinde en az bir defa ara sınavına girer. Ara sınav Enstitünün tez yazım kılavuzuna uygun olarak hazırlanmış ödev/ödevlerin, proje ve kısa sınavların değerlendirmesi biçiminde de olabilir. Birden fazla ara sınav yapılması halinde, bunların aritmetik ortalaması ara sınav notuna esas alınır.

Öğrenci bir yarıyılda aldığı ve devam şartını sağladığı bütün derslerin genel sınavına, Enstitü tarafından belirlenen ve ilan edilen gün ve saatte girmek zorundadır. Sınava girmeyen öğrenciye F2 notu verilir. Yarıyıl sonu sınavı Enstitünün tez yazım kılavuzuna uygun olarak hazırlanmış dönem ödevinin değerlendirilmesi biçiminde de olabilir. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir.

Başarı notu, sadece genel sınav değerlendirmesine göre değil, öğrencinin yarıyıl içi çalışmaları ile ara sınavların birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir. Yarıyıl çalışmaları ile ara sınav sonuçlarının başarı notuna katkı oranı %40 ile %60 arasında olmak üzere ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından kararlaştırılır. Değerlendirme ve not sistemiyle ilgili yönetmelik http://oidb.karabuk.edu.tr/yonetmenlik/lisansustusinav.pdf adresinde bulunabilir.

Bir dersin başarılı sayılabilmesi için, hem genel sınav notunun, hem de başarı notunun 100 tam not üzerinden yüksek lisans düzeyinde en az 65, doktora düzeyinde en az 75 olması gerekir.

Seminer dersi, tez çalışması ve bitirme projesi başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
Takdir olunan genel sınav notları akademik takvimde belirtilen süre içinde öğrenci bilgi sistemine girilir ve sonuçlar genel sınavların bitiminden itibaren en geç on beş gün içinde Enstitüye teslim edilir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1267