Doktora - Coğrafya Bütünleşik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 8
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Coğrafya lisansüstü programının amacı, öğrencilerin beşeri ve fiziki coğrafya alanlarında donanımlı, çağdaş bilgiye sahip bunun yanında çeşitli mekânsal teknikler hakkında bilgi sahibi bilim insanları yetiştirmektir. Bu çerçevede;

  
a) Çağdaş coğrafi düşünce ve araştırma yöntemleri kullanarak ulusal ve uluslararası boyutta mekansal sorunlara çözüm yolları arayacak 

b) Bu sorunlara dair yenilikçi çözüm yöntemleri geliştirecek 

c) Bilimsel araştırma sürecini özümseyip güncel araştırma konularında farkındalığa sahip olacak 

d) Geliştirdikleri yetenekler doğrultusunda bilimsel literatüre katkıda bulunacak bireyler yetiştirmektir.

Tarihçe
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde Coğrafya bölümünün kuruluşu 2010 yılına dayanmaktadır. Bölüm öğrenci alımına 2010-2011 akademik yılında başlamıştır. Coğrafya Bölümü 7 Profesör, 5 Doçent, 2 Dr. Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisinden oluşan bir kadroya sahiptir. Fiziki Coğrafya, Beşeri ve Ekonomik Coğrafya, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Türkiye Coğrafyası ve Bölgesel Coğrafya Anabilim dallarına yönelik dersler verilmektedir.
Bölümümüzde CBS ve Uzaktan Algılama derslerine yönelik açılmış olan 60 kişilik bir bilgisayar laboratuarı mevcuttur. 2022 yılı itibariyle bölümümüz bünyesinde dendrokronoloji laboratuarı kurulmuştur.
Kazanılan Derece
Bu programdan mezun olanlar "Doktor" unvanını alır.
Kabul Koşulları
a) Lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmak, b) Yabancı Dil Sınavından en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen benzer sınavlardan bu puana eşdeğer bir puan almış olmak. c) ALES’den başvurduğu programın puan türünde en az 60, lisans diplomasıyla başvuranlardan başvurduğu programın gerektirdiği puan türünde en az 70 standart puana sahip olmak. d) Doktora Programlarına, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan (ALES) standart puanı ve adayların başvurdukları bilim alanında yapılacak yazılı sınav sonucu değerlendirilerek öğrenci alınır. e) Tezli yüksek lisans veya lisans derecesi ile doktora programına başvuracak olan adayların programa kabulünde başarı notu; ALES puanının %50’si, yüksek lisans ya da lisans not ortalamasının %10’u, yazılı sınav puanının %30’u ve mülakat sınav puanının %10’u alınarak hesaplanır.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora üstü programına ait Doçentlik kriterleri YÖK/ÜAK tarafından belirlenmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Eğitim öğretim planında yer alan derslerden enstitü tarafından belirlenen toplam kredi kadar dersi tamamlayan öğrenci, tez hazırlama süreci sonrasında tez jürisi tarafından yapılan değerlendirmede başarılı bulunduğu takdirde, mezun olmaya hak kazanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışabilirler, kamu ve özel sektörde uzmanlık alanlarına göre uygun pozisyonlarda görev alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verldiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi 12 yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için 10 yarıyıl olup azami tamamlama süresi 14 yarıyıldır.
(2) Doktora programı için gerekli kredili dersler başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan veya 4.00 tam puan üzerinden en az 3.00 genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
(3) Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlilik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını birinci fıkraya göre on iki veya on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
(4) Lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş öğrencilerden, kredili derslerin ve/veya azam süresi içinde tez çalışmasını tamamlayamayanlara, doktora tezinde başarılı olamayanlara tezsiz yüksek lisans için gerekli kredi yükü, proje ve benzer diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla talepler halinde tezsiz yüksek lisans diploması verilir. Öğrenciye gerekleri yerine getirmesi için azami süresi dahilinde bir yarıyıl ek süre verilir. Bu süre sonunda başarısız olan öğrencinin ise enstitü ile ilişiği kesilir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1261