Yüksek Lisans - Türk Dili ve Edebiyatı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Bilindiği gibi üniversitelerin lisans eğitimi vermelerinin yanı sıra lisans üstü eğitimin merkezleri olmak gibi bir misyonları da vardır. Günümüz dünyasında ülkeler arasında açık-gizli bir yarış olduğu açıktır. Bu yarışta eğitim-bilim ve kültür seviyesinin en önemli ölçütler arasında olduğu düşünüldüğünde lisansüstü eğitimini tamamlamış nitelikli elemanların çokluğunun değeri kendiliğinden ortaya çıkar. Özellikle, sürekli değişen dünya şartları içinde giderek daha çok önem kazanan bir sosyal bilim dalı olarak Türkoloji için bu ihtiyaç kendisini daha da öne çıkarmaktadır. Üniversitemizde, Türk Dili ve Edebiyatı alanında yetişmiş öğretim üyeleri, gerek nitelik, gerekse nicelik bakımından lisans üstü eğitimini başarıyla verebilecek konumdadırlar.
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. Fatih SAMRAY
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Esra KILINÇ
Tarihçe
Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans Programı 2017-2018 öğretim yılından itibaren bölümümüzde yürütülmektedir. Bölümümüz güz ve bahar dönemlerinde öğrenci almaktadır. Bölümümüzde; Yeni Türk Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Dili, Eski Türk Dili, Halk Edebiyatı ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları olmak üzere altı anabilim dalı bulunmaktadır. Üç doçent, yedi Doktor Öğretim Üyesi ve bir Araştırma Görevlisi bölümümüzde görev yapmakta, akademik personel sayımız hızla artmaktadır.
Kazanılan Derece
İki yıllık yüksek lisans eğitim planında yer alan dersleri başarıyla tamamlayan, en az 120 AKTS´ye sahip öğrencilere Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim dalında yüksek lisans derecesi verilir. Yüksek lisans programı 2. Aşama derece sistemine tabidir.
Kabul Koşulları
Adaylar ilan edilen başvuru süresi içinde istenilen belgelerle Enstitüye başvururlar. Adayın başvurduğu lisansüstü programın türüne göre aşağıdaki koşulları taşıması gerekir
1) Lisans diplomasına sahip olmak,
2) ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES sınavında başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmak. ALES sonucu yerine bu sınava eşdeğerliği kabul edilen uluslararası düzeyde benzeri sınavlardan Yükseköğretim Kurulunca ilan edilen eşdeğer puanlar düzeyinde sağlanan puanlar Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edilebilir. Yurt dışından alınmış lisans diplomalarının denklikleri, Yükseköğretim Kurulunca onaylanmış olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar;
a)ALES sınavından geçerli not almaları,
b)Yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla doktora yapabileceklerdir.
Mezuniyet Koşulları
Yüksek Lisans programı toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren, her yarıyıl tez çalışmasına ve tez danışmanınca ilgili Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlığına her bir öğrenci için açılması önerilen ve Enstitü Kurulu kararı ile açılan “Uzmanlık Alanı” adlı derse kayıt yaptırmak zorundadır. Bu derslere ilişkin ilkeler Enstitü Kurulu’nca kararlaştırılır ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından uygulanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız, Milli Eğitim Bakanlığı na bağlı ortaöğretim ve liselerde, özel okullarda ve dershanelerde öğretmenlik yapabilmektedirler. Bunun dışında öğretim üyesi olarak akademik yaşamlarına devam edebilmekte veya üniversitelerde Türk dili okutmanı olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca Kültür Bakanlığı nda, TRT de, basın-yayın organlarında, yayınevlerinde, çeşitli bakanlıklarda, yurt dışı eğitim ve kültür kurumlarında, arşivlerde görev alabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlarımız ara sınav, ödev ve yarıyıl sonu sınavı olarak yapılmaktadır.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1258