Yüksek Lisans - Biyomedikal Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Bölümümüzde akademik çalışmaların ve bilimsel projelerin gerçekleştirilebilmesi için yüksek lisans programının açılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Biyomedikal ve mühendislik alanındaki hızlı gelişmelere bağlı olarak bu alanlarda yetişmiş uzman kişilere ihtiyaç vardır. Bu programın amacı; üniversitelerin Biyomedikal Mühendisliği veya Tıp Mühendisliği bölümlerinden ve diğer fakültelerin ilgili lisans bölümlerinden mezun öğrencilere yüksek lisans eğitimi vererek öğrencilere uzmanlık kazandırmaktır.
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. Abdullah Bilal AYGÜN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. Halil İbrahim ŞAHİN
Anabilim Dalı Başkanı
Doç.Dr. Erkan KOÇ
Tarihçe
2016 güz döneminde biyomedikal mühendisliği yüksek lisans programı açılmıştır.
Kazanılan Derece
yüksek lisans derecesi
Kabul Koşulları
a) Lisansüstü programlarına, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanı ve adayların başvurdukları bilim alanında yapılacak mülakat sonucu değerlendirilerek öğrenci alınır. Yüksek Lisans programına başvuran adaylar değerlendirme öncesinde yabancı dil sınavına alınırlar. YDS’den en az elli beş (55) puan veya Üniversitelerarası Kurulunca eşdeğerliği kabul edilen benzer sınavların birisinden bu puana eşdeğer bir puan almış olduğuna Enstitü yönetim kurulunca karar verilen adaylar yabancı dil sınavından muaf tutulabilirler. Adayların yabancı dil ve mülakatlarının değerlendirilmesi, Anabilim Dalı Kurulunun önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenen en az üç, beş ya da en çok yedi üyeden oluşan jürilerce yapılır. Yabancı dil sınavı; yabancı dilde yazılmış adayın bilim alanı ile ilgili 200 kelimelik bir metnin Türkçeye iki saat içinde metnin anlamına sadık kalacak şekilde tercüme edilmesi suretiyle yapılır. Bu sınavda sözlük kullanılabilir. Yabancı dil sınavında başarı notu tam notun %60’tır. Yabancı dil sınavlarında başarısız olanlardan yönetmeliğin 16. maddesinin d bendine göre yapılacak değerlendirmede başarılı bulunan ve programa kaydını yaptıran öğrenciler yabancı dillerini geliştirmek üzere bir yıl izinli sayılırlar. Üniversite imkânları el verdiği takdirde bu öğrencilere belirtilen süre içinde hazırlık eğitimi verilebilir. Öngörülen süre içinde yabancı dilden başarılı olamayanların kayıtları silinir.
b) Yüksek Lisans öğrenimine kabulde başarı notu; ALES standart puanının %70'i ve yazılı puanının %30'u alınarak hesaplanır. Yazılı Sınavı, 100 tam not üzerinden değerlendirilerek belirlenir. Yazılı sınava girmeyen veya yazılı sınav notu, 60’ın altında olan adaylar başarısız kabul edilir. Yapılan değerlendirmede, 100 tam puan üzerinden en az 65 puan alanlar, başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dâhilinde yüksek lisans programlarına kabul edilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler üçüncü aşama programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
a) Yüksek Lisans programı toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren, her yarıyıl tez çalışmasına ve tez danışmanınca ilgili Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlığına her bir öğrenci için açılması önerilen ve Enstitü Kurulu kararı ile açılan “Uzmanlık Alanı” adlı derse kayıt yaptırmak zorundadır. Bu derslere ilişkin ilkeler Enstitü Kurulu’nca kararlaştırılır ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından uygulanır.
b) Öğrencinin alacağı derslerin en çok iki tanesi lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla, lisans derslerinden seçilebilir. Ayrıca dersler danışmanın ve ilgili Enstitü Anabilim/Anasanat Dalı Başkanının önerisi, Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden de seçilebilir. Diğer yükseköğretim kurumlarından alınacak derslerin kredileri, toplam kredinin %50’sini geçemez.
c) Bir öğrencinin Enstitü’ye tam zamanlı öğrenci olarak kaydolmadan önce son üç yıl içinde özel öğrenci olarak veya yurtiçi, yurtdışı Yükseköğretim Kurumlarından aldığı ve başarılı olduğu, kendi bilim alanı ile ilgili lisansüstü derslerin bir kısmı danışmanının teklifi, Anabilim/Anasanat Dalı Başkanının onayı ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile devam etmekte olduğu programa transfer edilebilir. Ancak bu şekilde alınacak derslerin kredisi öğrencinin kayıtlı olduğu programda alması gereken toplam kredinin %50’ sini aşamaz.
> Yüksek Lisans derecesi almaya hak kazanmak için, bir öğrencinin tamamlamış olması gerekenler
- En az 21 yerel kredili 7 ders,
- bir seminer ve sözlü sınavını geçmek,
- Yüksek Lisans Tez Teslimi ve sözlü sınavını geçmek,
- 120 AKTS ve başarısız notun bulunmaması.
Mezun İstihdam Olanakları
Biyomedikal Mühendisliği Yüksek Lisans programından mezun olan öğrenciler üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışabildikleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili oldukları program dallarında görev alabilirler. Biyomedikal Mühendisliği Yüksek Lisans Programının amacı, öğrencilere, biyomedikal ve mühendislik biliminde üst düzeyde bilgi ve deneyim aktararak yüksek kaliteli öğrenim olanağı sağlamak ve bu bağlamda öğrencileri, biyomedikal mühendisliği mesleğinde, iş hayatında ve akademik hayatta geleceğin liderleri olmaya hazırlamaktır. Biyomedikal ve mühendislik konularının kapsadığı alanlarda yüksek kaliteli teorik ve uygulamalı araştırmalar gerçekleştirerek, Türkiye’nin endüstriyel ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunmak da temel amaçlar arasında yer almaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin danışmanlarını ve tez konularını belirlemede öğrenci tercihi, danışmanın çalışma alanının uyumu ve danışmanın öğrenciyi kabulü öncelikli olmakla birlikte tez konusu biyomedikal mühendisliği alanı ile sınırlandırılmaktadır. Bunun için danışman tercihinde danışmanın çalışma alanları göz önünde bulundurulurken tez konusu belirlenirken litaratür araştırmalarına göre biyomedikal mühendisliği alanına giren çalışmalar tez konusu olarak kabul edilmektedir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1247