Doktora - Mimarlık - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES SAY
Program İçeriği
Programın Amacı Enstitülerin ilgili Anabilim Dallarından mezun yüksek lisans derecesine sahip öğrencilere doktora eğitimi vererek öğrencilere uzmanlık kazandırmak ve halen eğitim-öğretim faaliyetini sürdürmekte olan Mimarlık Anabilim Dalı Yüksek Lisans öğrenimlerini tamamlayan öğrenciler için akademik alanda eğitimin sürekliliğin sağlanması çalışmalarına katkıda bulunmaktır.

Programın amacı; alanlarında uzman, bilimsel yeterliliğe sahip bilim insanları yetiştirmektir. Bu Bağlamda programın hedefleri:

A)Mimarlıktaki bilimsel sorunları tesbit edecek
B)Bu sorunlara dair yenilikçi çözüm yöntemleri geliştirecek
C)Bilimsel araştırma sürecini özümseyip güncel araştırma konularında farkındalığa sahip olacak
D)Geliştirdikleri yetenekler doğrultusunda bilimsel literatüre katkıda bulunacak

bireyler yetiştirmektir.
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Merve TUNA KAYILI
Anabilim Dalı Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Merve TUNA KAYILI
Tarihçe
Mimarlık Bölümü, 2002 yılında Zonguldak Karaelmas Üniversitesine bağlı Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi bünyesinde Karabük İlinin Safranbolu İlçesinde kurulmuştur. UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Safranbolu’nun sahip olduğu ve günümüze kadar sürdürülebilmiş olan mimarlık ve şehircilik değerlerinin varlığı bu kentte mimarlık bölümünün kurulmasını sağlamıştır. Bölümde, 2003-2004 Eğitim-Öğretim yılında 25 öğrenci ile eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlanmıştır. 2007 yılında Karabük Üniversitesinin kurulmasıyla birlikte bölüm bu üniversiteye bağlanmıştır. İlk olarak Safranbolu Tarihi Hastane Binasında başlayan mimarlık eğitim ve öğretimi, 2010 yılında sonra Safranbolu’da Göztepe Kampüsündeki binalarda; 2013 yılından sonra Karabük Üniversitesi Demir Çelik Kampüsündeki Merkezi Derslik binasında sürdürülmüştür. 2015 yılından sonra ise Safranbolu’da yer alan yeni fakülte binasına geçilmiştir ve günümüzde de bu bina kullanılmaktadır. Binada Mimarlık Bölümünün kullanımında; 3 adet ortak derslik, 6 adet tasarım stüdyosu, 2 adet ortak bilgisayar laboratuvarı, 1 adet fotoğraf laboratuvarı, 1 adet etüt salonu ve maket odası, 2 adet seminer salonu, 1 adet ortak amfi ve kütüphane bulunmaktadır. 2017 yılında Karabük Üniversitesi bünyesinde Mimarlık Fakültesinin kurulması ile birlikte Mimarlık Bölümü bu fakülteye aktarılmıştır.
1 yıllık (isteğe bağlı) İngilizce hazırlık sınıfından sonra 4 yıllık lisans öğreniminin görüldüğü Mimarlık Bölümünde 2020 yılındaki öğrenci kontenjan sayısı 90’dır. Kurulduğu yıldan itibaren eğitim kadrosu giderek genişleyen bölümde günümüzde, 1 profesör, 3 doçent, 6 doktor öğretim üyesi ve 4 öğretim görevlisi bulunmaktadır. Ayrıca eğitim-öğretim faaliyetleri kapsamında alanlarında uzman mimarlardan ve diğer fakültelerden gelen öğretim üyelerinden destek alınmaktadır. Bölüm öğrencileri Erasmus, Farabi ve Mevlana öğrenci değişim programları ile yurt içi ve yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarında da eğitim görebilmektedirler. Bölümde; uygulanan mimarlık öğretim planının yanı sıra düzenlenen kongre, sempozyum, söyleşi, sergi, çalıştay, atölye çalışmaları vb. etkinlikler ile öğrencilerin hem mesleki hem de sosyal ve kültürel açıdan gelişmeleri sağlanmaktadır.
Kazanılan Derece
Bu programdan mezun olanlar "Doktor" unvanını alır.
Kabul Koşulları
For Turkish Citizens:
Second Cycle (Master’s) Degree diploma with thesis, (2) A minimum ALES score of 55 or equivalent international examinations scores for graduate-level programmes such as GRE, GMAT, etc., recognised by YÖK. (3) A minimum score of 55 in accepted foreign language proficiency exams. Candidates gain access to the programmes based on their composite scores consisting of second cycle degree grade point averages, ALES and foreign language exam.

For International Students:
Second Cycle Degree diploma with thesis obtained from universities recognised by YÖK. Candidates gain access to the programmes based on their second cycle degree grade point averages.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora üstü programına ait Doçentlik kriterleri YÖK/ÜAK ca belirlenmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Eğitim öğretim planında yer alan derslerden enstitü tarafından belirlenen toplam kredi kadar dersi tamamlayan öğrenci, tez hazırlama süreci sonrasında tez jürisi tarafından yapılan değerlendirmede başarılı bulunduğu takdirde, mezun olmaya hak kazanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışabilirler, kamu ve özel sektörde uzmanlık alanlarına göre uygun pozisyonlarda görev alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
https://oidb.karabuk.edu.tr/yuklenen/dosyalar/12697202141444.pdf



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1226