Yüksek Lisans - Doğal Kaynakların Sürdürülebilir Yönetimi ve Planlaması (Disiplinlerarası) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Programın Açılma Gerekçesi

Dünyada ve özellikle de ülkemizde doğal kaynaklar üzerinde çok ciddi baskılar yaşanmaktadır. Doğal kaynaklardan verimli bir şekilde yararlanmak ise koruma-kullanma dengesinin sağlanmasıyla mümkün olabilecektir. Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğal kaynakların sürdürülebilirliği, planlanması ve yönetimi son derece önem kazanmıştır. Tarım, orman ve su kaynakları gibi stretejik öneme sahip kaynakların kullanımının planlanması ve yönetimi sadece bu kaynaklara sahip ülkeleri değil tüm dünyayı yakından ilgilendirmektedir. Doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde planlanmsı yönetimi; başta Birleşmiş Milletler Örgütü ve Dünya Banksı olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum örgütlerinin üzerinde hassasiyele durduğu, büyük bütçelerle projeler geliştirdiği bir konudur.

Önerilen programın açılmasıyla; doğal kaynakların işlevleri hakkında yeterli bilgiye sahip, planlanması ve yönetimini gerçekleştirebilecek bilimsel altlığı kazanmış bu kaynaklardan verimli yararlanabilen mühendisler yetiştirilecektir. Diğer yandan; Yüksek lisans programından mezun olan öğrencilerin kazanacakları yeterlilikler ve istihdam olanakları;

Ø Bilimsel problemleri belirleyebilme ve çözebilme becerisini kazanabilecek,

Ø Teknolojideki hızlı değişimlere ayak uydurabilecek,

Ø Mükemmel iletişim ve liderlik yetenekleriyle karşılaştıkları sorunları çözebilecek,

Ø Grup çalışmalarında sorumluluk ve yetki alabilecek, gerektiğinde insiyatif kullanabilecek,

Ø Bilimsel araştırma sürecini sistemli bir şekilde çok iyi analiz edebilecek,

Ø Doğal Kkaynak Planlama ve Yönetimi alanındaki bilimsel bilgi birikimine katkıda bulunabilecek,

Ø Çalışma sonuçlarını etik kuralları çerçevesinde bilimsel bir nitelikte ortaya koyabilecek bireyler yetiştirilecek,

Ø Temel konu alanlarında ülkemizdeki ormancılık, tarım ve diğer arazi kullanımı alanlarında istihdam edildiğinde Doğal Kaynak Planlamacısı ve Yöneticisi yetkinliği ile öne çıkarak tercih edilen uzmanlar olacaktır.

Yukarda verilen yeterlilikleri kazanan bireyler, konusunda yetkin ve etkin halde toplum hizmetinde yer alabileceklerdir. Ayrıca Yüksek Lisans Programının açılması ile yöremizdeki bilgiye ulaşmada sıkıntı çeken başarılı ve istekli öğrencilere Yüksek öğretimde imkân ve fırsat eşitliği sağlanmış olacaktır.

Programın amacı; doğal kaynaklar üzerinde bilimsel araştırmalar yaparak elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkisi çerçevesinde yorumlama yeteneğini kazandırmak, böylece doğal kaynakların işleyişi ve işlevleri ile onlar üzerindeki baskıları, yöre, bölge ve ülke ekonomisindeki yerlerini algılayarak bu kaynakların nasıl yönetileceğinin öğrenilmesidir.

Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. Ayça YILMAZ
Tarihçe
Karabük Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünün 27 Mart 2017 tarih ve 30020 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Karabük Üniversitesi Lisans Üstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 14. maddesi (yüksek lisans programına başvuru koşulları) ve 15. maddesi (Yüksek Lisans programında değerlendirme ve öğrenci kabulü) dikkate alınmak koşuluyla; Orman Fakülteleri, Ziraat Fakülteleri, Mimarlık ve Orman Fakültelerinin Peyjaz Mimarlığı Bölümü, Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Lisans mezunu olan öğrenciler açılması önerilen programa başvuru yapabileceklerdir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi aşağıda sunulmuştur.
Kazanılan Derece
Bu programdan mezun olanlar "Uzman" unvanını alır.
Kabul Koşulları
a) Yüksek Lisans programlarına, ALES puanının %50’si ile adayların başvurdukları bilim alanında yapılacak yazılı sınavın %30’u, mülakat sonucunun %10’u ve lisans not ortalamasının %10’u değerlendirilerek öğrenci alınır. Değerlendirmede, 100 tam puan üzerinden en az 65 puan alanlar, başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dâhilinde yüksek lisans programlarına kabul edilirler.

b) Adayların yazılı-mülakat sınavları ve başarı puanlarının değerlendirilmesi, anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi üzerine enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenen en az üç, beş ya da en çok yedi üyeden oluşan jürilerce yapılır.

c) Yüksek lisans öğrenci kabulünde adayların yazılı sınava girebilmesi için Üniversite tarafından yapılacak ortak yabancı dil sınavından 100 tam puan üzerinden en az 50 puan almış olması gerekir. Yabancı dil sınavından muaf olmadığı halde sınava girmeyen veya sınava girerek başarısız bulunanlar yazılı sınav ve mülakata alınmaz. YDS’den en az 50 puan veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği

kabul edilen benzer sınavlardan bu puana eşdeğer bir puan almış olduğuna enstitü yönetim kurulunca karar verilenler bu sınavdan muaf tutulur.

ç) Yazılı sınav, 100 tam not üzerinden değerlendirilerek belirlenir. Yazılı sınava girmeyen veya yazılı sınav notu 65’in altında olan adaylar başarısız kabul edilir.

d) Yazılı sınav ve genel başarı notu 65 puan olan ancak kontenjan nedeniyle listeye giremeyen adaylar, başarı puanlarına göre sıralanarak yedekleri oluşturur.

e) Adayların yabancı dil ve mülakatlarının değerlendirilmesi, Anabilim Dalı Kurulunun önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenen en az üç, beş ya da en çok yedi üyeden oluşan jürilerce yapılır. Yabancı dil sınavı; yabancı dilde yazılmış adayın bilim alanı ile ilgili 200 kelimelik bir metnin Türkçeye iki saat içinde metnin anlamına sadık kalacak şekilde tercüme edilmesi suretiyle yapılır. Bu sınavda sözlük kullanılabilir. Yabancı dil sınavında başarı notu tam notun %60’tır. Yabancı dil sınavlarında başarısız olanlardan yönetmeliğin 16. maddesinin d bendine göre yapılacak değerlendirmede başarılı bulunan ve programa kaydını yaptıran öğrenciler yabancı dillerini geliştirmek üzere bir yıl izinli sayılırlar. Üniversite imkânları el verdiği takdirde bu öğrencilere belirtilen süre içinde hazırlık eğitimi verilebilir. Öngörülen süre içinde yabancı dilden başarılı olamayanların kayıtları silinir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans programından mezun olanlar gerekli şartları sağladıkları taktirde Doktora programına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
(1) Kredili derslerini, dönem projesini başarıyla tamamlayan öğrenciye tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
(2) Tezsiz yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin kayıtlı olduğu anabilim dalındaki programın Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış adı bulunur.
(3) Dönem projesini başarıyla tamamlayan öğrenci, projeyi sunduğu tarihten itibaren bir ay içinde projenin ciltlenmiş en az üç kopyasını enstitüye teslim eder ve proje şekli yönünden uygun bulunduğu takdirde tezsiz yüksek lisans diploması almaya hak kazanır. Talep halinde enstitü yönetim kurulu projenin teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenciler, koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde enstitü ile ilişiği kesilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışabilirler, kamu ve özel sektörde uzmanlık alanlarına göre uygun pozisyonlarda görev alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına
bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
(2) Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerin ve seminer dersini başarıyla
tamamlayamayan veya bu süre içerisinde enstitünün öngördüğü başarı koşullarını/ölçütlerin yerine getiremeyen;
azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin enstitü ile
ilişiği kesilir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1218