Doktora - Fizik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Fizik Bilimi ile ilgili  üst düzeyde eğitim öğretim ve araştırma imkânları sunmaktır. Öğrencinin bir konuda ayrıntılı bilimsel araştırma yaparak belirli bilgi ve beceri birikimi edinmesi, bu bilgileri uygulamaya dökerek ilgili disipline orijinal katkılarda bulunabilme yeteneği kazandırılmasıdır.  Öğrencinin yaptığı bilimsel araştırma ve uygulamalardan elde ettiği özgün sonuçları yorumlayarak ve literatür ile ilişkilendirerek bilimsel çerçeveye uygun ve Senatonun belirlediği tez yazım kriterlerini göz önüne alarak yazılmasını sağlamaktır. İlgili çalışmadan elde edilen tekrarlanabilir özgün bulguları eğer mümkünse ulusal ve/veya uluslararası dergilerde yayımlanmasını ve ilgili alandaki konferans ve sempozyumlarda bildiri olarak sunulmasını sağlamaktır.


Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Necla ÇAKMAK
Tarihçe
2018 yılından beri öğrenci kabul etmeye başlamıştır.
Kazanılan Derece
Fizik Doktora diploması.
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim yönetmeliğinde belirtilen genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora sonrası programlara başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Doktora programı, yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur.
Mezun İstihdam Olanakları
Fizik bölümünden mezun olan öğrenciler kamu kurum ve kuruluşlarında, ilgili oldukları program dallarında
görev alabilirler. Program mezunları, pedagojik formasyon eğitimi aldıkları taktirde Milli Eğitim Bakanlığı’na
bağlı resmi ve özel okullarda öğretmenlik yapabilmektedirler. Bunun yanında; üniversitelerin ilgili bölümlerinde
akademisyenlik, üniversite veya diğer kamu kurumlarına bağlı araştırma merkezlerinde araştırmacı,
TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu), DPT (Devlet Planlama Teşkilatı), TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) vb. resmi kurum ve kuruluşlarda uzmanlık veya uzman yardımcılığı görevlerine talip olabilmektedirler. Bunların dışında sağlık fizikçisi olarak hastanelerde, ARGE fizikçisi olarak özel sektörde faaliyet gösteren firmalarda çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler kayıt yaptırdıkları kredili derslerden her yarıyıl içinde en az bir defa ara sınavına girer. Ara sınav Enstitünün tez yazım kılavuzuna uygun olarak hazırlanmış ödev/ödevlerin, proje ve kısa sınavların değerlendirmesi biçiminde de olabilir. Birden fazla ara sınav yapılması halinde, bunların aritmetik ortalaması ara sınav notuna esas alınır.

Öğrenci bir yarıyılda aldığı ve devam şartını sağladığı bütün derslerin genel sınavına, Enstitü tarafından belirlenen ve ilan edilen gün ve saatte girmek zorundadır. Sınava girmeyen öğrenciye F2 notu verilir. Yarıyıl sonu sınavı Enstitünün tez yazım kılavuzuna uygun olarak hazırlanmış dönem ödevinin değerlendirilmesi biçiminde de olabilir. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir.

Başarı notu, sadece genel sınav değerlendirmesine göre değil, öğrencinin yarıyıl içi çalışmaları ile ara sınavların birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir. Yarıyıl çalışmaları ile ara sınav sonuçlarının başarı notuna katkı oranı %40 ile %60 arasında olmak üzere ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından kararlaştırılır. Değerlendirme ve not sistemiyle ilgili yönetmelik http://oidb.karabuk.edu.tr/yonetmenlik/lisansustusinav.pdf adresinde bulunabilir.

Bir dersin başarılı sayılabilmesi için, hem genel sınav notunun, hem de başarı notunun 100 tam not üzerinden yüksek lisans düzeyinde en az 65, doktora düzeyinde en az 75 olması gerekir.

Seminer dersi, tez çalışması ve bitirme projesi başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
Takdir olunan genel sınav notları akademik takvimde belirtilen süre içinde öğrenci bilgi sistemine girilir ve sonuçlar genel sınavların bitiminden itibaren en geç on beş gün içinde Enstitüye teslim edilir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1215