Yüksek Lisans - Mimarlık - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES SAY
Program İçeriği
Öğrencinin mimarlık alanında kazandığı mesleki bilgileri eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmesini ve öğrencilerin ileri düzey çalışmaları yapabilmelerini sağlar. Bu çalışmaların mimari kuramlarla bağıntılı ve çok yönlü, yaratıcı olması hedeflenir.
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Merve TUNA KAYILI
Anabilim Dalı Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Merve TUNA KAYILI
Tarihçe
Mimarlık Bölümü, 2002 yılında Zonguldak Karaelmas Üniversitesine bağlı Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi bünyesinde Karabük İlinin Safranbolu İlçesinde kurulmuştur. UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Safranbolu’nun sahip olduğu ve günümüze kadar sürdürülebilmiş olan mimarlık ve şehircilik değerlerinin varlığı bu kentte mimarlık bölümünün kurulmasını sağlamıştır. Bölümde, 2003-2004 Eğitim-Öğretim yılında 25 öğrenci ile eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlanmıştır. 2007 yılında Karabük Üniversitesinin kurulmasıyla birlikte bölüm bu üniversiteye bağlanmıştır. İlk olarak Safranbolu Tarihi Hastane Binasında başlayan mimarlık eğitim ve öğretimi, 2010 yılında sonra Safranbolu’da Göztepe Kampüsündeki binalarda; 2013 yılından sonra Karabük Üniversitesi Demir Çelik Kampüsündeki Merkezi Derslik binasında sürdürülmüştür. 2015 yılından sonra ise Safranbolu’da yer alan yeni fakülte binasına geçilmiştir ve günümüzde de bu bina kullanılmaktadır. Binada Mimarlık Bölümünün kullanımında; 3 adet ortak derslik, 6 adet tasarım stüdyosu, 2 adet ortak bilgisayar laboratuvarı, 1 adet fotoğraf laboratuvarı, 1 adet etüt salonu ve maket odası, 2 adet seminer salonu, 1 adet ortak amfi ve kütüphane bulunmaktadır. 2017 yılında Karabük Üniversitesi bünyesinde Mimarlık Fakültesinin kurulması ile birlikte Mimarlık Bölümü bu fakülteye aktarılmıştır.
1 yıllık (isteğe bağlı) İngilizce hazırlık sınıfından sonra 4 yıllık lisans öğreniminin görüldüğü Mimarlık Bölümünde 2020 yılındaki öğrenci kontenjan sayısı 90’dır. Kurulduğu yıldan itibaren eğitim kadrosu giderek genişleyen bölümde günümüzde, 1 profesör, 3 doçent, 6 doktor öğretim üyesi ve 4 öğretim görevlisi bulunmaktadır. Ayrıca eğitim-öğretim faaliyetleri kapsamında alanlarında uzman mimarlardan ve diğer fakültelerden gelen öğretim üyelerinden destek alınmaktadır. Bölüm öğrencileri Erasmus, Farabi ve Mevlana öğrenci değişim programları ile yurt içi ve yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarında da eğitim görebilmektedirler. Bölümde; uygulanan mimarlık öğretim planının yanı sıra düzenlenen kongre, sempozyum, söyleşi, sergi, çalıştay, atölye çalışmaları vb. etkinlikler ile öğrencilerin hem mesleki hem de sosyal ve kültürel açıdan gelişmeleri sağlanmaktadır.
Kazanılan Derece
Bu programdan mezun olan öğrenci "Yüksek Mimar" unvanı alır.
Kabul Koşulları
a) Lisans diplomasına sahip olmak.
b) Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmak.
c) Yüksek lisans programlarına, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan (ALES) standart puanı ve adayların başvurdukları bilim alanında yapılacak yazılı sınav sonucu değerlendirilerek öğrenci alınır.
d) Yüksek Lisans Programına başvuran adaylar değerlendirme öncesinde Yabancı Dil Sınavına alınırlar. ÜDS den en az 55 (ellibeş) puan veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen benzer sınavlardan bu puana eşdeğer bir puan almış olduğuna Enstitü Yönetim Kurulunca karar verilenler bu sınavdan muaf tutulur. Adayların Yabancı Dil Sınavı ve Yazılı Sınavlarının değerlendirilmesi, Anabilim Dalı Kurulunun önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenen en az üç, beş ya da en çok yedi üyeden oluşan jürilerce yapılır. Yabancı Dil Sınavı; yabancı dilde yazılmış, adayın bilim alanı ile ilgili 200 kelimelik bir metnin Türkçe ye 2 saat içinde, metnin anlamına sadık kalacak şekilde tercüme edilmesi suretiyle yapılır. Bu sınavda sözlük kullanılabilir. Yabancı Dil Sınavında başarı notu tam notun %60 (yüzde altmış) ıdır. Yabancı dil sınavından muaf olmadığı halde sınava girmeyen veya sınava girerek başarısız bulunanlar yazılı sınava alınmaz.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans/yüksek lisans diplomasına sahip olmak, ÜDS den en az 55 puan veya ÜAK ca eş değerliği kabul edilen benzer sınavlardan bu puana eşdeğer bir puan almış olmak.
Yabancı uyruklu öğrenciler için ana dilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca dillerinin birinden ÜDS den en az 55 veya ÜAK ca eş değerliği kabul edilen benzer sınavlardan bu puana eşdeğer bir puan almış olmak. ALES den en az 60, lisans diplomasıyla başvuranlardan en az 70 standart puana sahip olmak.
Mezuniyet Koşulları
Eğitim öğretim planında yer alan derslerden enstitü tarafından belirlenen toplam kredi kadar dersi tamamlayan öğrenci, tez hazırlama süreci sonrasında tez jurisi tarafından yapılan değerlendirmede başarılı bulunduğu takdirde mezun olmaya hak kazanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Yüksek mimar unvanını alan öğrenciler, doktora yapabilir ve Üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışabilirler. Kamu ve özel sektörde uzmanlık alanlarına göre uygun pozisyonlarda görev alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
https://oidb.karabuk.edu.tr/yuklenen/dosyalar/12697202141444.pdf



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1206