Yüksek Lisans - Mekatronik Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Matematiksel ve doğal bilim dallarından ders çalışma, deney yapma ve uygulama ile kazanılmış bilgileri akıllıca kullanarak, doğanın kuvvetleri ve maddelerini insanoğlu yararına sunmak üzere ekonomik yöntemler geliştiren mühendisler yetiştirmek. Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Mekatronik Mühendisliği problemlerine uygulama becerisi kazandırarak, öğrencileri başarılı bir mühendislik kariyerine hazırlamak. Bir sistemi, ürün bileşenini ve prosesi ilgili standartlar ve sınırlamalara uygun olarak ve ayrıca ekonomiklik, verimlilik, çevre ve sosyal etkileri dikkate alarak tasarlamak için gerekli teorik ve pratik bilgileri edindirmek. Mekatronik Mühendisliği problemlerini belirleme, formüle etme, modelleme, analiz etme ve çözme becerisi ile gerektiğinde deney tasarlayıp yürütebilme ve sonuçlarını analiz edip yorumlama becerisini kazandırmak. Bu amaçla gerekli modern mühendislik, hesaplama ve sunum donanımlarını kullanabilmelerini sağlamak.
Tarihçe
Programın yürütülebilmesi için programa 2 klasik sınıf ve 2 adet anfi ayrılmıştır. Bu sınıflar toplamda 250 m2 alan kaplamaktadır. Sınıflar projeksiyon donanımına sahip olup 80 öğrenci kapasitelidir.
Mevcut olan labaratuarların adı,adedi, öğrenci kapasitesi
1.Mevcut olan labaratuarın adı: Bilgisayar Labaratuarı I, Adedi: 1,Alan m2:55,Öğrenci kapasitesi:30
2.Mevcut olan labaratuarın adı: Bilgisayar Labaratuarı I II,Adedi: 1,Alan m2:55, Öğrenci kapasitesi: 30
3.Mevcut olan labaratuarın adı: Elektronik ve Mantık Devreler Laboratuarı,Adedi: 1,Alan m2:55, Öğrenci kapasitesi: 30
4.Mevcut olan labaratuarın adı: Mikroişlemciler ve Mikrodenetleyiciler Laboratuarı,Adedi: 1, Alan m2:30,Öğrenci kapasitesi: 20
5.Mevcut olan labaratuarın adı: Teknik Resim Atelyesi, Adedi: 1, Alan m2:70,Öğrenci kapasitesi: 35
6.Mevcut olan labaratuarın adı: Hidrolik-Pnömatik Laboratuarı, Adedi: 1
Alan m2:70, Öğrenci kapasitesi: 45
Kazanılan Derece
Mezun olan öğrenciler yüksek mühendis unvanı alırlar.
Kabul Koşulları
Yüksek Lisans programına başvuru koşulları aşağıdaki 2 maddedir: 1) Lisans diplomasına sahip olmak. 2) ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES sınavında başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmak. ALES sonucu yerine bu sınava eşdeğerliği kabul edilen uluslararası düzeyde benzeri sınavlardan Yükseköğretim Kurulunca ilan edilen eşdeğer puanlar düzeyinde sağlanan puanlar Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edilebilir. Yüksek Lisansa başvuranlar arasından programa kabul koşulları aşağıda belirtilmiştir: Yüksek lisans öğrenimine kabulde başarı notu; ALES standart puanının %70 i ve yazılı puanının %30 u alınarak hesaplanır. Yazılı sınavı, 100 tam not üzerinden değerlendirilerek belirlenir. Yazılı sınava girmeyen veya yazılı sınav notu, 60’ın altında olan adaylar başarısız kabul edilir. Yapılan değerlendirmede, 100 tam puan üzerinden en az 65 puan alanlar, başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dahilinde yüksek lisans programlarına kabul edilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından yeterli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
İki yarıyılda toplam 21 ders kredisini tamamlayarak 100 tam not üzerinden en az 70 (4.00 üzerinden en az 2.50) ortalamayı sağlamak ve tez çalışmasını başarıyla bitirmek koşuluyla, öğrenciler mezun olabilirler.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu bölümden mezun olan öğrenciler, mekatronik, elektronik, otomasyon, makina, kontrol ve otomasyon, vb. alanlarda, devlet sektörlerinde ve özel sektörde istihdam edilebilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1205