Doktora - Çocuk Gelişimi ve Eğitimi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Çocuk Gelişimi Bölümü Karabük Üniversitesi'nin Sağlık Bilimleri Fakültesi çatısı altında kurulmuş olup, bugünkü "Lisansüstü Eğitim Enstitüsü"nün temelini teşkil eden bölümlerden biridir. Çocuk Gelişimi Bölümünün misyonu, normal gelişim gösteren, özel gereksinimli, akut ve kronik hastalığı olan, korunmaya muhtaç ve risk altındaki 0-18 yaş grubu çocukların gelişimlerini değerlendirecek ve destekleyecek, aile danışmalığı yapabilecek yüksek donanımlı ve nitelikli çocuk gelişimci yetiştirmek; gelişimi değerlendirmeye yönelik araç geliştirmek; alanla ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara (gereksinimleri doğrultusunda) danışmanlık, yayın ve araştırma hizmetleri sunmak; çocuk, aile, eğitimci ve toplumla ilgili çağdaş yaklaşımlar kullanılarak ülke ihtiyaçları doğrultusunda projeler geliştirmek, üretmek ve bu projeleri toplumun her kesimindeki çocuk ve ailelerin yüksek yararına olacak şekilde hayata geçirip yaygınlaştırmaktır. Bu misyon doğrultusunda çocuk gelişimi doktora programı Bologna süreci kapsamında yenilenmiştir. Yeni program oluşturulurken mezun ve öğrenci görüşleri, paydaşların görüşleri, sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınarak ihtiyaç analizi yapılmıştır. Yapılan ihtiyaç analizi göz önüne alınarak program yeterlilikleri oluşturulmuş ve program yenilenmiştir.


Tarihçe
Çocuk gelişimi ve Eğitimi doktora programına öğrenci alımı, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında başlamıştır
Kazanılan Derece
Doktora
Kabul Koşulları
Doktora programına başvurabilmek için adayların aşağıdaki koşulları sağlamaları gerekir:
a) Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmak
b) ALES’ten EŞİT AĞIRLIK puan türünde en az 55 puan almış olmak.
c) Yabancı uyruklu öğrencilerde ALES puanı aranmaz.
d) Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4.00
üzerinden en az 3.00 veya muadili bir puan olması ve ALES’ten başvurduğu programın puan
türünde en az 80 puan almış olmak.
e) Doktora programına öğrenci kabulünde anadiller dışında Yükseköğretm Kurulu tarafından
kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil
sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası
yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puana sahip olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora programından mezun olan öğrenciler ilgili alanlarda Doktora Sonrası programlarına başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
(1) Enstitü anabilim/anasanat dallarındaki lisansüstü öğretim programları, mezun olunabilmesi için alınması gereken zorunlu/seçmeli dersler, tez, seminer ve benzeri çalışmaları ile kredi toplamlarıdır. Her program için uygulanacak eğitim ve öğretim planı, ilgili anabilim/anasanat dalı kurullarınca hazırlanan ve anabilim/anasanat dalı başkanları tarafından enstitüye sunulan önerilere göre, enstitü kurulunca karara bağlanır ve Senatonun kabulü ile kesinleşir.
(2) Bir lisansüstü dersin yarıyıl kredi değeri, bir yarıyıl devam eden dersin haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama veya laboratuvar saatinin yarısının toplamıdır.
(3) İlgili diploma programını bitiren öğrencinin kazanacağı bilgi, beceri ve yetkinliklere o dersin katkısını ifade eden öğrenim kazanımları ile açıkça belirlenmiş teorik veya uygulamalı ders saatleri ve öğrenciler için öngörülen diğer faaliyetler için gerekli çalışma saatleri de göz önünde bulundurularak Senato tarafından belirlenen ilkeler çerçevesinde AKTS ders kredileri hesaplanır.
(4) Bir yarıyılda hangi lisansüstü derslerin açılacağı ve bu derslerin hangi öğretim üyeleri tarafından verileceği, ilgili enstitü anabilim/anasanat dalları başkanlarının önerileri üzerine enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenir. Yeterli öğretim üyesi bulunmaması halinde anabilim/anasanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile doktorasını yapmış öğretim görevlileri, devlet sanatçısı veya sanatta yeterliği olan öğretim elemanları da ders vermek üzere görevlendirilebilir. Gerek görüldüğünde, enstitü yönetim kurulu kararı ile aynı disiplin içerisinde ve disiplinler arası alanlarda ders vermek üzere Üniversitenin diğer birimleri ve dışından da görevlendirme yapılabilir.
(5) Lisansüstü eğitim-öğretim programlarında, bütün dersler veya bir kısım dersler, enstitü
anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi, enstitü kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile belirlenen bir yabancı dilde okutulabilir.
(6) Bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az bir dersin lisansüstü eğitim sırasında verilmesi zorunludur.
(7) Enstitü kurulu tarafından onaylanan dersler içinden hangilerinin öğrencilerin ders programlarında yer alacağına, öğrenci ile birlikte öğrencinin danışmanı karar verir. Danışmanlık görevi tez danışmanı atanıncaya kadar, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanı veya program koordinatörü/başkanı tarafından yapılır.
Mezun İstihdam Olanakları
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Anabilim Dalı doktora programından mezun olan öğrenciler üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışabildikleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili oldukları program dallarında görev alabilirler. Yeni kurulan üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerinde çocuk gelişimi alanında öğretim üyesi ihtiyacı duyulmaktadır. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için doktora programları önem arz etmektedir. Aynı zamanda Çocuk ve Gençlik Merkezleri'nde, Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri'nde, Sevgi Evleri'nde, Toplum Merkezleri'nde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Genel Müdürlüğü ve Aile Danışma Merkezleri'nde, Hastanelerde iş imkânı bulabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin aldıkları her dersin başarı notu 100 üzerinden değerlendirilir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=5851&lang=tr