Yaşlı Bakımı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 60
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Bakım hizmeti konusunda gerekli bilgi, beceri ve değerleri bütünleştirip, özümseyerek kamu alanı, özel alan ve sivil toplum örgütlerinde yaşlı bakım hizmetini uygulayıcı ve geliştirici niteliğe sahip yetkin birer sağlık teknikeri olmalarını sağlamaktır.
Bölüm Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Sevil ÖZTAŞ
Program Başkanı
Öğr.Gör. Meltem KAYA
Tarihçe
Karabük Üniversitesi, 29 Mayıs 2007 tarihli ve 26536 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5662 sayılı “Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Genel Kadro Ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile kurulmuştur.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’ne bağlı iken; Karabük ilinde eğitim faaliyetlerini sürdüren; Teknik Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Safranbolu Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Yüksekokulu adı ve bağlantısı değiştirilerek Karabük Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlanmış ve bu kanun kapsamında Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüsü kurularak yüksek lisans ve doktora eğitimleri başlamıştır.

Batı Karadeniz Bölgesinde, ekonomik ve stratejik olarak etkin bir yörede kurulmuş olan Karabük Üniversitesi, 4 Fakülte, 1 Yüksekokul ve 2 Meslek Yüksekokulu ile bünyesinde bulundurduğu 116 akademik personel, 122 idari personel kadrosuyla ve 4685 öğrenci sayısı ile eğitim- öğretim ve araştırma faaliyetlerine başlamıştır.

Karabük Üniversitesi kuruluşunun hemen ardından bünyesine eklediği ve yakın gelecekte eklemeyi planladığı yeni birimleri ile bölgesinin ve ülkemizin önde gelen yükseköğretim kurumlarından birisi olmayı, dünyada tanınır olmayı hedeflemektedir.

Üniversitemiz şu anda 14 fakülte, 4 enstitü, 4 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu ve 9 araştırma merkezi ile bünyesinde bulundurduğu 902 akademik personel, 437 idari personel kadrosuyla ve 42.472 öğrencisi ile eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere YAŞLI BAKIM ÖNLİSANS DERECESİ verilir.
Kabul Koşulları
Yüksek Öğretim Kurulu Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda TYT 4 puan türünde yeterli puanı almış öğrenciler programa kayıt yaptırabilirler.
Programa ayrıca yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir.
Bu geçişler yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yüksek öğretim kurumu içindeki farklı diploma programları arasında önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Yaşlı Bakımı programını bitiren öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde
Beslenme ve Diyetetik
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Gerontoloji
Hemşirelik
Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin YAŞLI BAKIMI ÖnLisans programından mezun olabilmesi için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir:

• ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak
• 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir
• 30 iş günü (8 AKTS kredisi) boyunca yaz stajının tamamlanması.
Mezun İstihdam Olanakları
Program mezunları yaşlı bakımı hizmetlerinin yürütüldüğü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı birimlerde, Belediyeler, Hastaneler, Sivil Toplum Kuruluşları ve Özel Kurumlarda yürütülen; huzurevleri , yaşlı bakım evleri, güçsüzler yurdu, yaşlılar için gündüz merkezleri, evde bakım hizmetlerinde çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması dönem sonu sınavına girebilmesi için o dönemki teorik derslerin en az %70 ine ve uygulamalı derslerin en az %80 ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notunda ara sınav %40 ve final sınavı %60 etkilidir. Yarıyıl sınavından en az 50 almak zorunludur. Öğrencinin bir programdan mezun olabilmesi için alması gereken tüm dersleri başarmış ve genel not ortalamasının en az 2:00 olması gerekir. Ortalamaları 2:00 ın altında olan öğrencilerin ortalamalarını 2:00a yükseltmeleri için notu CD ve altı olan derslerden tekrar ders almaları gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi Karabük Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sitesinden ( https://oidb.karabuk.edu.tr) alınabilir.



https://obs.karabuk.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=534&lang=tr