Tıbbi Laboratuvar Teknikleri programının amacı; sağlık sektöründe laboratuvar hizmetleri sunan kuruluşların ihtiyaç duyduğu temel mesleki bilgi, beceri ve tutumlara sahip, etik değerlere bağlı, etkili iletişim kurabilen, sürekli öğrenmeye açık, alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde teknik bilgiye ve yabancı dil becerisine sahip, yaratıcı, nitelikli tıbbi laboratuvar teknikerleri yetiştirmektir.
Bu alanda yetişen meslek uzmanları, laboratuvar analizlerinde modern yöntemleri uygulayarak, biyokimya, hematoloji, mikrobiyoloji gibi temel tıbbi laboratuvar dallarında çalışmaktadır. Ayrıca laboratuvar süreçlerinde kullanılan modern cihaz ve teknikleri seçip etkili bir şekilde kullanma, tıbbi cihaz teknolojilerinden yararlanma becerilerini kazanmaktadırlar.
Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri, laboratuvar sonuçlarını değerlendirirken Türkçeyi ve tıbbi terminolojiyi etkili ve doğru bir şekilde kullanarak, sağlık hizmetlerinde doğru teşhis ve tedavi süreçlerine katkı sağlamaktadır. Ayrıca laboratuvar çalışmalarında kazandıkları saha tecrübeleriyle hastalıkların teşhisinde kullanılan her türlü analiz yönteminde yetkinlik kazanarak, sağlık hizmetlerinin önemli bir parçası haline gelmektedirler.
İnsan, toplum ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahip olan tıbbi laboratuvar teknikerleri, laboratuvar hizmetleri sunarken; mesleki etik, dikkat, sabır ve titizlik gibi alanlardaki yetkinliklerini etkili bir şekilde kullanmaktadır.
Program mezunları iş bulma açısından oldukça avantajlıdır. Bunun en önemli sebebi, sağlık sektöründe laboratuvar hizmetlerine olan talebin sürekli artış göstermesidir. Program mezunları, kamu ve özel hastanelerde, tıbbi laboratuvarlarda, araştırma merkezlerinde, üniversite laboratuvarlarında ve özel kliniklerde iş bulabilmektedir. Ayrıca, laboratuvar malzemeleri ve cihazlarının satış ve teknik destek alanlarında da istihdam edilebilmektedirler.
Tıbbi Laboratuvar Teknikeri unvanı alan mezunlar, görev aldıkları sağlık kuruluşlarının laboratuvar birimlerinde çalışabilmekte ve deneyimlerine göre laboratuvar yönetimi ve kalite kontrol gibi idari pozisyonlara yükselebilmektedirler. Ayrıca alacakları girişimcilik eğitimleri sayesinde kendi özel laboratuvarlarını kurarak hizmet verebilmeleri de mümkündür.
Bu meslek grubu, sağlık turizmi gibi alanlarda da tıbbi laboratuvar hizmetlerinin sunum süreçlerinde görev alabilmektedirler.